Zelfgemaakte pizza’s

door | 24 apr 2020 | avondeten, brood, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, oven, recept, saus

Gisteren heb ik Lone gevraagd of zij wilde koken. En zij vroeg, heel lief, aan haar broer wat hij wilde eten (Pizza!) en bedacht toen dat we dan niet zo’n rol kant&klaar pizza-deeg zouden gebruiken, maar dat we ook het deeg zelf konden maken. Want dat stond nog niet op mijn blog…
We hebben het recept van Jamie Oliver uit de Naked Chef gebruikt. En we hebben zowel de tomatensaus als het deeg zelf gemaakt. Heel even leek het erop dat ’t feest niet door kon gaan, want in de supermarkt waren zowel de bloem als de gist volledig uitverkocht. Gelukkig had de buurtsuper wél nog genoeg.
Het duurt even, zelf pizza’s maken, want de tomatensaus moet wel een uur zachtjes pruttelen en het deeg moet een uutje rijzen, voordat je überhaupt kunt gaan bakken. Maar dan heb je ook wat: pizza’s die misschien nog wel lekkerder zijn dan bij een échte pizzeria!
Omdat zowel de bodem als saus al zo lekker zijn, heb je voor de rest eigenlijk niet zo’n spectaculaire topping nodig. Ik had er plakjes tomaat, geraspte kaas, grana padano en mozzarella, groene pesto en verse basilicum en salami en prosciutto als topping. Maar je kunt ze natuurlijk lekker versieren met wat je zelf het lekkerst vindt.
Wij hebben de pizza’s in de pizzarette gebakken. Die terracotta koepel werkt net als een echte pizza-oven. Uiteraard moesten we wel de hele “koepel” optillen om de pizza’s er in te leggen en uit te halen, maar met vereende krachten ging dat prima. Ik tilde de koepel op, Lone leg de pizza erin of haalde de pizza er uit. Uiteraard met ovenwant (en later de leren barbecue-handschoen) aan. Het ging twee keer bijna mis: één keer kwam ze met de ovenwanten tegen het verwarmingsspiraal aan, waardoor die direct begonnen te branden. En bij één pizza vatte het bakpapier vlam toen dat tegen het spiraal aan kwam. Maar beide keren was het vuur heel snel gedoofd. Als je nou geen pizzarette hebt (of het een gedoe vindt, met het optillen van die koepel), dan kun je de pizza’s natuurlijk ook gewoon in de oven bakken. Zet in dat geval je oven op minstens 220 graden, maar liever nog 240 graden.
Het was wel een avondvullend programma, dat pizza’s bakken. Maar we waren lekker bezig, samen. We hebben doorgebakken tot het deeg op was. Zo hadden we vandaag ook lekker nog een pizza.
Ik heb voor ’t gemak het recept in drie delen opgeknipt (1) tomatensaus maken, (2) pizzadeeg maken en (3) pizza maken. Dus mocht je willen, dan kun je de tomatensaus door een kant&klare vervangen, óf de pizzabodem, of allebei, natuurlijk. Maar probeer het, als je eens tijd hebt, ook eens zélf. Het is écht de moeite waard: het is zóóóóóó lekker!

Ingrediënten tomatensaus
3 blikken gepelde tomaten
1 teen knoflook
2 theelepels gedroogde oregano
20 ml rode wijn-azijn
1 bosje basilicum (ongeveer 15 gram)
zout, peper
olijfolie

Bereiding tomatensaus
Pel de knoflook en snij fijn. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit daarin de knoflook aan. Doe voorzichtig de tomaten erbij. Roer voorzichtig de oregano erdoor, maar zorg dat de tomaten niet stuk gaan, want dan wordt de saus een beetje bitter. Breng de saus aan de kook en laat op een héél laag pitje (ruim) een uur zachtjes pruttelen.

Roer na een uur de azijn erdoor en hak de tomaten aan stukken. Knip de basilicumblaadjes in reepjes en roer die door de saus. Breng op smaak met zout en peper. Als de saus te zuur is, roer er dan nog 1 of 2 theelepels suiker door.

Ingrediënten pizzadeeg
1 kg bloem
600 ml lauw warm water
3 zakjes gedroogde gist
30 gram suiker
10 gram zout
extra bloem om te bestuiven

Bereiding pizzadeeg
Doe de helft van het lauw-warme water in een kom en roer daar de suiker door tot alle suiker is opgelost. Laat de gist even staan, zodat deze goed op gang komt.

Roer het zout door de bloem. Maak een berg van de bloem op je werkblad en maak in het midden een kuiltje. Giet daar het gistmengsel in en roer vanuit het midden steeds meer bloem door het mengsel. Giet er dan beetje-bij-beetje de rest van het water bij. Blijf roeren totdat alle bloem is opgenomen en je een smeuiig deeg hebt.

Kneed vervolgens stevig het deeg door: rollen, duwen, vouwen. Strooi wat bloem op het deeg en vorm er een grote bal van. Strooi wat bloem in een grote mengkom en leg daar de bol deeg in. Snij de bol deeg kruislings in en dek de mengkom af met huishoudfolie. Zet de mengkom op een warme en tochtvrije plek om te laten rijzen. Zelf zet ik deeg of beslag dat moet rijzen in mijn aanrechtkastje dat boven mijn aanrachtlampjes zit: lekker warm. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dat duurt ongeveer 3 kwartier tot een uur.
Haal na het rijzen het deeg uit de mengkom en kneed alle lucht uit het deeg.

Ingrediënten pizza’s
Pizzabodem
Tomatensaus
Topping naar keuze, bijvoorbeeld: geraspte kaas, grana padano, mozzarella, groene pesto, basilicumblaadjes, prosciutto, salami, etc.

Bereiding pizza’s
Zet de pizzarette vast aan, zodat de koepel dadelijk goed warm. Als je geen pizzarette hebt, verwarm dan de oven voor op 240 graden.

Verdeel het deeg in vier porties. Maak van elke portie een bol en leg de overige drie bollen nog even weg. Verdeel de bol in drie porties en maak daar ook weer bollen van. Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol of duw het deeg uit. Draai het deeg steeds een kwartslag, zodat je het alle kanten op uitrekt. Maar het maakt niet uit als ‘ie niet perfect rond wordt, hoor!

Leg het deegje op bakpapier op een pizzabakplaat. Schep er een lepel tomatensaus op en smeer dat dun uit met de bolle kant van een lepel. Strooi er wat kaas over en versier met de rest van de toppings (mozzarella, grana padano, basilicum, etc) naar smaak.
Bak de pizza in ongeveer 10 minuten tot het deeg krokant en goudkleurig is en de topping gaar is.

Schuif de pizza op een bord.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Traybake pizza

Pizza

Omgekeerde bladerdeeg pizza van Jamie

Flammkuchen met gegrilde paprika

Plaattaart met groene aspergetips, pesto en granaatappelpitjes

Prei-plaattaart

Spinazie-brietaart

Súpersnelle kaas-uientaart

Zelfgemaakte ketchup

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *