Stoofvlees met een Mexicaans tintje

door | 9 mrt 2022 | avondeten, hoofdgerecht, mexicaans, recept, rijst, rund, slowcooker, stoofschotel, vlees

Wat verschrikkelijk wat er nu in Oekraïne gebeurt, hè? Dat kun je je toch niet voorstellen, dat zoiets je overkomt? Dat je van de ene op de andere dag in zo’n nachtmerrie terechtkomt: dat je stad wordt gebombardeerd en dat je moet vluchten. Ik moet bekennen dat ik een beetje de media-luwte op zoek. Ik krijg de hoofdlijnen wel via het journaal en radio-nieuws mee, maar de verschrikkelijke verhalen probeer ik een beetje te vermijden. Ik weet dat ik eigenlijk niet mag piepen, want die mensen daar hebben het pas verschrikkelijk, maar na twee jaar pandemie trek ik dat gewoon even niet: een oorlog erover heen. Ik probeer wel zo veel mogelijk energie te besparen: de verwarming een stuk lager en -als het kan- koken met de retained-heat methode. Op de ouderwetse hooikist-manier, zeg maar. Maar dan de pan goed ingepakt in mijn bed. Zowel het stoofvlees als de rijst heb ik op die manier laten garen. Ideaal: het kán bijna niet mislukken. En je bespaart nog energie ook.

Ingrediënten
700 gram riblappen
1 potje lupinebonen
250 gram cherrytomaatjes
2 uien
1 teen knoflook
2 eetlepels bloem
6 volle eetlepels tomatenketchup
4 volle eetlepels chipotlesaus
1 theelepel oregano
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
50 gram boter

Bereiding
Snij het vlees in stukken. Bestrooi het vlees met oregano, komijnpoeder, paprikapoeder en zout. Strooi de bloem erover en hussel goed om, tot alle vleesblokjes bedekt zijn met kruiden en bloem.

Verhit de boter in een braadpan en bak daarin het vlees bruin. Bak het vlees in een paar porties, zodat er niet teveel vlees tegelijk in de pan zit, want dan bruint het niet goed.

Pel de uien en snij ze in ringen. Fruit de uienringen aan in het bakvet van het vlees.

Giet de lupinebonen af. Snij de tomaatjes doormidden. Voeg het vlees, de tomaatjes, de lupinebonen, ketchup en chipotlesaus toe en roer goed door. Breng aan de kook en laat dan -met de deksel op de pan- tien minuten tot een kwartiertje zachtjes doorpruttelen. Neem de pan van het vuur en pak de pan goed in in een grote handdoek en zet de pan warm weg onder je dekbed.

Pak na ongeveer drie uur de pan uit, roer goed door en breng opnieuw aan de kook. Laat met de deksel op de pan 10 minuten doorkoken en zet de pan goed ingepakt weer drie uur warm weg.

Pak, na drie uur, de pan uit en schep het vlees uit de pan. Trek met twee vorken het vlees in draadjes uit elkaar. Doe het draadjesvlees terug in de pan, roer goed door en breng weer terug aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken en zet pan nog een uur warm weg.

Kook intussen de rijst: spoel de rijst goed af en breng aan de kook met 1,25 delen water op 1 deel rijst. Breng met de deksel op de pan aan de kook. Laat op een laag pitje zachtjes koken tot het water is opgenomen door de rijst en er “putjes” in de rijst komen. Pak dan de pan in in een handdoek en zet de pan in je bed. Laat ongeveer een half uur nagaren. Wij aten er een salade van rode paprika, koriander en mais bij.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

One-pot fusilli met broccoli en kaas uit de hooikist

Erwtensoep met vlees, uit de “hooikist”

Stoofpeertjes uit de hooikist

Lekker langzaam gegaarde spareribs

Stoofvlees met Beerenburg-cola

Pronkbonen in pittige pompoen-pastinaak puree

Gasbesparende groentesoep (mét soepvlees en ballen)

Ramen van bottenbouillon

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *