Pasta met champignon-rambol-ragout en andijviesalade

door | 20 feb 2021 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, pasta, recept, salade, saus, snel, vegetarisch

Wat een heerlijk weer was het vandaag, he? Echt lente: heerlijk! Ik heb vandaag een beetje in de schuur gerommeld. Normaal bewaar ik mijn groenten in de schuur, maar toen het zo ging vriezen heb ik ze naar de bijkeuken gehaald: zonde als mijn aardappels zouden bevriezen. Nu het weer mooi weer wordt, heb ik ze weer terug gebracht. Maar eerst een beetje opgeruimd. Een kastje leeggeruimd en daar mijn voorraad lege jampotjes in gezet. Het brandhout voor in de vuurkorf netjes opgestapeld. Glas naar de glasbak. En mijn kratten met aardappels en groenten weer terug in de schuur. Mijn jongste broer kwam ook nog gezellig langs. Hij kwam mijn staafmixer lenen, maar we raakten in gesprek (qua Corona zitten we niet helemaal “on the same page”) en uiteindelijk was het pas tegen etenstijd dat hij weer op huis aan ging. Ik heb uiteraard aangeboden dat hij mee zou eten, maar hij wilde thuis zijn gepureerde groentensoep eten. Dat was waar hij überhaupt die staafmixer voor kwam lenen. Komende week komt hij wel gezellig een keer mee eten.

Ingrediënten
500 gram penne (of een andere pasta)
400 gram champignons
1 pakje rambol (smeltkaas met noten, 125 gram)
50 gram walnoten
50 gram boter
3 eetlepels bloem
1-2 bouillontabletten (groentebouillon)
250 gram fijngesneden andijvie
2 mandarijnen
1 theelepel mosterd
100 ml sinaasappelsap
zout, peper, olie

Bereiding
Maak de champignons schoon: veeg eventueel vuil er van af met een stukje keukenrol. Snij de champignons in partjes. Verhit de boter in een wokpan en bak daarin de partjes champignon aan. Als alle champignonnetjes licht gebakken zijn, schep dan ongeveer een kwart van de champignons uit de wokpan in een steelpannetje.

Strooi de bloem over de champignons in de wokpan. Roer goed door en bak een minuutje mee. Giet dan, beetje bij beetje, de bouillon erbij. Roer goed tot je een gebonden saus krijgt. Laat de saus zachtjes op staan. Snij de rambol in stukjes en roer die door de champignonragout.

Hou een deel van de walnoten apart om de salade mee te garneren en hak de rest van de walnoten fijn en roer die ook door de champignonsragout.

Giet de sinaasappelsap bij de champignons in de steelpan en breng aan de kook. Laat op een laag pitje inkoken. Giet het (ingekookte) sinaasappelsap in een kommetje en mix het met de mosterd en een scheutje olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper. Meng de dressing door de andijvie. Pel de mandarijnen en verdeel ze in partjes. Meng de mandarijnpartjes door de andaijvie. Leg de champignons (gekookt in sinaasappelsap) erop. Garneer de salade met wat apart gehouden walnoten.

Breng een grote pan water met zout aan de kook en kook daarin de penne gaar.

Als de pasta gaar is, giet de pasta dan af. Roer de champignonragout door de pasta.

Schep wat penne met champignonsaus op en schep daarnaast wat van de andijvie-salade.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruiten met champignons en spekjes in roomsaus

Pasta met champignonsaus met kip, kaas en courgette

Gebakken aardappels, erwtjes, sla en varkenshaas met champignonroomsaus

Champignonsoep

Andijviesalade met champignons, mandarijn en pijnboompitten

Zachtgekookt ei met gebakken champignons

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *