Suikerbrood van Arjen Lubach

door | 7 apr 2021 | brood, cake, Hollands, oven, recept, tussendoortje, zoet

Aan het eind van de laatste aflevering van Zondag met Lubach gaf Arjen Lubach het recept van suikerbrood. Nou, die wilde ik natuurlijk wel een keertje maken. Ik moest wel eerst kandijsuiker of suikerparels bemachtigen, want die had ik niet in huis en kon ik ook niet bestellen bij mijn gewone boodschappen. Gelukkig kon ik ze wel online bij een andere winkel bestellen. Nu heb ik genoeg suikerparels in huis om een paar suikerbroden mee te maken. Ik ben eigenlijk niet zo’n bakker, en brood bakken beschouw ik al helemaal als een ambacht voor gevorderden. Maar zoals Arjen het uitlegde klonk het niet heel ingewikkeld, dus ik ging ermee aan de slag. Ik vond het wel spannend: het deeg was hartstikke stug, zou dat horen? Moest het niet meer rijzen? En die korst, hoort die er zo uit te zien? Mijn suikerbrood leek namelijk niet echt op het suikerbrood waar ik soms een sneetje van krijg als ik bij mijn moeder ben. Die is veel zachter en kleveriger. Misschien gieten ze daar nog suiker-siroop over, ofzo? Of misschien hoor je ‘m wel ondersteboven te laten afkoelen, ofzo, want de onderkant was wel kleverig. Maar ach, het doet er eigenlijk niet toe: het was hártstikke lekker en daar gaat ’t tenslotte om….

Suikerbrood van Arjen Lubach

Zelfgebakken suikerbrood met het recept waar Arjen Lubach de laatste aflevering van Zondag Met Lubach mee afsloot.

 • 500 gram Bloem
 • 1 zakje Gist ((7 gram))
 • 1 theelepel Kaneel
 • 3 eetlepels Gembersiroop
 • 200 ml Melk
 • 250 gram Parelsuiker ((of kandijsuiker))
 • 25 gram Boter
 • 3 eetlepels Kristalsuiker
 • snufje Zout
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de melk tot lauwwarm (pas op: de melk mag absoluut niet te heet zijn, daar kan de gist niet tegen!) Sla de parelsuiker fijn (bijvoorbeeld in een ziplock-zakje met een deegroller).

 2. Meng de bloem, het gist en de kaneel in een kom. Meng de lauwe melk en de gembersiroop erdoor. Voeg een snufje zout toe. Laat 15 minuten staan.

 3. Kneed het deeg tot een bal. Leg de deegbal in een kom en leg er een vochtige theedoek over. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg een uur rijzen.

 4. Rol de deegbal uit tot een dikke lap. Verdeel de fijngeslagen parelsuiker over de lap.

 5. Rol het deeg op en snij de rol -indien nodig- op maat zodat hij in een cake- of broodvorm past. (Dat was je afsnijdt kun je in een kleiner vormpje bakken)

 6. Vet een cakevorm (of broodvorm) in met het klontje boter en bestrooi met suiker. Leg de rol deeg in de vorm. Let de vochtige theedoek erover en laat nog een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 7. Bak het suikerbrood in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Neem de vorm uit de oven en stort het brood op een afkoelrek. Let op: de gesmolten suiker die uit het brood is gelopen is gloeiend heet: pas op dat je je niet brandt! Laat het suikerbrood niet in de vorm afkoelen, want als de karamel afkoelt en hard wordt, dan krijg je het brood niet meer uit de vorm.

 8. Voilá: suikerbrood van Lubach!

 9. Eet smakelijk!

Snack
Hollands
Arjen Lubach, Fries suikerbrood, Suikerbrood, Suikerbrood recept, Suikerbrood van Lubach, Suikerbrood zelf maken, Zelfgebakken suikerbrood

Misschien vind je dit ook lekker?

Heerlijk bananenbrood van Mireille

Broodpudding van croissants met karamelsaus

Speculaasmuffins met spijs en amandelsnippers

Zeeuwse bolussen

Stoofpeertjes uit de hooikist

Muffins met blauwe bessen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *