Biet Wellington

door | 29 dec 2021 | avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, vegetarisch

Nou, nou, nou, mensen. Ik kom even niet zo goed aan bloggen toe. Ik heb ’t op een of andere manier een beetje druk. Derde Kerstdag bij mam geweest, deze week ook nog gewoon aan ’t werk, dingen regelen voor ons nieuwe appartement, en een verhuizer geregeld voor over een maand. Gisteravond heb ik de boosterprik gehaald. En vandaag tussendoor ook nog met één van onze katten met een ontstoken pootje naar de dierenarts. Kortom: ik kom gewoon tijd tekort.
Maar ik wilde deze Biet Wellington er wel nog op zetten. Omdat ’t zo’n leuk en lekker vegetarisch alternatief is voor de Beef Wellington. Er zijn verschillende varianten te vinden, online. Ik heb voor deze, van Wijn Spijs Magazine, gekozen, omdat hier geen champignons in zitten. Dat lust onze vegetariër niet, namelijk. Ik heb er -net als van de Beef wellingtons- éénpersoons wellingtonnetjes van gemaakt. Al waren ze daardoor meer bol-vormig dan langwerpig. Misschien had ik die bieten aan de zijkanten iets bij moeten snijden, ofzo. Ik heb ze samen met de mini-Beef Wellingtons gebakken. Die moesten op een gegeven moment uit de oven omdat de kern-temperatuur was bereikt. Op zich hadden deze nog wel iets langer in de oven gekund, tot het bladerdeeg nog wat knapperig zou zijn. Maar als je deze los maakt, dus zonder de vlees-versie, dan kun je gewoon in de oven laten tot het bladerdeeg mooi bruin en knapperig is. Voor de biet of de pompoen hoef je het niet te doen: die zijn al gaar.
Het oorspronkelijke recept gebruikt biet die je zelf nog kookt met kaneel en komijnzaad. Vast heel lekker, maar ik heb me er iets makkelijker vanaf gemaakt met voorgekookte bieten en bladerdeeg uit de diepvries. Maar het eind-resultaat mocht er alsnog zijn, hoor! Héérlijk!

Ingrediënten
2 voorgekookte bieten
4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
400 gram pompoenblokjes
1 teen knoflook
1 ei
1/2 theelepel harissa
1 theelepel ras el hanout
2 theelepels dukkah

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Hussel de pompoenblokjes om met een paar eetlepels olijfolie en verdeel ze over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Leg de knoflookteen (met velletje en al) ertussen op de bakplaat. Bestrooi de pompoen met wat zout en peper. Bak de pompoenblokjes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de pompoenblokjes uit de oven om af te laten koelen, maar laat de oven aan. Doe de pompoenblokjes in de keukenmachine. Knijp de knoflookteen uit zijn velletje en doe die erbij. Doe de harissa en ras el hanout erbij. Pureer tot een smeuïge massa. Proef de pompoenpuree en breng indien nodig op smaak met zout of peper.

Snij de voorgekookte bieten doormidden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het plastic velletje van het bladerdeeg en leg het bladerdeeg met de plakkerige kant naar boven. Schep er een flinke lepel pompoen-puree op. Leg daarop een halve biet, met de ronde kant naar beneden. Schep er nog een lepel pompoenpuree op.

Vouw het bladerdeeg dicht. Knip eventueel overtollig bladerdeeg weg, zodat het deeg aan de onderkant niet te dik wordt. Draai het bladerdeegpakketje voorzichtig om, zodat de vouwkant naar beneden ligt.

Klop het ei los en bestrijk het pakketje ermee. Zet de Biet Wellington in de oven. Haal na ongeveer 10 minuten uit de oven, bestrijk nogmaals met wat losgeklopt ei en strooi er dan wat dukkah over. Zet nog ongeveer 10 minuten terug in de oven tot het bladerdeeg gaar en knapperig is.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bietenquiche

Bietjesstamppot met uien-jus en een schnitzel

Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

Traybake met bieten en bonen, ricotta en peer

Salade met bieten, frambozen, geitenkaas en gebakken peren

Bietensoep met mango

Bieten-walnoten hummus

Bieten-kikkererwtencurry van de bakplaat

Bietensoep met appel en balsamicoazijn

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *