Flatbread pizza

door | 19 jul 2020 | avondeten, brood, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, lunch, oven, recept, saus, vegetarisch

Sinds gisteren ben ik de gelukkige eigenaresse van een nieuwe keukenmachine! Ik zat er al een tijdje over te denken, maar eerlijk gezegd hield de prijs me een beetje tegen. Allemachtig, wat zijn die dingen duur, zeg… En ik héb een fijne keukenmachine om te hakken, snijden en raspen, enzo, alleen voor deeg kneden of eiwit of slagroom kloppen is mijn ouwe eigenlijk te klein. Maar nu kregen mijn broers en ik een bijdrage van mam en daar besloot ik een standmixer van te kopen. Gisteren werd ‘ie bezorgd, dus ik wilde ’s avonds natuurlijk meteen iets maken met mijn nieuwe keukenmachine. Het werd pizza. Flatbread-pizza, met een deeg van yoghurt en zelfrijzendbakmeel. Uit mijn nieuwe keukenmachine! Hij doet het als een tierelier. Dus eh… als jullie vanaf nu veel meer baksels voorbij zien komen, dan kan dat dus kloppen.
Qua topping voor de pizza’s had ik twee soorten: (1) met tomatensaus, mozzarella en basilicum en voor de liefhebber salami en jalopeno pepertjes, en (2) met ricotta met citroen, courgette, venkel en tomaat. Dat idee voor die laatste komt uit het Smulweb magazine. Ik heb de pizza’s in mijn pizzarette gebakken, daar worden ze zóóó lekker in.

Ingrediënten
voor de deegbodem
500 gram zelfrijzend bakmeel
20 eetlepels Griekse yoghurt
voor de caprese topping
1 pond snoeptomaatjes
1 rode ui
1 teen knoflook
1 bol mozzarella
geraspte kaas
een bosje basilicum
een takje tijm
olijfolie
peper, zout
optioneel: salami, jalopeno pepertjes in ’t zuur, olijven, etc.

voor de venkel-courgette topping
1 courgette
1 grote of 2 kleine venkelknollen
250 gram ricotta
rasp van 1 citroen
een paar tomaten
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Zet de pizzarette vast aan, zodat de koepel dadelijk goed warm. Als je geen pizzarette hebt, verwarm dan de oven voor op 240 graden.

Doe het zelfrijzendbakmeel in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Schep daar de yoghurt in. Meng het bakmeel door de yoghurt. Ik heb het deeg gemaakt met mijn keukenmachine, maar het kán natuurlijk ook met de hand. Bekleed een pizza-plaat met bakpapier en strooi er een beetje bloem op. Neem een plukje deeg (om je een idee te geven: van deze hoeveelheid deeg heb ik 10 pizza’s gemaakt) en leg dat op het bakpapier. Strooi er een beetje bloem over en rek het deeg naar alle kanten uit. Het hoeft geen mooi rondje te worden, hoor. Als je het deeg te plakkerig vindt, dan kun je wat meer bloem toevoegen.

Caprese pizza
Pel en snipper de rode ui. Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en fruit daarin de rode ui met het takje tijm. Pel de teen knoflook, snij fijn en fruit even mee met de ui. Was de tomaatjes en voeg die toe aan de pan. Laat zachtjes pruttelen tot de tomaatjes open springen en duw de tomaatjes dan plat met de pollepel. Vis het takje van de tijm uit de saus en laat lekker zachtjes pruttelen.

Schep een schepje tomatensaus op het pizzadeeg. Als je salami op je pizza wilt, leg die dan op de tomatensaus. Scheur een paar stukjes van de mozzarella af en leg die op de pizza. Strooi er wat geraspte kaas over. Leg een paar blaadjes basilicum boven op.

Zet de pizza in de (pizza-)oven en bak in ongeveer ongeveer 10 minuten tot het deeg krokant en goudkleurig is en de topping gaar is.

Venkel-courgette pizza
Roer de geraspte schil van 1 citroen, met wat zout en peper door de ricotta.

Was de courgette en snij in heel dunne plakjes. Snij de onder- en bovenkant van de venkelknol af en snij in dunne plakjes. Was de tomaten en snij in dunne plakjes.

Smeer wat citroen-ricotta op het pizzadeeg. Leg er wat plakjes venkel, courgette en tomaat op. Sprenkel er wat olijfolie over en maal er nog wat peper over.

Zet de pizza in de (pizza-)oven en bak in ongeveer ongeveer 10 minuten tot het deeg krokant en goudkleurig is en de topping gaar is.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zelfgemaakte pizza’s

Traybake pizza

Omgekeerde bladerdeeg pizza van Jamie

Flammkuchen caprese

Plaattaart met groene aspergetips, pesto en granaatappelpitjes

Flammkuchen met gegrilde paprika

Plaattaart met groene asperges, camembert en cashewnoten

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *