Quiche met zoete aardappel, knolselderij en courgette

door | 17 jan 2023 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vegetarisch

Dit is een recept van alweer een tijdje geleden: deze quiche heb ik met kerst gemaakt, als vegetarisch hoofdgerecht voor Lone. Zo’n soort quiche had ik een keer gemaakt op een kookworkshop, maar dan met andere groenten en geitenkaas. Een quiche moet natuurlijk goed gaar zijn, zowel de groenten als het deeg, en moet mooi van kleur zijn. Maar de kok die de workshop gaf zei “Je moet vooral zorgen dat de quiche goed op smaak is.” Dat vond ik altijd lastig, want met het ei erdoor, kun je natuurlijk niet meer proeven. Maar het is heel simpel: je moet gewoon zorgen dat de groenten zelf al voldoende op smaak zijn gebracht met zout en peper, voordat je het ei(mengsel) erdoor doet. Daarna gaat er natuurlijk wel nog kaas door- of overheen, maar dan móet het al lekker zijn.
In dit recept gebruik je één heel ei en één dooier. Het tweede eiwit gebruik je niet in dit recept. Dat kun je bewaren (of invriezen), zodat je er later nog wat lekkers mee kunt maken. Je kúnt ook wel twee hele eieren erdoor doen, maar dan heb je kans dat de vulling teveel omhoog komt.
Bij de workshop hadden we hele handige éénpersoons taartvormpjes van aluminiumfolie. Die had ik natuurlijk thuis niet. Ik ben op pad geweest om een éénpersoons taartvormpje te kopen, maar die kon ik niet vinden. Ze hadden wel mini-springvormen, maar een taartvorm met zo’n schuin opstaande rand en van die ribbeltjes, die kon ik niet vinden. Ik had wel deze kleine springvorm van 19 cm doorsnede, dus die heb ik maar gebruikt. Kan ook best. Het bekleden was wel iets moeilijker dan zo’n taartvormpje, maar dat was niet echt een probleem.
De quiche was súper lekker en ik vond ‘m er mooi uitzien. Dus tip: rooster de groenten vooraf in de oven en zet ‘m de laatste minuut even onder de grill.
Je houdt van dit recept nog een flink stuk quichedeeg over. Daar zou je bijvoorbeeld kaashapjes mee kunnen maken, met een likje smeerkaas en wat geraspte kaas.

Ingrediënten (voor 1 persoon)
1 rol quichedeeg (koelvers)
1 oranje zoete aardappel
1/4 knolselderij
1/2 courgette
1/2 ui
1 eetlepel pistachenoten
2 eieren
50 ml slagroom
100 gram geraspte belegen kaas
olie, peper, zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Schil de knolselderij en snij in blokjes. Doe de blokjes in een mengkom, giet er wat olie over en hussel goed door, zodat alle blokjes bedekt zijn. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel daar de blokjes zoete aardappel en knolselderij over. Strooi er wat zout en peper over. Rooster de blokjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de bakplaat uit de oven en zet de oven-temperatuur terug naar 180 graden.
Pel en snipper de halve ui. Snij de courgette in blokjes.
Verhit in een koekenpan een eetlepel olie en fruit daarin de ui aan. Voeg als de ui glazig is de courgette blokjes toe. Bak een paar minuten mee en roer dan de geroosterde blokjes zoete aardappel en knolselderij erdoor. Proef even en breng -indien nodig- verder op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
Splits een ei. Doe het dooier in een mengkom. Het eiwit heb je niet meer nodig voor dit recept. Doe het andere ei bij het eigeel. Giet de room erbij en klop los. Roer de geraspte kaas door het ei-mengsel. Hak de pistachenoten grof. Roer de geroosterde groenteblokjes en pistachenoten door het ei-mengsel.

Bekleed een springvorm van 19 cm met bakpapier (of vet een taartvorm in). Snij een cirkel uit het hartige taartdeeg die een paar cm groter is dan de bakvorm. Doe het groente-ei-mengsel in de taartvorm.
Bak de quiche in 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
Zet de laatste paar minuten de grill-stand (bovenwarmte aan), zodat de bovenkant mooi bruin wordt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hartige taart met pastinaak, paprika en zoete aardappel

Hartige taart met mais en zoete aardappel

Groentetaart

Quiche met rode ui, gruyère en rozemarijn

Quiche met tonijn, sperziebonen en tomaatjes

Omgekeerde tomatentaart

1 Reactie

  1. Rein

    We gaan het proberen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *