Kikkererwtencurry met spinazie en gort

door | 18 aug 2021 | avondeten, curry, eenpansgerecht, hoofdgerecht, Indiaas, recept, vegetarisch

Deze kikkererwtencurry is geïnspireerd op “The Stew” – dat was een aantal jaar geleden een enorme hype. En terecht! Een heerlijke kikkererwtencurry met spinazie en kokosmelk. Ik heb er dit keer gort door gedaan. Leek me lekker. Wás het ook. Vond ik. Al vonden manlief en zoonlief het niet zo. Vegetarisch en kikkererwten, dan kán het bijna geen succes meer worden. Dochterlief vond het op zich wel lekker, maar vond de gort (“die rijst er in die geen rijst is”) niet zo’n succes. Ik geloof dat ze de consistentie van gort niet zo lekker vind. Vond ik zelf juist wel erg geslaagd. Dus eh: smaken verschillen. En als je twijfelt of je eters de gort wel lekker vinden: geef er dan bijvoorbeeld rijst bij. Of brood of naan, ofzo.
We aten dit trouwens al een paar dagen geleden, maar ik heb het nog te druk met dozen uitpakken, dingen een plekje geven en mijn draai vinden om weer elke dag te bloggen. Maar vandaag weer wel! Ik heb een beetje geëxperimenteerd met de foto in mijn nieuwe tijdelijke keuken. In plaats van het bord op het houten aanrechtblad heb ik een witte ondergrond gebruikt. Deze witte plank heb ik op het gasfornuis gelegd, zodat ik een stukje extra werkblad heb. Die plank lag in een onderkast, maar die hebben we eruit gehaald zodat we onze oude vaatwasser er in konden zetten.
Vandaag kwam mijn moeder gezellig een dagje. Ze vroeg of ze nog kon helpen met iets. Maar dat dacht ik niet: het meeste is nu een kwestie van uitzoeken en beslissen wat waar moet. En welke spullen het meeste “recht” hebben op een plekje in een kast of op een plank en dat moeten we toch vooral zelf beslissen. Maar ondanks dat ik dacht dat niet zoveel meer te helpen was, leek het me wel erg gezellig als ze gewoon gezellig een dagje langs zou komen. Zeker na het harde werken met de verhuizing, vorige week. We hebben gewandeld in Sonsbeek park, dat is hier echt heel dichtbij. Prachtig!

Ingrediënten
2-3 uien
2 blikken kikkererwten
2 blikken kokosmelk
400 gram spinazie
een stukje gemberwortel
4 tenen knoflook
2 flinke theelepels kurkuma
1/4 theelepel chilivlokken
2 maggi-blokjes
een bosje verse munt
200 gram gort
8 eetlepels Griekse yoghurt
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Pel en snipper de uien. Verhit de olie in een braadpan. Fruit de uien tot ze glazig worden. Hak de knoflook fijn. Schil de gember en snij fijn. Bak de knoflook en gember even mee met de ui en voeg dan de kurkuma en de chilivlokken toe. Roer goed door. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze toe aan de pan. Bak even op hoog vuur mee tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.

Giet de kokosmelk en nog een half blik (dus ongeveer 200 ml) water erbij. Voeg de bouillontablet toe en breng al roerend aan de kook. Stamp met een pureestamper een deel van de kikkererwten fijn, zodat de saus gaat binden.

Roer de gort erdoor. Laat, met de deksel op een kier, in ongeveer een half uur zachtjes koken. Roer af en toe zodat de curry niet aanzet. Voeg indien nodig nog wat extra water toe.

Roer, als de gort gaar is, steeds een paar handen spinazie door de curry. Leg de deksel op de pan tot de spinazie geslonken is en voeg dan weer nieuwe spinazie toe.

Proef de stoof en breng op smaak met zout en peper. Haal de blaadjes van de takjes munt en hak deze grof.

Schep wat kikkererwtenstoof in een bord en schep er een paar eetlepels yoghurt over. Strooi er wat gehakte munt erover.
Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

“The Stew”

Parelgerst met kip

Curry met aardappel, kikkererwten en boerenkool

Spruitencurry met pulled oats en feta

Kikkererwtencurry

Naan gevuld met spinazie en kikkererwten

Tikka masala met pompoen en kikkererwten

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Courgettesoep met kikkererwten en munt

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *