Cappuccino borstplaat

door | 1 dec 2020 | Hollands, kids, no-bake, recept, tussendoortje, zoet

Vanmiddag hadden we de online bak workshop van mijn werk. Ik vond het súper leuk. De techniek was nog wel even een uitdaging. Dat bakken (of kokkerellen – ik had de geen-oven-nodig sessie), dat lukt wel, maar toen ik inlogde en mijn geluid het niet deed, dat was wel even een stress-momentje. Gelukkig had ik twee vrij makkelijke recepten: Sinterklaas Rocky Road en borstplaat. En met vier deelnemers in mijn sessie was het ook goed te overzien. Ik ben wel flink moe, nu: ik had vanmorgen eerst een team-meeting van een uur, daarna een twee uur durenede online training over “remote working” en daarna deze workshop. Als ik zo de eerste berichten van de deelnemers zie, en de foto’s van de bak-resultaten, dan vonden mijn collega’s het ook geslaagd. Ik vond het erg leuk om mijn collega’s even in een niet-werk-setting te zien en spreken, ook al was het alleen maar online. En ook leuk om een kijkje in hun keuken te nemen 🙂 Wat mij betreft doen we dit vaker!
Het recept voor Sinterklaas Rocky Road heb ik gisteren al gedeeld. Vandaag het recept voor borstplaat. Borstplaat maakte ik heel vroeger al. Dat had ik op scouting geleerd. Ik weet nog een keer dat we met zijn allen met één kookpitje moesten doen en dat we daardoor een beetje in tijdnood kwamen. Daardoor had ik het mengsel niet lang genoeg laten doorkoken en hardde het niet goed uit. Dat doe je dus maar één keer fout…
Nog een leuk weetje: in mijn groepje zat ook een collega uit Schotland. Het recept deed hem denken aan “Tablet” (Scottish whiskey tablet), dat wordt ook gemaakt van een mengsel van suiker, gecondenseerde melk, boter en whisky. Moet ik misschien ook eens proberen. Al wordt dat waarschijnlijk volgend jaar, want het duurt wel even voor ik door mijn huidige voorraad borstplaat (en witte rocky road) heen ben…
Van de borstplaat heb ik (ongeveer) de helft naturel gehouden en de andere helft met cappuccino-smaak gemaakt. Je kunt de borstplaat ook op smaak brengen met bijvoorbeeld cacaopoeder (ongeveer 1 theelepel) of je favoriete limonade siroop gebruiken (ongeveer 1 eetlepel). Of met mandarijn-rasp.
Het is erg leuk om leuke vormpjes te maken, zoals beestjes, maar onthoud wel dat dunne uitsteeksels moeilijk zijn om heel uit de vorm te halen. Wat dat betreft zijn rondjes of hartjes een stuk makkelijker.

Ingrediënten
500 g witte basterdsuiker
175 ml verse slagroom
1 flinke theelepel boter
1 zakje instant koffie (cappuccino)

Bereiding
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Vet een aantal koekjesvormpjes in met een likje boter en leg die op het bakpapier.

Doe de basterd suiker samen met de room in een pan en breng al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Blijf roeren met de spatel en laat het ongeveer 5 minuten koken. Laat dan af en toe het suiker-room-mengsel van de spatel af druppen. Als het mengsel trager begint te druppen (dus tijdens het druppen al begint te stollen), dan is het mengsel goed. Je kunt ook testen of je mengsel al goed is, door een paar druppels op een schoteltje te laten vallen. Als de druppel meteen stolt, dan is het goed. Als je twijfeld, raak dan de druppel even aan: als het niet aan je vingers kleeft, dan is het goed. Anders nog iets langer doorkoken.

Neem de pan van het vuur en roer de rest van de boter erdoor. Blijf continue roeren terwijl het mengsel afkoelt. Wat je wilt is dat het mengsel nog net vloeibaar genoeg is om in de vormpjes te gieten en dat het de vormpjes mooi vult. Maar je wilt niet dat het nog zo vloeibaar is dat het onder het randje van de vorm uitloopt. Tijdens het afkoelen voel je dat de structuur van je mengsel verandert. Ik hou als richtlijn aan dat als ik de spatel over de bodem haal, dat het een paar seconden moet duren voordat het mengsel zich weer sluit. Mocht het mengsel onverhoopt toch zo dik worden dat je het niet goed meer kunt gieten: zet het pannetje dan gerust terug op de pit. Even opwarmen tot het weer vloeibaarder is en opnieuw laten afkoelen.

Giet ongeveer de helft van het suikermengsel de vormen. Vul de vormpjes met een laagje dan tussen de 1/2 en 1 cm dik is. Roer dan het cappuccinopoeder door het suikermengsel en giet dan de rest in de andere vormpjes. Als het mengsel na het toevoegen van het cappuccinopoeder te dik wordt om te gieten, zet de pan dan even terug op het vuur.

Laat het suikermengsel volledig afkoelen en uitharden. Hoe lang dat precies duurt, ligt een beetje aan hoe dik je de borstplaat hebt gemaakt. Als je witte puntjes ziet, dan kun je het vormpjes (voorzichtig!) op zijn kant zetten, zodat de onderkant sneller uithardt. Draai of schuif héél voorzichtig het vormpje op het bakpapier om te zien of de borstplaat al los zit.

Serveer een stukje borstplaat bij een kopje koffie of thee. Geef er het liefst een schoteltje bij, zodat je gasten het stukje tussendoor even opzij kunnen leggen.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Borstplaat met mandarijn

Speculaasmuffins met spijs en amandelschaafsel

Banketstaaf met amandelspijs

Taaitaai

Pepernoten

Kruidnootjes

Gevulde speculaas

Slagroomtruffels

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *