Stoofvlees met walnoten en granaatappel

door | 31 aug 2021 | avondeten, hoofdgerecht, recept, rijst, rund, saus, slow-cooker, slowcooker, stoofschotel, vlees

Vandaag was voor Free de eerste schooldag na de vakantie. En meteen ook de eerste dag dat hij met de bus naar school ging. Van Arnhem naar Wageningen. Hij vond dat best spannend. En ik ook. Hij is al veertien (net geworden), dus alleen met OV moet best kunnen. Maar zoonlief is -op zijn zachtst gezegd- niet zo’n buitenkind. Vanachter zijn beeldscherm kan hij vanalles aan, maar in real life loopt hij meestal niet zo erg op te letten. Is meestal ook niet nodig, want meestal weet een ander de weg wel. Ik ben als voorbereiding afgelopen week al twee keer met ‘m vanaf dit huis naar het busstation gelopen, onderweg diverse herkenningspunten aanwijzend en benoemend. Kijk, hier langs de supermarkt, een kapper, een makelaar, een montessori-opvang. Hier door het poortje (inchecken), gang door, trap af, over het perron, weer door de poortjes (uitchecken – let op: bij dezelfde als waar je bent ingecheckt…). En hier vertrekken de bussen. Kijk, met deze app kun je zien hoe laat de bus gaat, welke bus je moet hebben en van welk perron hij vertrekt. “En weet je nog hoe die halte heet waar je uit moest stappen?” Hij is goed aangekomen, Zijn klas is leuk, zijn mentor is aardig (al zal het niet meevallen zijn mentor van vorig jaar te evenaren). Vandaag waren er ijsjes en hij heeft er twee op. En hij zit bij een vriend van vroeger in de klas. De terugweg vond ik zo mogelijk nóg spannender. “En op de terugweg moet je dus bij de halte aan de overkant van de weg instappen. Als er Arnhem CS op de bus staat, dan is het goed. En als er iets is, dan moet je maar even bellen.” Ik kon echt wel duizend dingen bedenken die mis zouden kunnen gaan. Wat als zijn telefoon leeg is. Of hij zijn ov-chip kaart kwijt raakt. Of in een verkeerde bus stapt en in who-knows-where uitkomt? Maar gelukkig: alles is goed gegaan: hij is veilig en wel weer thuis gekomen! Ik weet niet wie er trotser is: hij of ik?

Dochterlief is weer terug naar haar studentenkamer. Als zij er is, dan kook ik meestal vegetarisch. Af en toe “zowel vlees als vega” zodat ik man en zoon ook te vriend hou. Maar nu zij dus weer de hort op is, stond er vleesch op het menu. Naar een recept van IrishBeef.nl. Het was héérlijk. ik heb het stoofvlees in mijn lunchpauze voorbereid en het heeft lekker de hele middag staan stoven en was súper zacht. Héérlijk gewoon. En die walnoten en granaatappelpitjes waren er heerlijk bij!

Ingrediënten
1 kilo runder stoofvlees
4 wortelen
3 stengels bleekselderij
3 uien
1/2 bosje koriander
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel gemalen koriander
125 gram walnoten
100 gram granaatappelpitjes (diepvries)
olie, zout, peper

Bereiding
Neem het vlees ruim van te voren uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen. Dep het vlees droog met een stuk keukenrol en snij het dan in stukken en strooi de komijn- en korianderpoeder over het vlees. Schep goed om, zodat al het vlees bedekt is met kruiden. Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en bak het vlees (indien nodig in porties) rondom bruin.

Pel intussen de uien en snij ze in parten. Was de stengels bleekselderij en de wortels. Snij de bleekselderij en de wortels in schuine stukken. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en bestrooi met peper en zout. Bak de ui, bleekselderij en wortel een paar minuten in het bakvet van het vlees.

Doe het vlees weer terug in de pan en giet er (ongeveer) een halve liter water bij. Breng aan de kook, zet op een laag pitje en leg de deksel op de pan. Stoof het vlees in minstens 4 uur zacht en gaar. Voeg, als de stoofpot wat te droog dreigt te worden, wat extra heet water toe.

Voeg ongeveer een half uur voordat je wilt gaan eten de walnoten toe. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Bestrooi het stoofvlees, na het opscheppen, met granaatappelpitjes en koriander. Lekker met rijst of gekookte aardappelen.
Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Stifado – Grieks stoofvlees met sjalotten

Chinees stoofvlees

Friet stoofvlees

Peposo: Italiaanse jagersstoofpot

Vietnamese runderstoof

Runderstoof met abrikozen

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

Sukadelappen in port-kaneelsaus uit de slowcooker

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *