De Gelaarsde Kat kruidendip

door | 30 nov 2019 | brood, kaas, recept, saus, snel, tussendoortje, vegetarisch

Misschien hebben jullie er nog nooit van gehoord, maar dit is écht de áller-lekkerste dip, ever: De Gelaarsde Kat dip! “Wereld-beroemd in Alphen aan den Rijn en omstreken!” Dit heb ik dan ook voor ’t eerst bij mijn moeder gegeten. De Gelaarsde Kat is een bistro in Alphen en ’t schijnt dat klanten de dip bij ’t stokbrood zó lekker vonden dat ze steeds vaker om ’t recept gingen vragen. Uiteindelijk zijn ze het gaan produceren en nu wordt het in steeds meer supermarkten verkocht. In het karakteristieke roodbruine bakje.
En laatst vond ik het recept via Pinterest. Nou, dat wilde ik proberen, natuurlijk!
In het recept dat ik online vond stond ook nog 2 tenen knoflook, die je erdoor perst. Maar omdat we nog naar een verjaardag gingen, heb ik die achterwege gelaten. Ik moet zeggen dat ik de knoflook niet gemist heb… We waren het er met zijn allen over eens dat deze dip toch wel héél erg dicht bij de échte komt.

Ingrediënten
500 ml Zaanse mayonaise
1 theelepel Worcestersaus
80 gram geraspte kaas (pittig)
1 eetlepel Provencaalse kruiden
20 ml gember siroop
zout & peper
1 takje tijm (optioneel)
1 stokbrood

Bereiding
Snijd de geraspte kaas nog iets fijner. Meng alle ingredienten door de mayonaise. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Doe de dip in een schaaltje en leg er een takje tijm op.
Serveer met stokbrood.
Bewaar wat niet op gaat in de koelkast.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Nacho’s met roomkaas-chili dip

Zelfgemaakte loempia’s

Kebabbroodje

Freddie Mercury’s kip-kerrie-salade

Zelfgemaakte frikandelbroodjes

 

6 Reacties

  1. daniëlle

    Ik had het recept al eens eerder gezien op een andere site en bewaard, maar nog nooit gemaakt. Tot zojuist; ik was eigenlijk op zoek naar een kerriesausje maar bij het scrollen zag ik ineens “De Gelaarsde Kat” staan” en ik wist meteen “dat is die populaire saus die ik ook nog eens wilde maken”. Dus hup, manlief naar de supermarkt gestuurd en de saus staat inmiddels op tafel.
    Omdat ik intussen ook al een knoflooksaus had gemaakt, heb ook ik geen knoflook in de “de gelaarsde kat-dip” gedaan, dat doen we de volgende keer. Want een volgende keer komt er zeker, zo lekker vinden we het!!
    Nu eerst nog even een kerriesaus zoeken en dan lekker gourmetten!

    Antwoord
  2. Rob

    Er wordt ten onrechte geschreven dat deze dipsaus vegetarisch is.

    Als er Worcestersaus gebruikt wordt is het onmogelijk vegetarisch, Worcestersaus heeft als belangrijkste ingredient nl Anjovis en dat is nou niet bepaald vegetarisch.

    Antwoord
    • Elleny

      Hai Rob, dank voor je oplettendheid. Inderdaad, de originele Worcestershiresaus bevat dierlijke ingrediënten. Gelukkig is er tegenwoordig ook vegetarische (en zelfs vegan!) Worcestershiresaus te koop. Bijv bij Ekoplaza: Sanchon Worcestershiresaus.
      Goed dat je me hier even op attendeert. Ik zal een voetnoot toevoegen.

      Antwoord
  3. Stefanie

    Helaas ook gemaakt maar volgends.mij is 500ml majo wel beetje veel
    Vind het veel naar majo smaken helaas en niet echt de gelaardekat dip

    Antwoord
    • Elleny

      Hai Stefanie,
      wat jammer om te horen dat je de dip niet lekker vond. Smaken verschillen.
      Je kunt de verhouding van de ingrediënten misschien naar smaak aanpassen: een beetje minder van het een of een beetje meer van het ander? Succes!
      Met vriendelijke groet, Elleny

      Antwoord
      • Stefanie Boer

        Ja ik heb al meer kruiden en spullen er in gedaan maar de originele uit bruine doosje is niet dezelfde die is veel lekkerder en hele andere smaak best raar dit smaakt meer pizza en majo achtig

        Antwoord

Laat een reactie achter voor Stefanie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *