Ovenschotel met bloemkool en gehakt

door | 11 apr 2021 | aardappel, AVG, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, kaas, kids, oven, ovenschotel, recept, saus, vegetarisch, vlees, zowel vlees als vega

Dochterlief is weer onderweg naar haar studentenkamer in Gronau. Na het Paasweekend is ze een weekje hier gebleven, omdat ze afgelopen week geen practicum had. De terugreis is wel een beetje spannend, vandaag. Sinds Duitsland ons land vorige week heeft uitgeroepen tot “Hoog Risicogebied” worden er aan inreizenden strenge eisen gesteld. Onder andere een negatieve coronatest. Nu is dat het probleem niet, maar wel dat de GGD geen corona-vrij verklaringen afgeeft. Dan ben je dus aangewezen op van die commerciële teststraten, á 140 euro voor een PCR-test. Dat past natuurlijk niet in het budget van een student. Onze oplossing is dat ze gewoon bij de GGD een test heeft gedaan (negatief!) en dat we maar hopen dat ze dan bij de grens niet al te moeilijk doen over het ontbreken van een officiële verklaring. Het belangrijkste lijkt mij dat ze negatief is. Maar het kan zijn dat de Deutsche Zoll daar anders over denkt…
Ze heeft een flinke tas met eten mee. Waaronder twee bakjes van deze bloemkool-ovenschotel, die we gisteren aten. In ieder geval voor vanavond. En misschien een voor morgenavond. Of voor een andere keer als ze ‘m in de vriezer gooit. We weten niet precies wanneer ze weer deze kant op komt. Of dat volgend weekend al is, of dat ze een weekend (of zelfs een paar weekenden) overslaat, ivm de inreisbeperking. Al zal ze komende weken toch een paar keer op en neer moeten, voor examens. We gaan zien hoe dat gaat. Ik hoop dat -vooral voor grenspendelaars- de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend.

Update: Dochterlief is veilig en zonder problemen in Gronau aangekomen! 🙂

Ovenschotel met bloemkool en gehakt

Bloemkool en broccoli, aardappels, (al-dan-niet vegetarisch) gehakt en bechamel-kaassaus. Deze ovenschotel viel hier bijzonder goed in de smaak! Een nieuwe familie-favoriet!!!

 • 1,2 kg Aardappelen
 • 1 Bloemkool
 • 1 stronk Broccoli
 • 300 gram Gehakt ((half om half))
 • 200 gram Vegetarisch rul gehakt
 • 4 eetlepels Bloem
 • 50 gram Boter
 • 150 gram Mozzarella ((geraspt))
 • 400 ml Melk
 • Nootmuskaat
 • Zout, peper
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 190 graden.

 2. Schil de aardappelen en snij ze in niet te grote stukken. Kook de aardappels gaar met een snufje zout. Verdeel de bloemkool en de broccoli in roosjes en kook gaar in ruim water met wat zout. Zelf heb ik de bloemkool en broccoli in aparte pannen gekookt omdat manlief niet van broccoli houdt. Maar als dat in jouw gezin niet zo is, kook ze dan gerust samen. Giet af als de broccoli en bloemkool gaar zijn. Bak het vegetarische rul gehackt in 2 eetlepels olie. Bak daarna het half-om-half gehakt rul in 2 eetlepels olie. Breng het gehakt op smaak met zout en peper.

 3. Vet twee (of 3) ovenschalen in met wat olijfolie. Verdeel de aardappelblokjes over de bodem. Verdeel daar het rul gehakt (vlees en/of vega) over. En daarover weer de bloemkool- en broccoliroosjes. Prak de bloemkool en broccoli iets fijn, zodat het een beetje een gelijkmatige laag vormt.

 4. Maak de bechamelsaus: smelt in een steelpan de boter op een laag pitje. Roer, als de boter gesmolten is, de bloem erdoor. Laat een minuutje garen en giet er dan een beetje melk bij. Roer goed door tot alle melk is opgenomen en giet er dan steeds wat meer melk bij tot je een mooie gladde saus hebt. Verwarm tot de saus de juiste dikte heeft. Rasp er wat nootmuskaat over en breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en roer er dan 125 gram van de geraspte mozzarella door. Roer tot de kaas is gesmolten. Verdeel de bechamel-kaassaus over de ovenschotels. Strooi het restje geraspte mozzarella erover.

 5. Zet de ovenschotels ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bechamel-kaassaus licht begint te kleuren. Zet eventueel nog even de grill aan.

 6. Schep op, en zorg dan dat je alle lagen meeschept: aardappels, gehakt, bloemkool en broccoli en bechamel-kaassaus.

 7. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Hollands
Aardappels Vlees Groenten, Bechamelsaus met mozzarella, Bloemkool en broccoli, Bloemkool met een sausje, Ovenschotel, Ovenschotel met bloemkool, Zowel vlees als vegetarisch

Misschien vind je dit ook lekker?

Bloemkool lasagne

Bloemkool, macaroni en kaas

Bloemkool met saucijsjes en groentesaus

Gratin van macaroni en bloemkool met drie kazen

Lasagne met bloemkool en saucijsjes

Macaronischotel met bloemkool en kaasfondue

Bloemkoolgratin, krokante krieltjes en rollade

Bloemkool-Gorgonzolataart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *