Bloemkooltaart

door | 15 apr 2021 | avondeten, hartige taart, Hollands, hoofdgerecht, kaas, kip, lunch, oven, recept, vlees

We hadden eigenlijk pas geleden nog bloemkool op het menu: die ovenschotel met bloemkool en gehakt, weet je nog? Maar toen had ik twee bloemkolen besteld en daar had ik er maar één van gebruikt. Ik was eigenlijk van plan om met de kip-poelet een stoofschotel met paprika te maken, maar daar had ik bij nader inzien toch niet zo’n trek in. Dus het kwam goed uit dat ik die bloemkool nog had liggen. Én de rol quiche en taartdeeg. Ik heb even gezocht op mijn blog of ik zo’n bloemkooltaart er nog niet op had staan, maar dat was niet zo. Gek eigenlijk, want het is heerlijk! Ik vond het wel een beetje soufflé-achtig. En zonder dat je het merkt gaat er toch een hele bloemkool in. Er zijn natuurlijk allerlei variaties op dit thema mogelijk. Als er een vegetariër mee eet, vervang dan gerust de kip poelet door vegetarisch kipstukjes. En je kunt de roomkaas met bieslook natuurlijk ook vervangen door een variant met knoflook en kruiden. Of door blauwe kaas. En als je moeilijke eters hebt, dan kun je de bloemkool (en evt de ui) ook nog helemaal glad pureren. O en je kunt de bloemkool natuurlijk ook nog vervangen door broccoli. Mogelijkheden te over!
Oh, en mocht je nog wat over hebben: de taart is -zowel koud als warm- ook erg lekker bij de lunch, de volgende dag!

Bloemkooltaart

Deze hartige taart heeft een vulling van bloemkool, roomkaas met bieslook en eieren, met kipstukjes, een gefruit uitje en mozzarella. Héérlijk!

 • 1 rol Quiche- en taartdeeg
 • 1 Bloemkool
 • 1 Ui
 • 250 gram Kip-poelet
 • 185 gram Roomkaas met bieslook
 • 4 eieren
 • 100 gram Mozzarella ((geraspt))
 • 3 eetlepels Olijfolie
 • Zout, peper
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en verdeel de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkool gaar. Giet af en stamp fijn met een pureestamper.

 2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de kip blokjes aan. Pel en snipper intussen de ui. Als de kip gaar is, voeg dan de uisnippers toe en bak mee tot ze glazig zijn. Neem dan de pan van het vuur.

 3. Vet een taartvorm in met wat olijfolie en rol het hartige taartdeeg uit boven de vorm. Bekleed de taartvorm met hartige taartdeeg. Verdeel het kip-ui-mengsel over de taartbodem.

 4. Klop de eieren los in een mengkom, samen met de roomkaas met bieslook en wat zout en peper. Roer de gestampte bloemkool erdoor. Verdeel het bloemkool-ei-roomkaas-mengsel over de kip en ei. Strooi de geraspte mozzarella erover.

 5. Bak de bloemkooltaart in 30 minuten in de voorverwarmde oven gaar en mooi goudbruin. Laat de taart een paar minuten afkoelen en snij 'm dan in punten.

 6. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht, Lunch
Hollands
Bloemkooltaart, Hartige taart, Roomkaas met bieslook

Misschien vind je dit ook lekker?

Bloemkool-Gorgonzolataart

Bloemkool lasagne

Gratin van macaroni en bloemkool met drie kazen

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Sperziebonentaart

Macaroni met bloemkoolrijst en zalm

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *