Lasagne met bloemkool en saucijsjes

door | 17 jan 2021 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, kids, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, zowel vlees als vega

Man, o man, wat vliegen die weekenden toch voorbij. Ik knipper drie keer met mijn ogen en het is al weer zondagavond en dochterlief is al weer naar Enschede. Uiteraard mét de nodige bakjes proviand in haar rugzak. Onder andere een bakje met deze bloemkool-lasagne, die we gisteravond aten. Al sinds ik klein was ben ik dól op bloemkool met saucijsjes (en groentesaus) en onze kinderen zijn er ook dol op. We eten uiteraard nog regelmatig gewoon bloemkool met saucijsjes. Maar ik probeer het ook af en toe in andere gerechten te verwerken. Zoals bijvoorbeeld deze witte lasagne met bloemkool. In plaats van een gewone bloemkool heb ik bloemkoolrijst gebruikt. Lekker makkelijk, want die kun je zo door de saus roeren. Én het geeft wel een grappige bite aan de lasagne, vond ik. Voor dochterlief heb ik een schaal gemaakt met vegetarische braadworsten en voor ons een grote schaal met varkenssaucijzen. Van die vega-schaal heeft ze de helft mee in een bakje. Hoeft ze morgen alvast niet zelf te koken.

Ingrediënten (voor 6 personen)
800 gram bloemkoolrijst
1 pak lasagnebladen (koelvers)
2 preien
1/2 bosje Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano, salie)
4 varkenssaucijzen
2 vegetarische braadworsten
50 gram boter
3 eetlepels bloem
4 tenen knoflook
2 bouillontabletten (groentenbouillon)
100 gram geraspte belegen kaas
150 gram geraspte mozzarella
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kook een liter water in de waterkoker en los daarin de bouillontabletten op. Was de prei en snij in halve ringen.
Rits de blaadjes van de tijm, de naaldjes van de rozemarijn en hak alle kruiden fijn.

Verhit de roomboter in een braadpan en pers daar de knoflook boven uit. Fruit de knoflook een minuutje aan. Roer de bloem door de boter in de braadpan en bak een minuutje mee. Giet dan ongeveer een kwart van de bouillon in de pan en roer goed met een garde tot een gladde saus ontstaat. Giet al roerend de rest van de bouillon erbij. Breng de saus aan de kook.Voeg dan de prei en de verse kruiden toe. Laat een minuut of vijf doorkoken.

Voeg dan de bloemkoolrijst en drie-kwart van de geraspte belegen kaas toe. Roer goed door en laat op een laag pitje staan.

Verhit in twee koekenpannen een scheut olie en bak in de ene pan de vegetarische braadworsten en in de andere pan de varkenssaucijzen rondom bruin. Snij de worsten dan in plakjes van ongeveer 1 cm.

Vet een grote en een kleine ovenschaal in met een scheutje olijfolie. Schep een dun laagje saus in de ovenschaal en leg daar een laag lasagnebladen op. Breek of scheur de lasagnebladen indien nodig op maat. Schep daar een laag saus over heen.

Verdeel de plakjes saucijs over de grote ovenschaal en de plakjes vegetarische braadworst over de kleine ovenschaal. Duw de worst een beetje ín de saus. Leg hier weer een laag lasagnebladen over en daar weer een laag saus over heen. Herhaal dit tot je saus en de lasagnebladen op zijn.

De laatste laag moet een laagje saus zijn. Strooi over beide schalen een laagje geraspte mozzarella en strooi daar de resterende geraspte belegen kaas over.

Bak de lasagne een half uur in de voorverwarmde oven tot de bovenkant licht begint te kleuren. Ik heb de twee schalen tegelijk in de oven gezet: de ene in het midden van de oven, de andere op de bodem. Halverwege heb ik de schalen omgedraaid. Laat de lasagne, als je ‘m uit de oven hebt gehaald, even een minuut of vijf rusten en iets afkoelen.

Verdeel de lasagne in stukken en schep op borden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bloemkool lasagne (met blauwe kaas en hazelnoten)

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Groene Mac&Cheese

Bloemkool, macaroni en kaas

Lasagne met vegetarisch gehakt

Lasagne met spinazie en vier kazen

Lasagne met lekker veel groenten

Lasagne met pompoen, hazelnoten en geitenkaas

Lasagne met zoete aardappel

Zalmlasagne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *