10 snelle, makkelijke, lekkere, vegetarische recepten

door | 1 sep 2019 | avondeten, hoofdgerecht, recept, snel, vegetarisch

Via Facebook kreeg ik een berichtje van een vriendin. Of ze misschien De Vegabijbel mocht lenen, want ze twijfelde of ze die misschien zou gaan kopen. Nou, natuurlijk, mag dat! Ik deel gráág mijn passie voor koken en eten! Ik heb haar direct ook twee andere vega kookboeken gebracht: De Dikke Vegetariër en De Groene Bakplaat. Want dat zijn mijn favoriete vegetarische kookboeken.
Ze was eigenlijk vooral op zoek naar recepten met veel groenten, die lekker snel en makkelijk zijn. Misschien is dan De Dikke Vegetarier niet zo’n goede aanbeveling: die is wel súper uitgebreid en súper volledig, maar dat zijn niet persé snelle of makkelijke recepten. Maar als het snel en makkelijk moet zijn, je weet wel voor als je moe uit je werk komt en wel nog iets gezonds op tafel wilt zetten, dan is mijns inziens De Groene Bakplaat ideaal!
Door haar vraag bedacht ik dat ik wel eens een verzamel-post op mijn blog kan zetten. Dus bij deze! (Dankjewel voor de inspiratie!!!)
Ik heb al mijn recepten weer eens bekeken: hélemaal naar beneden gescrold op mijn blog op zoek naar 10 gerechten die lekker, snel, makkelijk én boordevol groenten én vegetarisch zijn. Én geschikt als avondmaaltijd. Pofferdikkempie, wat hébben we toch een lekkere dingen gegeten! Er zit niet echt een rangorde in: het ene gerecht is niet beter dan het andere. Het ligt er maar net aan waar je trek in hebt en wat er in het seizoen is.
Ik ben benieuwd wat jullie favoriete recepten zijn die ik tot nu toe op mijn blog heb gezet? Is dat één van 10 die ik heb uitgekozen? Heb ik ‘m überhaupt al op mijn blog staan? Of is het misschien een heel andere?

(1) Okonomiyaki
Déze moet er in ieder geval bij! Dit is een lekker makkelijk recept. Het snijden van de groenten is het meeste werk (maar neem evt gewoon van die voorgesneden groenten). Eieren en bloem erdoor, op smaak brengen en aan beide kanten bakken. Het is een recept uit Bespaar met Jamie. Het woord “Okonomiyaki” schijnt Japans te zijn voor “wat je maar wilt”. Dus je kunt varieren met wat je erin stopt.

(2) Gado Gado van de bakplaat
Het kookboek “De Groene Bakplaat” heb ik van mijn beste vriendin voor mijn verjaardag gekregen. “Voor als je geen zin heb om te koken, maar wel heel lekker wilt eten.” schreef ze erbij. In plaats van gewone, rauw aardappelen, kocht ik voorgegaarde ovenaardappelen met schil. Wél zo makkelijk en wel zo snel. En als je helemaal haast hebt, dan kun je natuurlijk ook sperziebonen kopen die al schoongemaakt zijn. We vonden deze traybake allemaal heerlijk en een absolute aanrader!

(3) Vegan roompasta met courgette, erwten en munt
Dit makkelijke recept was ik ook enthousiast over, na een lange werkdag. Het komt uit “De Vegabijbel” van Isabel Boerdam. Ik had niet bewust een vegan recept uitgekozen, maar op de foto zag het er gewoon heel lekker uit en er stond bij “allemansvriend” en “staat binnen no time op tafel” en “een echte aanrader voor door de week”. Nou, bíngo! En het was hartstikke lekker! Die “room-saus” van witte bonen is echt een heel goed idee.

(4) Groene asperges en avocado van de bakplaat
Weer een recept uit “De Groene Bakplaat”. De groene asperges gaan met amandelen, spinazie en avocado op de bakplaat. Even de quinoa en eitjes koken. Dressing van sinaasappel en tahin. En klaar is Kees! Makkelijk: check! En met snel, lekker en vegetarisch zit het ook wel goed!

(5) Gnocchi caprese
Een heerlijk én makkelijk recept. Staat echt in no-time op tafel. Je moet natuurlijk wel van gnocchi houden, maar anders vervang je dat gnocchi gewoon door gekookte pasta. Farfalle of penne, ofzo.

(6) Plaattaart met groene asperges, camembert en cashewnoten
Deze mag ook niet ontbreken in mijn favorieten-lijstje: een (íets aangepaste) gouwe-ouwe uit mijn studententijd. Dit is de broccoli-camembert-cashewnoten-taart, maar dan met groene asperges in plaats van broccoli, omdat Edwin broccoli niet zo lekker vindt. Lone vond deze plaattaart trouwens meer op pizza lijken, dan op een hartige taart: deegje, sausje, vulling en kaas. Heeft ze wel gelijk in, eigenlijk. Makkelijker dan dit kán haast niet! En het is súper lekker!

(7) Groene pasta met blauwe kaas
Dit is een recept van Nigella uit haar boek Nigellissima. Hártstikke lekker! Ik zou alleen aanraden om ‘m niet met groene, glutenvrije pasta van erwten te maken, maar gewoon met huis-tuin-en-keuken-penne. Want die groene vond ik niet zo lekker. Al is het dan technisch gezien geen “groene pasta met … ” meer, maar “pasta met spinazie en blauwe kaas”. Ook goed, toch?

(8) Shakshuka
Bij snelle gerechten mag shakshuka natuurlijk niet ontbreken. Tomaten, paprika’s, ui, avocado’s en een eitje erin. Het snijwerk is het meeste werk. Daarna lekker laten pruttelen.

(9) Gnocchi met courgette in spinazieroomsaus
Nóg een keer gnocchi. Dit aten toen ik net weer begonnen was na mijn vakantie. Het is niet alleen lekker makkelijk, maar ook lekker snel en gewoon heel erg lekker! De courgette heeft een lekkere “bite”, tussen de lekker zachte gnocchi. En spinazie en room en kruidenkaas-saus is natuurlijk een hele lekkere combi! Je zou dit gerecht ook heel goed met een andere pasta kunnen maken, met penne ofzo.

(10) Spinazie-brietaart
Deze ligt vast nog wel vers in jullie geheugen: de spinazie-brietaart. Hartstikke snel, makkelijk én lekker! En hij ziet er ook nog eens gewéldig uit. Wat groenten betreft: dr gaat zo’n grote zak verse spinazie in. En dankzij het deeg uit het koelvak is het súper makkelijk.

Wat is jouw favoriete snelle, makkelijke, lekkere, vegetarische recept?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *