Omgekeerde tomatentaart

door | 13 mrt 2021 | avondeten, hartige taart, Italiaans, lunch, oven, recept, traybake, vegetarisch, voorgerecht

Als ik heel eerlijk ben, dan zou ik deze tomatentaart zelf niet gekozen hebben. Bladerdeeg, tomaten en wat kruiden: niet veel meer. Geen saus. Geen kaas. Geen eieren of room. Het leek me een beetje een saaie taart. Maar Lone zag het recept in het kookboekje “Italiaans koken – heerlijke gerechten voor elke gelegenheid” van Maxine Clark en het leek haar erg lekker. En dus bedacht ik dat ik deze zou maken als ze weer hier was, voor ’t weekend.
Ik had me alleen een kléin beetje verkeken op de bereidingstijd. Of nou ja, niet echt verkeken. Ik had het recept gewoon niet vantevoren doorgelezen. Daardoor kwam ik er pas toen ik begon met koken, tegen half zes, achter dat de tomaten eerst twee uur in de oven moesten. Oeps, dat zou natuurlijk veel te laat worden. Ik heb de tomaten toch maar in de oven gezet en heb daarna eerst maar een borrelplank gemaakt, met crackertjes, smeerkaas, chilidip, snoeptomaatjes, paprika en mandarijn. Daar konden we, in afwachting van de tomatentaart, alvast lekker van smikkelen. En het was eigenlijk maar goed ook dat we die borrelplank al op hadden, want deze taart was veel te weinig als avondeten voor 4 personen. Ik zou eerder zeggen: voorgerecht, of lunch-gerecht voor twee. Al had ik -denk ik- ook wel zo’n hele taart in mijn eentje op gekund.
Maar nu moet je niet denken dat deze taart niet de moeite waard is, want dat is niet zo. Hij is echt Za-Lig! Lekkerder dan de lekkerste pizza of hartige taart die je ooit op hebt. Écht!

Ingrediënten
750 gram romatomaten
1 rol bladerdeeg (koelvers)
3 tenen knoflook
1 eetlepel oregano
een bosje basilicum
peper, zout, olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Was de tomaten en snij ze doormidden. Vet een taartvorm in met wat olijfolie en leg de tomaten er in, met de snijkant naar boven.

Doe een scheutje olijfolie (ongeveer 4 eetlepels) in een kommetje, pers de knoflook erboven uit en roer de oregano en wat zout en peper erdoorheen. Schep ongeveer een theelepeltje van dit olie-kruiden-mengsel op alle tomatenhelften.

Zet de tomaten twee uur in de voorverwarmde oven. Check zo tegen het einde van de … tijd de tomaten regelmatig: ze moeten mooi gerimpeld en … zijn, maar kunnen beter niet te donker worden.
Neem de tomaten uit de oven en zet de oven hoger, op 200 graden.

Rol het bladerdeeg uit en leg het over de tomaten in de taartvorm. Ik had helaas een rechthoekige plak bladerdeeg, ipv een ronde gekocht, dus ik moest een beetje “knippen en plakken” – maar voor het eindresultaat maakt dat niet uit. Verwijder het overtollige deeg door met een deegroller over het randje te rollen.
Zet de taartvorm terug in de oven en bak 20-25 minuten tot het bladerdeeg gaar en mooi bruin is.

Neem de taart uit de oven en laat 5 tot 10 minuten staan. Leg dan een bord over de taartvorm en draai de tomatentaart in één keer, snel, om. Klop (tik, sla) op de taartvorm, tot de taart los zit en je de taartvorm er zonder moeite van af kunt tillen.

Snij de taart in stukken en bestrooi met basilicum blaadjes.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Tomaten-taart

Mini-tomatentaartjes

Quiche met tonijn, sperziebonen en tomaatjes

Hartige clafoutis met prei, artisjok en kerstomaatjes

Risotto met venkel en gepofte tomaat

(ándere) Risotto met gepofte tomaten

Gevulde tomaat

Soep van geroosterde tomaten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *