Krulfriet met kip, cherry tomaatjes, rode ui, avocado en kaas

door | 22 mrt 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, kip, oven, recept, traybake, vlees

“Oeoeoeh, eten we krulfrietjes?” vroeg dochterlief enthousiast toen ze de zak oven-krulfriet zag nadat ik boodschappen had gedaan. Inderdaad! Maar dan een beetje gepimpt. Het recept komt uit de Hallo Jumbo: Fracho’s met kip en avocado. Fracho’s is een samentrekking van friet en nacho’s, neem ik aan. Maar een dergelijke ovenschotel kan natuurlijk ook met andere ovenfrietjes. En vast ook wel met gnocchi of gewoon aardappelschijfjes, ofzo. Voor ons heb ik de gewone versie met kipblokjes gemaakt. Voor dochterlief een vegetarische versie met vega gyros reepjes in plaats van kip.
Verder heb ik eigenlijk even niet zoveel te vertellen, vandaag. Ik heb even geen zin in een Corona-verhaal. Maar eigenlijk denk ik aan weinig anders, op het moment. Behalve als ik bezig ben. Bijvoorbeeld met koken. Dus dat is een fijne afleiding.

Ingrediënten
1 zak krulfriet voor in de oven
275 gram kipfilet in blokjes
1/2 bakje vegetarische gyros reepjes (ongeveer 90 gram)
1 emmertje cherrytomaten (500 gram)
1 bol soloknoflook
3 rode uien
1 avocado
1 flinke theelepel gemalen komijn
een stuk kaas (150 gram)
olijfolie
peper, zout

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de krulfriet erover uit. Bak de friet in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten tot ze mooi goudbruin worden.

Verhit een scheut olie in een wokpan. Bak, als de olie goed heet is, de kipblokjes gaar. Strooi de komijn erover en roer goed door. Pers 3/4 van de solobol knoflook er boven uit. Spoel de cherrytomaatjes af en voeg 3/4 toe aan de kipblokjes.

Verhit in een koekenpan wat olie en bak daarin de vegetarische gyrosreepjes. Pers de rest van de knoflook erboven uit en voeg de rest van de cherrytomaatjes toe.
Zet de kip en de vega gyrosreepjes even apart. Rasp de kaas.

Pel de rode uien en snij in ringen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit het grootste deel van de rode uien tot ze zacht en glazig zijn. Hou wat uien-ringen apart om dadelijk rauw op de schotel te doen.
Haal de krulfrietjes uit de oven en zet de oven vast op de grillstand. Doe ongeveer een kwart van de krulfriet in een andere ovenschaal.

Verspreid de rest van de krulfriet weer over de bakplaat. Verdeel de gebakken kipfilet met de tomaatjes over de krulfriet op de bakplaat en verdeel de vegetarische gyros met tomaatjes over de krulfriet in de ovenschaal. Verdeel de gebakken ui over de bakplaat en de ovenschaal.

Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Trek de schil er af en snij het vruchtvlees in blokjes. Verdeel de avocadoblokjes over de bakplaat en de ovenschaal.

Bestrooi met de geraspte kaas en verdeel de apart gehouden uien-ringen over de kaas. Zet zowel de bakplaat als de ovenschotel een paar minuten onder de hete grill tot de kaas gesmolten is.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Nacho’s

Traybake met zoete aardappel en voorgegaarde barbecueworstjes

Traybake met gnocchi, pastinaak, punt-paprika en ricotta

Traybake met diverse groenten en gemarineerde kip

Kip met friet en appelmoes

Stamppot kapsalon

Groene asperges en avocado van de bakplaat

Mexicaanse couscoussalade met quesadilla’s

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *