Upside-down panpizza met gekruid gehakt en granaatappelpitjes

door | 6 sep 2021 | avondeten, brood, eenpansgerecht, hoofdgerecht, lunch, recept, rund, snel, varken, vlees

Oei, oei, oei, wat was dit lekker! En ik vind mijn foto’s ook heel leuk geworden, al zeg ik het zelf. Het is een recept van Jamie, uit zijn boek 7 x anders, uit het hoofdstukje gehakt. Jamie noemt het platbrood, ik noem het upside-down pan-pizza. Jamie gebruikt lamsgehakt, maar ik ben niet zo dol op schapenvlees. Daar zit een smaakje aan dat ik niet lekker vind. Dus heb ik gewoon half-om-half gehakt gebruikt. Volgens Jamie’s recept kan het ook heel goed met vegetarisch rul gehakt, dus dit gaan we vast ook wel eens eten als Lone thuis is. Ik heb zelf de granaatappelpitjes erbij bedacht: leek me erg lekker in combinatie met het gekruide gehakt en de feta. Ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar ik heb nogal een haat-liefde verhouding met granaatappel. Ik vind de pitjes heerlijk: lekker een knapperig accentje. Maar het “slachten” van zo’n granaatappel vind ik een ramp. Er zijn honderden filmpjes op internet te vinden waarin koks heel handig met een lepel op een doorgesneden granaatappel tikken en de pitjes er vanzelf uit vallen. Bij mij werkt dat nooit. Ze blijven lekker zitten waar ze zitten, óf ze zitten wel los, maar dan zit ikzelf én de hele keuken binnen de kortste keren ónder de rode spetters. Maar ik heb ontdekt dat je ze ook gewoon ingevroren kunt kopen. En die smaken prima en hebben na het ontdooien nog steeds dat lekkere knapperige. Dus als je zonder problemen zo’n granaatappel kan ontpitten: koop dan gewoon een verse. Maar als je -net als ik- altijd ruzie met die dingen hebt: koop gerust diepvries granaatappelpitjes. Ook lekker en wel zo makkelijk. En het is ook een stuk voordeliger. Én beter voor het milieu, heb ik me laten vertellen. 

Ingrediënten
450 gram zelfrijzend bakmeel
3 kleine rode uien
500 gram half-om-half gehakt
1/2 bol knoflook
2 theelepels gemalen komijn
1 verse rode peper
1 eetlepel balsamico azijn
100 gram feta
100 gram gemengde sla
olie
zout, peper

Bereiding
Doe het zelfrijzend bakmeel met een theelepel zout in de mengkom van de keukenmachine en giet er 250 ml water bij. Meng met de deeghaak tot een samenhangend deeg. (Kan natuurlijk ook met de hand, maar met de keukenmachine is wel zo makkelijk) Leg een theedoek over de mengkom en laat het deeg rusten.

Pel en snipper de rode uien. Doe ongeveer een derde daarvan in een schaaltje. Strooi er een halve theelepel zout over en giet de balsamico azijn erbij. Roer goed door en zet opzij.

Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Doe de rest van de gesnipperde rode ui erbij, strooi de gemalen komijn erover en pers de tenen knoflook uit boven de pan. Roer goed door en breng dan op smaak met zout en peper.

Bestrooi het werkblad met zelfrijzend bakmeel. Verdeel het deeg in twee delen. Leg de ene helft terug in de mengkom en rol (of rek en trek en duw) de andere helft uit tot een ongeveer ronde lap die net iets groter is dan de koekenpan.

Verdeel het gehakt in tweeën en schep de helft in een kom en zet opzij. De andere helft laat je in de pan zitten. Leg de deeglap over het gehakt in de pan en duw de zijkanten iets naar binnen met een houten lepel. Zet het vuur laag en leg de deksel op de pan en laat ongeveer in een kwartier het deeg gaar worden.

Verkruimel intussen de feta en snij de rode peper in ringetjes. Trek ovenwanten aan en leg een groot bord (dat precies in de pan past) op het brood. Keer in één keer om. Bestrooi de upside-down panpizza met feta, ui-in-balsamico, granaatappelpitjes, sla en peper ringetjes.

Snij de panpizza met een pizza-roller in stukken.

Maak nog een upside-down pan pizza met de rest van het gehakt en het deeg.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Omgekeerde bladerdeeg pizza van Jamie

Plaatpizza met balletjes en broccoli

Pizza met worst en druiven

Flatbread pizza

Plaatpizza met gyros

Gevlochten calzone pizza

Calzone

Stoofvlees met walnoten en granaatappel

Tomatensalade met granaatappelpitjes

Plaattaart met groene aspergetips, pesto en granaatappelpitjes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *