Megaburger

door | 24 nov 2021 | avondeten, brood, burger, hoofdgerecht, recept, rund, varken, vlees

Goh, het is alweer 24 november. Het is vandaag de sterfdag van Freddie Mercury. 30 jaar geleden was dat. Dertig?!!! Men, wat vliegt de tijd… Vanmorgen wel wat Queen geluisterd, maar de rest van de dag eigenlijk vooral de Evergreen Top1000 op radio 5. Heerlijk! Net de top2000, eigenlijk.
Meestal kook ik wel iets a la Freddie op deze dag. Maar helaas ligt mijn Freddie-kookboek in de berging van ons nieuwe huis. Ergens helemaal achteraan, dus daar kan ik niet bij. Maar niet getreurd: dat geeft me mooi de gelegenheid om deze mega-burger nog op mijn blog te zetten. Dit aten we eigenlijk van ’t weekend al, maar ik was er nog niet eerder aan toegekomen om het recept uit te schrijven en de foto’s uit te zoeken.

Ingrediënten (4 personen)
1 Turks brood (om af te bakken)
1 zakje sla-melange
1 pond half-om-half gehakt
4 uien
4 tomaten
1 rode ui
100 gram geraspte kaas
6 plakken ontbijtspek
1/2 potje augurken plakjes (zoet-zuur)
4 eetlepels mayonnaise
8 eetlepels barbecuesaus
1 koffielepel komijnpoeder
1 koffielepel korianderpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel mosterd
1 theelepel suiker
zout, peper, olie

Bereiding
Pel de gele uien en snij ze in ringen. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en fruit daarin de uien lekker langzaam aan. Laat de ui lekker zacht worden terwijl je de hamburger maakt.

Pel en snipper de rode ui. Doe het gehakt in een mengkom en doe de gesnipperde ui, het ei, koriander, komijn, mosterdpoeder en mosterd erbij. Maal er wat zout en peper boven. Kneed goed door.

Vet een koekenpan in met wat olie en verdeel dan het aangemaakte gehakt over de pan. Druk voorzichtig aan. Zet de pan op het vuur en bak de mega-hamburger aan de onderkant gaar. Giet overtollig vocht en vet af. Draai dan de hamburger om door ‘m op de deksel te laten glijden en terug in de pan te kiepen. Het geeft niet als de hamburger niet helemaal heel blijft.

Strooi de geraspte kaas over de hamburger en leg de deksel op de pan zodat de hamburger verder kan garen.

Als de ui lekker zacht is, strooi er dan een theelepel suiker over, zodat de ui lekker gaat karameliseren. Als de ui licht begint te bruinen, voeg dan de barbecuesaus aan de pan toe. Roer goed door en laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen.

Bak de plakjes spek uit in een kleine koekenpan in een drupje olie.
Snij de tomaten in plakjes. Bak het Turkse brood af volgens de aanwijzing op de verpakking. Snij het brood doormidden. Besmeer de onderste helft met mayonaise. Leg een paar handen sla-melange op. Daarop komt de grote burger met kaas. Leg daar de gebakken spek, uien in barbecuesus, tomatenplakjes, en plakjes augurk op. Top af met de bovenste helft van het Turkse brood.

Snij de megaburger in vieren.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hamburger met Welsh Rarebit

Zelfgemaakte hamburgers

Mexicaanse burger met guacamole

Caprese burger

Caesar Burger

Burger met spek en appel

Hamburger ovenschotel

Bladerdeeg burger

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *