Stamppot rauwe andijvie met kaasschitzel

door | 21 feb 2021 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, kaas, recept, stamppot, vegetarisch

Ik was een dagje naar mijn moeder, vandaag. Dat kon helemaal veilig, want mijn voor-de-zekerheid-coronatest was (ook) negatief. Dochterlief had gisteren een praktijkdag voor haar EHBO cursus in Leiderdorp. En omdat mam vrij dichtbij Leiderdorp woont (in ieder geval een stuk dichterbij dan wij in Wageningen), is ze daar vrijdag al heen gegaan. Vandaag heb ik haar weer opgehaald. En natuurlijk gezellig even een dagje op bezoek.

Het was heerlijk weer, vandaag. We hebben fijn een rondje in het dorp gewandeld. Langs allerlei plekken uit mijn jeugd: mijn oude lagere school (die op dit moment afgebroken wordt) en het park waar we vroeger altijd speelden. Grappig om te zien dat wat vroeger zo groot of ver leek, nu zo klein en dichtbij lijkt te zijn. We hebben nog lekker op mam’s balkon een bakkie thee gedronken en zijn toen weer terug naar huis gegaan.
We aten deze andijviestamppot met kaasschnitzel. Erg lekker, maar ook lekker makkelijk en niet al te veel werk. Het paneren van de kaasplak is wel even een vieze-vingers-werkje, maar het is definitely de moeite waard. Gesmolten kaas in een knapperig jasje: ik hou er van!

Ingrediënten
1,5 kilo aardappelen
500 gram fijngesneden andijvie
400 gram jong belegen kaas
1 bekertje creme fraiche (200 gram)
1-2 eieren
bloem
paneermeel
olie, zout, peper

Bereiding
Snij het stuk kaas in vier dikke plakken, terwijl de aardappels koken. Klop het ei los met een vork en doe het in een bord. Doe ook de bloem op een bord en de paneermeel op een bord.

Haal elke plak kaas eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna door de paneermeel. Haal daarna de kaasplak nog een keer door de bloem, nog een keer door het ei en tot slot door de paneermeel.

Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Als de aardappels gaar zijn (prik er even in), giet dan af. Doe de creme fraiche erbij in de pan en stamp tot een puree.

Doe de andijvie erbij in de  pan. Strooi er wat peper en zout over en giet er wat kokend water bij. Roer tot een smeuïge stamppot. Voeg indien nodig nog wat extra kokend water toe. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak daarin de gepaneerde kaasplakken. Wacht tot je ziet dat de kaasplakken aan de onderkant zacht beginnen te worden en keer ze dan om. Haal ze uit de pan als ze hun vorm beginnen te verliezen of leeg beginnen te lopen.

Schep wat andijviestamppot op een bord en leg er een gebakken kaasplak op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Andijviestamppot

Andijviestamp “four cheese”

Andijviestamp met kaaskletskoppen

Andijvie met Quorn

Andijvie-sla-stamppot met fenegriekkaas

Andijviesalade met champignons, mandarijn en pijnboompitten

Andijvietaart

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *