Zelfgebakken brood

door | 30 sep 2021 | bijgerecht, brood, lunch, ontbijt, oven, recept, vegetarisch

Gisteren heb ik voor het eerst een écht brood gebakken! En daar ben ik best een beetje trots op! Ik zat er al een tijdje tegen aan te hikken. Maar brood bakken vond ik iets “voor gevorderden”. Maar na de worstenbroodjes-workshop van ’t weekend, wilde ik ’t wel eens proberen. Brood bakken blijkt niet zozeer heel moeilijk, maar vooral heel tijdrovend te zijn. Tussendoor veel wachten. Tijdens het wachten kon ik mooi mijn huishouden klusjes doen: stofzuigen, badkamer, was doen, was opvouwen, etc. Ik ben geen brood-expert, maar volgens mij is het goed gelukt! Ik vond het echt heerlijk! En ik vind het vrij magisch dat je van bloem, water, gist en zout zo iets lekkers kunt maken!
Dit smaakt naar meer! En dat is maar goed, want één brood maakt nog geen bakker, natuurlijk. Ik verheug me nu wel extra op mijn nieuwe keuken in ons nieuwe appartement! Dan heb ik namelijk een stoomoven met deegrijs-functie en een broodbak-stand.

Ingrediënten
500 gram bloem (met minstens 11 gram eiwit per 100 gram bloem)
325 ml lauwwarm water
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
9 gram zout
olie om in te vetten
eetlepel rijstebloem

Bereiding
Doe de bloem in een kom en roer daar (bijvoorbeeld met een vork) het grootste deel van het water doorheen (hou ongeveer 15 ml achter). Meng daarna even met de hand en dek de kom af met een natte theedoek. Laat de kom ongeveer 20 minuten staan.

Strooi een héél klein beetje bloem op het werkblad en spreid daar het deeg op uit. Strooi de gist en het zout erover en vouw dicht. Kneed kruislings tot een soepel deeg. Stretch het deeg met de palm van je hand uit, rol het terug op (haal het met de vingers van diezelfde hand weer terug). Draai het deeg een kwartslag en stretch weer uit. Door het deeg steeds een kwartslag te draaien en weer te stretchen maak je een mooi geweven patroon van de elastische eiwitten in het brood. Kneed op deze manier ongeveer 15-20 minuten. Als het deeg te stug is, dan kun je extra water toevoegen.
Je kunt testen of het deeg al goed is door een bolletje deeg uit te rekken: als je er een dun vlies van kunt trekken is het deeg goed. Als het scheurt, dan moet je nog even.

Vet een grote kom in met wat olie en leg de deegbal erin. Dek af met een vochtige theedoek en laat ongeveer een uur rijzen.
Prik na een uur met je vinger in het deeg. Als het een gat blijft, dan is het voldoende gerezen.
Leg het deeg op een licht bebloemd werkvlak en druk zachtjes de lucht eruit. Bol het deeg op door steeds een stukje deeg aan de zijkant te pakken en over het midden te vouwen.
Zet de mengkom (of een andere grote schaal) over het opgebolde deeg en laat ongeveer 20 minuten staan.

Bol het deeg nog iets meer op, door weer stukjes deeg naar binnen te vouwen. Knijp het deeg nu goed tegen elkaar, zodat het dicht plakt.
Leg een theedoek in een vergiet bestrooi die licht met rijstebloem (of een andere glutenvrije bloem) en leg het deeg daarin met de dichtgevouwen kant boven. Zet een grote plastic opbergbak over het deeg en zet er een beker met heet water naast.
Het deeg moet nu ongeveer een uur rijzen, maar check vanaf ongeveer drie kwartier of het al voldoende gerezen is. Druk met een platte vinger op het deeg. Als het deeg niet of nauwelijks meer terugveert, dan is het goed.

Verwarm intussen de oven voor op 250 graden. Zet een platte metalen bakvorm onderin de oven.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en leg daar het deeg op. Snij het deeg met een scherp mesje in.
Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven (pas op dat de oven niet teveel afkoelt) en giet een half kopje water in de platte metalen bakvorm. Pas op: stoom! Zet de temperatuur van de oven terug naar 235 graden.

Laat na een kwartier de stoom ontsnappen door de ovendeur open te doen. Neem de metalen bak met (kokend) water uit de oven. Steek een digitale voedsel-thermometer in het brood. Het brood is klaar als de kerntemperatuur 95 graden is.

Neem het brood uit de oven en laat op een rekje afkoelen. Het brood moet helemaal afgekoeld zijn voordat je het aan gaat snijden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Echte Brabantse Worstenbroodjes

Upside-down panpizza met gekruid gehakt en granaatappelpitjes

Naan gevuld met spinazie en kikkererwten

Pizza met vijgen, prosciutto en mozzarella

Zelfgemaakte pizza’s

Suikerbrood van Arjen Lubach

Calzone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *