Zelfgemaakte maistortilla’s met kip en gegrilde paprika

door | 17 feb 2021 | avondeten, hoofdgerecht, kip, mexicaans, recept, tortilla, vlees

Vandaag is mijn moeder jarig: 84 is ze geworden! Het is voor het eerst in weet-ik-hoeveel jaar dat ik er niet ben, op haar verjaardag. Maar ik durf het écht even niet aan. Edwin heeft natuurlijk nog maar pas geleden corona gehad en als het goed is was hij niet meer besmettelijk toen hij uit isolatie kwam (7 dagen na zijn positieve test, en minstens 24 uur zonder klachten). Maar wat nou als hij toch nog besmettelijk was en mij heeft aangestoken en ik naar mijn moeder ga? Ik durf het niet te gokken. De laatste zoveel keer dat ik naar mijn moeder was (of zij hier was) zaten we elke keer een paar dagen daarna in de rats omdat ofwel ikzelf of één van de kinderen klachten kreeg die op corona zouden kunnen wijzen. Uiteindelijk was het elke keer -gelukkig- vals alarm. Maar totdat we dan de testuitslag kregen, stierf ik duizend doden. En dus heb ik bedacht dat ik mezelf vrijdag nóg een keer laat testen (dag vijf nadat Edwin uit isolatie kwam) en als die negatief is, dan durf ik daarna wel weer bij mijn moeder op bezoek te gaan.
Vanavond aten we deze mais-tortilla’s. Dat wilde ik wel eens proberen: échte maistortilla’s. Ik moet zeggen dat ik ze een stuk moeilijker vind dan tortilla’s van tarwemeel. Deeg van tarwemeel is, door de gluten, lekker elastisch, maar in maismeel zitten geen gluten en dat deeg scheurt en breekt veel sneller. Het róók en smaakte wél hartstikke lekker, maar ik had er al een paar misbaksels op zitten voordat ze enigszins ergens op gingen lijken… Misschien dat ik volgende keer eens half tarwebloem en half maismeel moet proberen.

Ingrediënten
2 kip-filets (ongeveer 300 gram)
3 paprika’s
1 blik zwarte bonen
1 blik mais
1 blikje tomatenpuree
1 pond roma tomaten
1 ui
2 tenen knolook
250 gram voorgekookte wit maismeel (Harina masa) [*]
chili con carne kruidenmix [**]
olie, peper, zout
optioneel: suiker

[*] Let op: gebruik geen polenta of gewoon maismeel: het maismeel moet voorgekookt zijn!
[**] Ik heb zelfgemaakte kruidenmix gebruikt. Klik hier voor het recept. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kruidenmix kopen

Bereiding
Leg de paprika’s 10 minuten op 200 graden in de airfryer. Keer de paprika’s dan om en bak nog eens 6 mniuten op 200 graden. Als je geen airfryer hebt, dan kun je de paprika’s ook in de oven grillen tot het velletje begint te blakeren.

Doe de paprika’s in een grote kom en dek af met plastic folie. Laat de paprika’s nastomen. Als ze enigszins zijn afgekoeld, trek dan het velletje er van af. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in repen.
Doe het maismeel met wat zout in een mengkom en giet er ongeveer 300 ml handwarm water bij. Kneed tot een soepel deeg. Dek af en laat minstens een half uur rusten.

Breng een pannetje water aan de kook. Kruis de tomaten in leg ze even in het kokende water, tot het velletje los laat. Laat de tomaten schrikken in koud water. Laat de tomaten even afkoelen en trek dan het velletje er af. Snij de tomaten in kwarten, snij het harde stukje er uit en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in stukken.

Snij (of knip) de kipfilet in reepjes. Verhit een scheut olie in een wok of koekenpan. Als de olie heet is, voeg dan de kipreepjes toe. Strooi er een flinke theelepel chili con carne kruiden over. Bak de kipreepjes tot ze rondom bruin en gaar zijn. Schep de kip uit de pan en strooi er wat zout over.

Pel en snipper een ui. Pel de tenen knoflook en snij fijn. Fruit de gesnipperde ui en knoflook aan in de pan waarin je net de kip hebt gebakken. Voeg de tomatenpuree toe en bak die even met de ui mee.
Voeg dan de in stukken gesneden tomaten toe. Giet de mais en de zwarte bonen af. Spoel de zwarte bonen af in een vergiet. Voeg de bonen en mais toe aan het ui-tomaat mengsel, samen met een theelepel chili con carne kruiden.

Roer goed door en voeg indien nodig nog een klein beetje water toe. Laat het bonen-mengsel zachtjes pruttelen en een beetje indikken. Breng het bonen-mengsel op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog een theelepel suiker toe, als tegenhanger voor het zuur uit de tomaten en tomatenpuree.

Verdeel het deeg in bolletjes en doe de bolletjes een voor een in de tortillapers. In mijn tortillapers kan ik de tortilla’s meteen bakken. Als je geen tortillapers hebt, dan kun je de bolletjes deeg tussen twee laagjes bakpapier uitrollen met een deegroller of platdrukken met bijvoorbeeld een bakblik. Als je pers niet kan bakken: bak de tortilla’s dan in een gloeiend hete droge koekenpan. Bewaar de gebakken tortilla’s in aluminiumfolie onder een theedoek.

Leg een maistortilla op een bord en schep er wat van het bonenmengsel op. Leg daar wat reepjes gegrilde paprika en stukjes kip op.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Chili con carne

Zelfgemaakte tortilla’s met paprika en pulled jackfruit

Mexican Streetfood feast

Zelfgemaakte tortilla’s met guacamole en biefstukreepjes

Tortilla-tulband

Quasadilla’s met vegetarische gehakt en mais-tomatensoep

Bonenschotel met Bugles

Open quesadilla’s

Tortillataart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *