Spinaziecurry met krokante bloemkool

door | 2 sep 2022 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, oven, recept, rijst, vegetarisch

Dit is een combi van verschillende gerechten. En het was een Groot Succes, hier. Zelfs Edwin vond het lekker! Toen ik het hem voorzette dacht ik een wat-heb-je-nú-weer-gemaakt-blik te bespeuren. Hij zegt zelf van niet, maar ik herken die blik echt wel. Maar hij vond het dus echt hartstikke lekker. Wij allemaal, hoor, maar van ons vieren is Edwin -eerlijk gezegd- de moeilijkste eter. Het recept is bíjna veganistisch. Als je het helemaal vegan wilt, hoef je eigenlijk alleen maar de mayo door vegan mayo te vervangen. En, als ik nog een losse tip mag geven? Ik heb zelf paneermeel gebruikt om de bloemkool te paneren, maar eigenlijk is panko broodkruim lekkerder. Dat is wat minder fijn dan gewone paneermeel en dat wordt wat knapperiger. Maar ik dácht dat ik daar nog wel een voorraadje van in huis had, maar dat was niet zo.
Kort samengevat: deze vegetarische curry met spinazie en kokosmelk en krokante pittige bloemkoolroosjes uit de oven was in één woord heerlijk!

Ingrediënten
1 bloemkool
400 gram verse spinazie
225 gram rijst
150 gram paneermeel (ongeveer)
2 tomaten
1 ui
1 solobol knoflook (of 2-3 tenen)
4 eetlepels mayonaise
3 eetlepels zoete chilisaus
200 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
2 eetlepels kerriepoeder
1/2 theelepel komijnzaad
bouillonpoeder (groentebouillon – 2 x 3 theelepels)een snufje chilivlokken
olie, peper, zout,

Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden.
Pel en snipper de ui. Verhit een paar eetlepels olie in een pan en fruit daarin de ui een paar minuten aan. Roer de kurkuma door de ui en bak een paar seconden mee. Doe dan de rijst erbij en roer die er goed doorheen, zodat de rijst mooi geel wordt. Blus dan af met 450 ml water en voeg 2 theelepels bouillonpoeder toe. Breng met de deksel op de pan aaan de kook. Zet, als al het water is opgenomen op de rijst, de pan goed warm ingepakt weg (bijv in een deken of slaapzak of ander je dekbed). Laat rustig verder garen.
Roer in een grote mengkom de mayo en de chilisaus door elkaar. Verdeel de bloemkool in roosjes en doe die bij het mayo-chili-mengsel. Schep om, zodat alle roosjes helemaal bedekt zijn. Doe de paneermeel in een andere grote kom of schaal en schep daar de bloemkoolroosjes door, zodat ze helemaal gepaneerd zijn. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg daar de gepaneerde bloemkoolroosjes op. Bak de bloemkool 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het korstje mooi bruin en knapperig is.

Maak intussen de spinazie curry. Pel de knoflook en snij fijn. Snij de tomaten in blokjes.
Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan of wokpan en bak daarin de knoflook zachtjes aan. Strooi de kerriepoeder, komijnzaad en chilipoeder erover en doe dan de tomatenblokjes erbij en roer goed door. Blus af met de kokosmelk. Roer 2 theelepels bouillonpoeder door de kerrie-kokossaus.
Snij de spinazie fijn en voeg -steeds een flinke hand tegelijk- de spinazie aan de kerrie-kokossaus toe. Voeg pas nieuwe spinazie toe als de vorige portie is geslonken. Proef de spinaziecurry en breng indien nodig op smaak met bouillonpoeder of peper en zout.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kikkererwtencurry met spinazie en gort

Curry met spinazie en halloumi

Curry met lupine en aubergine

Kipcurry met zoete aardappel én curry met pompoen en pastinaak

Curry met linzen en ovengroenten

Jackfruit-curry met macadamianoten

Curry met noten en gedroogd fruit

Kikkererwtencurry

Tarkari – Auberginecurry met linzen en cherrytomaatjes

Cauliflower gashi (bloemkool-aardappel curry)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *