Quiche met artisjok en asperge

door | 15 mei 2022 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, lunch, oven, recept, snel, vegetarisch

Ik leef nog, hoor, lieve mensen! Maandagavond dacht ik nog dat ik misschien wel, als ik niet al te ziek zou worden door de corona en vooral op mijn kamer moest blijven, ik tijd zou hebben om recepten uit te zoeken die ik nog op mijn laptop had staan. Nou, dat had ik gedacht… Ik heb bijna de hele week voor pampus op bed gelegen, te beroerd om mijn ogen open te houden. Maar ik ben gelukkig weer aan het opknappen. Ik heb nog wel een zeurende hoofdpijn, een vervelende hoest en ben nog erg moe, maar ik ben sinds gisteren weer ’t grootste deel van de dag uit bed. En ik ben erg blij dat ik mijn reuk en smaak niet ben kwijt geraakt. Dat lijkt me echt heel erg vervelend.
Vandaag weer zelf gekookt. Fijn! Niet deze quiche, trouwens. Dit is zo’n recept waar ik nog foto’s van op mijn laptop had, maar waar ik nog niet aan toe was gekomen om die uit te werken. Die foto’s heb ik vandaag uitgezocht, lekker met mijn laptop op het balkon. Nee, we aten heel eenvoudig pasta met een tomatensaus. Maar het was lekker om weer zelf te koken en in de keuken te rommelen. Ik zit inmiddels op dag 6, maar ik ben nog niet klachtenvrij en mijn zelf-test was ook nog positief. Omdat ik dus zeer waarschijnlijk nog besmettelijk ben (“if there’s enough virus to detect, there is enough virus to infect”), ben ik zo min mogelijk in de rest van het huis, en als ik uit de slaapkamer ben, dan wel met een goed mond-neus-masker op. Ik wil de kans zo klein mogelijk houden dat ik Edwin en Free her-besmet. Gelukkig is het hartstikke heerlijk weer, de afgelopen dagen en kan ik lekker op het balkon zitten. Want op die slaapkamer zitten, dat ben ik inmiddels wel een beetje zat.
Goed. Over naar de quiche. Súper makkelijk en lekker receptje. Als je van artisjok houdt, tenminste. Ik vind dat heerlijk en ik vond deze quiche dan ook erg lekker. Maar zowel man- als zoonlief waren minder enthousiast over de artisjok…
De bodem van de taart werd, door het vocht uit de groenten, wel een beetje vochtig. Om dit tegen te gaan zou je een paar eetlepels paneermeel over de bodem kunnen strooien voordat je de artisjok en asperges er in legt.

Ingrediënten
1 bosje groene asperges
1 blik artisjokharten (400 gram)
150 gram hamblokjes
150 gram geraspte kaas
150 gram creme fraiche
4 eieren
1 rol taartdeeg (koelvers)
olie, peper, zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de artisjokharten uitlekken en snij ze in kwarten.

Maak de groene asperges schoon: snij het onderste, houtige deel van de steel en snij in stukken van 4-5 cm. Kook de aspergestukken in lichtgezouten water beetgaar en giet ze dan af. Leg de asperge-koppen en de stukken van de stengels apart.

Vet een taartvorm in met wat olie en bekleed de taartvorm met het taartdeeg. Verdeel de artisjok en de asperge-stengels over de taartbodem. Klop de eieren los met de creme fraiche, drie-kwart van de geraspte kaas en wat zout en peper. Giet het ei-mengsel in de taartbodem. Strooi de geraspte kaas erover. Leg de aspergekoppen er boven op.

Bak de taart in ongeveer een half uur gaar en mooi bruin.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hartige clafoutis met prei, artisjok en kerstomaatjes

Hartige strudel met geroosterde paprika en artisjokken

Snelle tagliatelle met romige spinazie-artisjok-saus

Artisjoksoep

Tagliatelle met groene aspergeroomsaus

Plaattaart met groene aspergetips, pesto en granaatappelpitjes

Plaattaart met groene asperges, camembert en cashewnoten

1 Reactie

  1. Mevrouw Niekje

    Hoi Elleny, fijn dat het beter gaat! Ik hoor nooit meer van of over mensen met Corona, maar het is er dus echt nog steeds! Hoop dat je er nu snel vanaf bent. Gelukkig mooi weer, dat scheelt wel. Ik ben dol op artisjokken en asperges, dit lijkt me een lekker taartje!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *