Taaitaai

door | 26 okt 2020 | Hollands, kids, koek, oven, recept, tussendoortje, zoet

Afgelopen weekend maakte ik samen met Lone taaitaai. Daar is ze dol op. En ikzelf ook, trouwens. Het was erg leuk om samen te maken. Eigenlijk is het natuurlijk helemaal nog geen Sinterklaas-tijd, maar met dit herfstige weer beginnen wij aardig in de stemming te komen. Ik vond het eindresultaat zéér geslaagd. De taaitaaitjes hadden misschien íets dikker gemogen, want de randjes en uitsteeksel waren een héél klein beetje knapperig. Dat hoort natuurlijk niet voor taaitaai, maar ik vond het eigenlijk wel lekker. Voor de kruidenmix heb ik een recept gebruikt dat ik op de website van AH had gevonden. In de meeste taaitaai-recepten zit anijs (of gestampte muisjes), maar dat vind ik vaak te overheersend. In dit recept zit geen anijs; alleen kaneel, kardemom, nootmuskaat, en kruidnagel. Hártstikke lekker!
Ik heb het deeg gemaakt in mijn keukenmachine, maar je kunt het natuurlijk ook met een handmixer met deeghaken maken. Of met de hand, maar dat is vast een enorm kleverig klusje met die honing.

Ingrediënten
250 gram honing
350 gram bloem (+ extra om te bestuiven)
2 eieren
1 eetlepel kaneel
1 theelepel kardemom
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kruidnagel
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout

Bereiding
Doe de honing in de mengkom van je keukenmachine en breek één van de eieren erboven. Meng, met de deeghaak het ei door de honing. Roer de kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, het bakpoeder en het zout door de bloem. Doe de bloem bij het honingmengsel en roer tot een samenhangend geheel ontstaat. Verpak het deeg in vershoudfolie leg een nacht in de koelkast.

Neem de volgende dag het deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het werkblad met wat bloem. Snij het deeg in vier delen en rol elk deel uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik.

Steek met een koekjesvorm figuurtjes uit de het deeg en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Je hoeft niet veel tussenruimte te houden, want het deeg loopt niet uit.

Klop het andere ei los en bestrijk de deeg-figuurtjes ermee. Je kunt eventueel het deeg nog versieren door er met een satéprikker of de achterkant van een penseeltje wat op te tekenen. Bak de taaitaai in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten bruin en gaar.

Laat de taaitaai afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pepernoten

Kruidnootjes

Gevulde speculaas

Borstplaat

Havermoutkoekjes met sinaasappel en hazelnoot

Cashewnotenkoekjes

Chocolate chip cookies

Kletskoppen

Koekjes met abrikoos, gember en witte chocola

Harry Potter koekjes

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *