Tonijnburger

door | 18 apr 2020 | aardappel, avondeten, brood, burger, hoofdgerecht, kaas, recept, snel, vis

Meivakantie! Aan de ene kant vind ik het héérlijk dat het vakantie is. Daar zijn we wel aan toe. Aan de andere kant ben ik een beetje bang dat zoonlief na twee weken vakantie niet meer op te starten is. Het valt niet mee dat thuis-onderwijs. We dachten dat we -met de nodige moeite- heel goed bezig waren met zijn huiswerk. Ik zat er bovenop en we liepen elke dag het huiswerk van alle vakken in Magister af. Kreeg hij eind vorige week een telefoontje van zijn mentor dat hij zijn huiswerk voor een aantal vakken niet had ingeleverd. Poef! Weg motivatie. Zoonlief was eerst volledig uit het veld geslagen, daarna wilde hij van school af.
Nadat hij weer een beetje was afgekoeld waren we het er roerend over eens dat het eigenlijk gewoon aan de desbetreffende docenten lag omdat zíj het huiswerk niet duidelijk hadden opgegeven. En daarna zijn we samen op zoek gegaan naar wat hij dan nog meer had moeten doen en hoe hij dat dan in zou moeten leveren. Van een paar vakken konden we in de studiewijzer vinden wat hij had moeten maken en zijn we inmiddels weer bij. Een paar docenten stuurden een overzicht rond in de klassen-app: wie wat nog in moest leveren. Privacy-technisch natuurlijk enigszins discutabel, maar ik moet zeggen dat ik er wél moed uit putte dat mijn kind lang niet de enige is die achterloopt. Maar deze adempauze en extra tijd om achterstallig huiswerk in te halen is dus wel welkom. En dan zien we over twee weken wel weer hoe we dan weer opstarten.
OK, genoeg over school en huiswerk. Laten we het over eten hebben. Deze tonijnburgers zijn zálig. “Tuna melt”, maar dan in een burger. Toen ik de tonijn door de aardappel had geprakt was ik bang dat de burgers te week en te slap zouden zijn, maar dat was gelukkig niet zo. Ze bleven mooi in vorm in de pan en zelfs het omdraaien was goed te doen zonder dat ze uit elkaar vielen. Wij hebben de tonijnburgers gegeten op een broodje, met sla, tomaat, mayo en ui. Maar je kunt de burgers natuurlijk versieren zoals je wilt. Of ze gewoon bij aardappels en groenten eten.
Het recept heb ik uit een Hallo Jumbo: Tuna melt-burger met bosui.

Voor onze vegetarische dochter, heb ik vegaburgers gebakken.

Ingrediënten (3-4 personen)
300 gram kruimige aardappelen
2 blikjes tonijn in olie
1 ei
25 gram bloem
een paar takjes peterselie
8 afbak kaiserbroodjes (of andere broodjes)
1 zak ijsbergsla
50 gram geraspte kaas
2 trostomaten
2 rode uien
peper en zout
olijfolie
mayonaise

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten. Giet af en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor en bak de afbakbroodjes af volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat de oven daarna aan staan.
Giet de tonijn af, maar vang de olie op (daar kun je dadelijk het tonijn-mengsel indien nodig nog wat smeuiiger mee maken). Prak de aardappelen fijn met een vork. Doe de geprakte aardappelen, met de tonijn, ei en bloem in een mengkom. Knip de peterselie er boven fijn en maal er wat zout en peper over. Roer alles goed door. Maak je handen nat en vorm dan burgers uit het tonijnmengsel (ik had 7 burgers, maar je kunt er natuurlijk 6 of 8 van maken).

Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Wacht tot de olie heet is en bak dan de tonijnburgers aan beide kanten bruin.
Pel de rode uien en snij ze in halve ringen. Was de tomaten en snij ze in dunne plakjes.

Leg de gebakken tonijnburgers op een bakplaat en leg op elke burger een handje geraspte kaas. Zet de bakplaat een paar minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Snij de afgebakken broodjes open en doe een beetje mayo op het onderste broodje. Leg er een handje ijsbergsla op en daarop de tonijnburger. Leg er wat uienringen en een plakje tomaat op. Dek af met de bovenste helft van het broodje.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Tuna Melt sandwich

Freddie’s ovenschotel met pasta en tonijn

Ciabatta met tonijn en Danish blue

Tuna melt pancake

Pindaburgers met Chinese koolsalade

Vegetarische pompoenburgers

Zelfgemaakte hamburgers

Cashewnotenburger

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *