Pizza met vijgen, prosciutto en mozzarella

door | 27 sep 2020 | avondeten, brood, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, lunch, oven, recept, snel, varken, vlees

Gisteravond aten we zelfgemaakte pizza’s. Mijn broer had me vorig weekend foto’s gestuurd van zelfgemaakte pizza’s en daar kreeg ik spontaan trek van. Dus toen ik ging bedenken wat we gingen eten, van ’t weekend, was de keuze gauw gemaakt. Op Pinterest kwam ik een recept tegen van pizza met vijgen en prosciutto. En ik heb op ’t moment even een vijgen-crush, dus die werd het… Héérlijk! Voor man en kinderen had ik ook een met tomaten-saus, tomaat, geraspte kaas en mozzarella. Voor Edwin en Free met rul gebakken gehakt en salami. En voor Lone met pesto.
Een pond bloem is voldoende voor 8 half-grote pizza’s en was precies genoeg voor ons vieren.
Het weekend is weer omgevlogen. Lone is inmiddels weer terug op haar studentenkamer in Enschede. Vanavond aten we witlofstamppot. Daar heb ik haar weer een lekkere prak van meegegeven, voor morgen. Dan hoeft ze de eerste avond van de week al niet zelf te koken. Want ik snap best dat dat even wennen is, als je nét op kamers woont.

Ingrediënten
voor het pizzadeeg
een pond bloem
300-400 ml volle yoghurt
voor de vijgen-prosciutto topping (per pizza)
1 vijg
1/2 bol mozzarella
4 plakjes prosciutto
1 theelepel honing
1/2 theelepel balsamico-azijn
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Zet de pizzarette vast aan, zodat de koepel goed heet wordt. Als je geen pizzarette hebt, verwarm dan de oven zo heet mogelijk voor. Het liefst 230 of 240 graden. Doe de bloem in de keukenmachine en giet de yoghurt erbij. Meng het bakmeel door de yoghurt. Als het deeg te stevig is, voeg dan nog wat extra yoghurt (of water) toe. Als het te kleverig is, voeg dan nog wat bloem toe. Bestrooi de deegbal met wat bloem zodat het niet aan je handen kleeft. Bekleed een pizza-plaat met bakpapier. Neem een plukje deeg (ongeveer een achtste van de deegbal) en leg dat op het bakpapier. Trek, duw en rek het deeg naar alle kanten uit. Als je het deeg te plakkerig vindt, dan kun je er nog wat bloem over strooien.

Giet wat olijfolie op het deeg en smeer dat uit met een kwastje. Snij de vijg(en) en de mozzarella in dunne plakjes. Druppel een paar druppels balsamicoazijn op elk vijgenplakje. Bedek de pizza met plakjes vijg en mozzarella. Strooi er wat zout en peper over. Schep een heel klein beetje honing op elk van de vijgenplakjes.

Bak de pizza in ongeveer 6-8 minuten tot het deeg krokant en goudkleurig is en de mozzarella licht begint te kleuren.

Neem de pizza uit de pizzarette (of oven) en drapeer er direct een paar plakjes prosciutto op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Flatbread pizza

Pizza met worst en druiven

Traybake pizza

Zelfgemaakte pizza’s

Omgekeerde bladerdeeg pizza van Jamie

Flammkuchen caprese

Flammkuchen met gegrilde paprika

Gebakken courgette met mozzarella en platbrood

Vijgenjam met balsamico

Salade met vijgen, Munster kaas en geroosterde hazelnoten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *