Vegetarisch gourmetten

door | 28 dec 2019 | avondeten, burger, hoofdgerecht, recept, vegetarisch

Eerste Kerstdag hebben we bij mam ge-gourmet. Nou ja, eigenlijk hebben we een teppanyaki plaat, maar we nóemen het nog steeds gourmetten. Omdat dochterlief vegetarisch wil eten (een collega wees me er laatst op dat ik niet mag zeggen dat ze “vegetarisch ís”, want dat zou betekenen dat ze niet van vlees ís…), ben ik op zoek gegaan naar wat vegetarische alternatieven. Op de radio hoorde ik reclames over vegetarische mini’s voor op de gourmet, maar onze supermarkt had die niet (meer). Ik heb de vegaburger die ze het lekkerst vindt (een vegetarische schnitzel) wat kleiner gesneden én ik had nog een half bakje falafel balletjes in huis. Daarnaast heb ik mini-cashewnoten burgertjes en vegetarische gyros van jackfruit gemaakt.
Eigenlijk was ik ook nog van plan om beslag voor courgette-pannenkoekjes te maken, maar daar ben ik niet meer aan toegekomen. En ik weet eigenlijk niet of dat een succes zou zijn geweest, op zo’n grillplaat. Misschien heb je daar ook eigenlijk wel pannetjes voor nodig. Ik heb uiteindelijk de courgette gewoon in dikke plakken gesneden. Vond ze ook gewoon lekker!

Ingrediënten mini-cashewnoten burgers
200 gram cashewnoten
2 boterhammen (zonder korst)
1 sjalot
1 ei
2 eetlepels ketchup
1 theelepel komijn
1 theelepel koriander
1/2 theelepel sambal
1/2 bosje peterselie
zout
paneermeel

Bereiding mini-cashewnotenburgers
Maal de noten fijn in de keukenmachine. Pel en snipper de ui. Pluk het brood (zonder de korst) in stukjes. Doe de gemalen noten, ui, en het brood, samen met het ei, de ketchup en de kruiden in een mengkom. Knip de peterselie erboven fijn. Kneed goed door met je handen.


Vorm klein burgertjes van het mengsel. Haal de mini-burgertjes door de paneermeel.

Zet tot gebruik in de koelkast.
Bak ze in een gourmetpannetje of op de teppanyaki plaat in een beetje olie of boter aan beide kanten mooi bruin. Keer ze voorzichtig om, zodat ze niet uit elkaar vallen.

Ingrediënten gyros van Jackfruit
1 blik jackfruit
1-2 eetlepels gyroskruiden (of shoarmakruiden, met zout)
1 rode puntpaprika

Bereiding gyros van Jackfruit
Doe de jackfruit in een vergiet en spoel goed af onder de kraan. Laat daarna even uitlekken in het vergiet. Dep de jackfruit droog met keukenpapier. Snij de stukjes iets kleiner. Was de puntpaprika en snij doormidden. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij in kleine reepjes. Doe de paprika-reepjes en de jackfruit in een mengkom en strooi de gyroskruiden erover. Roer voorzichtig door, zodat alle stukjes bedekt zijn met de kruidenmix. Laat de jackfruit minstens 15 minuten (maar beter nog: een paar uur) marineren, zodat de kruiden goed kunnen intrekken.

Bak de gemarineerde jackfruit met wat olie of boter in een gourmetpannetje of op de grill-plaat. Roer af en toe om, zodat de jackfruit aan alle kanten bruin en knapperig wordt.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Gepaneerde halloumiblokjes (met macaroni met tomatensaus)

Pompoen-pecanburger

Vegetarische pompoenburgers

Falafel

Okonomiyaki (Japanse pannenkoekjes)

Aardappel-courgette rösti (met zalm en creme-fraiche)

Gegrilde watermeloen (met rucolastamppot)

10 snelle, makkelijke, lekkere, vegetarische recepten

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *