Echte Brabantse Worstenbroodjes

door | 26 sep 2021 | brood, Hollands, lunch, oven, tussendoortje, varken

Ik deed zó iets leuks, gisterochtend!!! Ik deed mee met een online workshop Brabantse worstenbroodjes maken, gegeven door Ilona van het foodblog Worstenbrood & Wijn. Het was súper leuk en aan het eind van de ochtend had ik bijna 30 warme, súper lekkere worstenbroodjes. Héérlijk!

Ilona is een gezellige klessebes. Ze kan honderduit vertellen over worstenbroodjes. En ondertussen staat iedereen lekker in zijn eigen keuken deeg te kneden en gehakt te mengen en deelt ze handige tips en tricks. Ilona heeft ’t weer geleerd van Mr Heel-Holland-Bakt Robert van Beckhoven. Een mooie quote vond ik “We zijn bakkers, geen braders!”: dat je de worstenbroodjes goed heet moet bakken en op moet passen dat je oven niet teveel afkoelt als je ‘m open doet. En wist je dat je kunt voorkomen dat je worstjes krimpen en los in het broodje komen te liggen door soezendeeg door het gehakt te kneden? Werkt echt!

De workshop was ook voor niet-ervaren bakkers goed te volgen. Ik kook natuurlijk wel vaak, maar ik ben niet zo’n “bakker”. Ik bak alleen maar een enkele keer cakes of taarten. En behalve pizzadeeg heb ik me nog niet aan gewaagd aan brood. Dat lijkt me heel moeilijk en beschouw ik als “voor gevorderden”… Ik had alle ingrediënten van tevoren afgewogen en klaar gezet. Dat maakte het heel makkelijk om de workshop te volgen.

Maar nu heb ik dus echte, heuse worstenbroodjes gemaakt. Van echt zelf-gemaakt deeg! Inclusief drie keer rijzen! Handige tip: om je broodjes de laatste keer te laten rijzen (dus na het invouwen van het worstje) kun je zelf een provisorische rijskast maken door een plastic bak op zijn kop over de bakplaat met broodjes te zetten, met een kopje heet water eronder. In mijn nieuwe keuken krijg ik een stoomoven met deeg-rijsfunctie. Kijk ik nu al naar uit!

Als je nou, net als ik, van boven de rivieren komt, dan heb je misschien -net als ik- weinig verstand van worstenbroodjes. Ik ken alleen die kleffe broodjes uit de supermarkt, met zo’n los liggend worstje er in. Maar dit, zo’n echt zelfgebakken worstenbroodje, dat is dus wel even andere koek!
Volgens mij heb ik ooit één keer een echt Brabantse worstenbroodje op, toen we -toen ik nog klein was- met ons gezin naar de Efteling gingen. Uiteraard hadden we broodjes-uit-het-vuistje en pakjes drinken mee. Maar in de Efteling kochten we ook een worstenbroodje. Al zou het ook kunnen dat het een saucijzenbroodje is geweest. Dat weet ik niet meer, want dat is echt al héél lang geleden. Maar een saucijzenbroodje is dus héél wat anders dan een worstenbroodje.

Het recept deel ik hier niet. Ik verwijs jullie met liefde naar de site van Ilona: Worstenbrood & Wijn. Daar kun je het recept downloaden. Maar als ik je een tip mag geven: doe gewoon een keer mee met een workshop! In december is er weer een worstenbroodjes workshop. Echte Brabo’s schijnen die worstenbroodjes op Kerstavond te eten. Én op zaterdagochtenden. Ik denk dat ik ze altijd wel zou lusten!
Dus als we in ons nieuwe huis wonen en ik weer een beetje een grotere vriezer heb, dan ga ik een flinke batch maken en invriezen, zodat ik ze altijd in huis heb.

Ik zie wel nog wat schoonheids-foutjes in mijn worstenbroodjes. Het invouwen moet ik nog wat netter doen: mijn worstjes zaten niet mooi in het midden. En ik had ze toch nog wat te dicht bij elkaar gelegd op de bakplaat. En ik had een beetje moeite om de oven heet genoeg te krijgen (en te houden).

Weten jullie nog dat ik een keer Vietnamese loempia’s heb gemaakt met van dat instant vegetarische gehakt? Dat wil ik ook een keer met worstenbroodjes proberen.

Nog even voor de goede orde: dit is géén gesponsord berichtje (Haha, mocht ik willen!). Ik heb me gewoon op eigen initiatief opgegeven voor de workshop en ik heb er gewoon de reguliere prijs voor betaald. En dat was het dubbel en dwars waard!

Misschien vind je dit ook lekker?

Vietnamese loempia’s met vegetarisch gehakt

Saucijzenbroodjes

Kaascroissants

Mexicano-broodjes

Zelfgemaakte chorizo-paprika bitterballen

Zelfgemaakte frikandelbroodjes

 

1 Reactie

  1. jos jansen

    Leuk te lezen dat jij de workshop via Ilona hebt gevolgd. Het Brabants worstenbroodje, ons immaterieel cultureel erfgoed. Ik was enige jaren geleden consumentenjurylid bij Omroep Brabant bij de wedstrijd het lekkerste worstenbroodje van Bra bant. heb er voor die tijd, en na die tijd nog heel veel gegeten en geproefd.Maar erg leuk dat iemand van boven de rivieren heeft geleerd hoe een brabants worstenbroodje gemaakt moet worden. En daar zit ook nog heel veel verschil in smaak in bij sommigen. Sukses met je foodblog.. vr gr Jj

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *