Hieperdepiep? Hoeraaaaa! Het is mijn verjaardag, vandaag! Maar we vieren het eigenlijk niet, dit jaar. Gisteren kwam mijn moeder gezellig een dagje. We hebben, toen het even droog was tussen de buien door, even een foto gemaakt met ons gezin, in het parkje tegenover ons huis. Geen staatsieportret, maar gewoon zoals we zijn. Dus eh, dit zijn wij: Lone (aka dochterlief), Edwin (aka manlief), ikzelf (aka Elleny of mama) en Free (aka zoonlief).
Om toch nog een beetje mijn verjaardag te vieren had ik deze aardbeien-kwarktaart gemaakt. Ik heb het basis-recept van Rutger Bakt aangehouden, maar dan met agar-agar in plaats van gelatine. Gelatine wordt namelijk gemaakt van botten en dat wil dochterlief als vegetariër niet eten, natuurlijk. Gelukkig is er een goed plantaardig alternatief! En ik snap eigenlijk niet waarom dat agar-agar niet standaard gebruikt wordt. Zo’n poedertje is namelijk veel makkelijker om te gebruiken dan die gelatineblaadjes die je voor moet weken. Ik maakte me van tevoren wel een beetje zorgen of de taart wel stevig genoeg zou worden, dus ik heb voor de zekerheid een ruime hoeveelheid agar agar gebruikt. Het was ruim voldoende, want mijn taart was goed stevig. Rutger maakt zijn taart met zowel frambozen als aardbeien, maar ik heb alleen aardbeien gebruikt. Wel diepvries.
Hou er trouwens rekening mee dat agar agar na een paar dagen zijn bindkracht verliest.
Aardbeien kwarktaart (zonder gelatine)
Zelfgemaakte kwarktaart met aardbeien. Met agar-agar, een plantaardig alternatief voor gelatine, zodat vegetariërs ook met een gerust hart van deze taart kunnen genieten.
- 200 gram Spritsen ((of andere koekjes))
- 75 gram Boter
- 500 gram Volle kwark
- 500 gram Aardbeien ((diepvries))
- ½ Citroen
- 10 gram Agar-agar poeder
- 250 ml Slagroom
- 175 gram Witte basterdsuiker
- 250 gram Verse aardbeien ((om te garneren))
- 1-2 takjes Verse Munt
-
Zet alle ingrediënten klaar. Vet een ronde springvorm in met wat boter. Bekleed daarna zowel de bodem als de opstaande rand met bakpapier (blijft goed plakken door de boter).
-
Smelt de boter in een steelpannetje. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Roer de koekkruimels door de gesmolten boter. Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en druk stevig aan. Zet de koekjesbodem in de koelkast.
-
Doe de aardbeien met het sap van de halve citroen in een steelpan. Verwarm op een laag pitje tot de aardbeien (grotendeels) gesmolten zijn en stamp ze dan fijn met een pureestamper.
-
Pureer de aardbeien daarna met een staafmixer. Roer de agar-agar poeder erdoor en breng al roerend aan de kook. Laat het mengsel een minuut of 5 flink doorkoken.
-
Klop in de tussentijd de slagroom met de basterdsuiker lobbig.
-
Neem de pan met aardbeienpuree van het vuur en laat iets afkoelen (niet teveel, hoor, dan stolt het mengsel). Roer, beetje bij beetje, de kwark door het aardbeien-mengsel.
-
Klop daarna het aardbeien-kwark mengsel door de lobbige slagroom.
-
Giet het kwark-mengsel in de springvorm en zet de kwarktaart in de koelkast. Laat een paar uur opstijven.
-
Neem de taart, als die stevig genoeg is, uit de koelkast en verwijder de springvorm en het bakpapier. Versier de kwarktaart met de verse aardbeien en blaadjes munt.
-
Snij de taart in punten en serveer met wat slagroom en eventueel nog wat extra verse aardbeien. Eet smakelijk!
Lezeres Maria Kennis heeft deze aardbeien kwarktaart al een paar keer gemaakt en vindt ‘m zalig! Ze stuurde me deze foto. Kijk eens wat een prácht taart!
Van harte gefeliciteerd!! Groet Nicolet ,Schiedam
Wat lief! Dankjewel! 🙂
Deze kwarktaart is echt geweldig lekker! Eindelijk een goed en fijn alternatief voor gelatine en inderdaad nog makkelijker te verwerken ook. Ik ben dus heel blij en iedereen hier vindt deze taart heerlijk. Erg bedankt! Hartelijke groet, Maria