Barbecue

door | 30 mei 2020 | avondeten, hoofdgerecht, vegetarisch, vlees

Wij gingen barbecuen, vandaag. En ik moest meteen aan een gedicht denken, dat een vriendin laatst in een groeps-app deelde. Het is het gedicht Barbecue, van Bette Westera. Ik denk niet dat ik het hier in zijn geheel mag delen, maar het begint met een hele lijst van “sjieke” gerechten: die hoeven we niet.
En dan:
“Wij willen geroosterde worstjes
en hamburgers, heet van het vuur,
en sausjes uit flesjes of potjes,
met stokbrood, salade en zuur.
Geen duurdoenerij, geen omslachtig gedoe.
Zo simpel als wat, met een roomijsje toe.”

Wij hadden geen ijsje toe (dat had er ook niet meer bij gepast), maar wel gewoon worstjes en hamburgers. En kip-spiesjes. Ik had eigenlijk ook nog speklapjes, maar toen zaten we al vol. Dus die eten we wel een andere keer. Voor dochterlief had ik natuurlijk vega-dingen. In het begin was het wel wennen, om te barbecuen, met een vegetarier in huis. Toen vond ik het nogal “gedoe”. Maar inmiddels ben ik er wel aardig aan gewend. Ik weet welke vega-worstjes en -burgers het goed doen op de barbecue (en welke niet zo) en welke ze lekker vindt (en welke niet). En daarnaast gewoon lekker veel groenten op de barbecue. En dat is heus niet alleen lekker voor vegetariërs, maar is ook een heerlijke afwisseling tussen de worstjes en hamburgers, het stokbrood en de huzarensalade. Het maakt de barbecue ook meteen een stuk minder zwaar.
Vandaag niet echt een “recept” op mijn blog, maar de groenten die wij bij onze barbecue hadden, vanavond. Gegrilde groenten met een beetje zout en peper: héérlijk!

Courgettes
Snij de courgettes gewoon in de lengte door, besmeer met een kwastje met wat olijfolie en leg eerst met de snijkant op het rooster. Draai daarna om en bak de onderkant tot het vruchtvlees lekker zacht is. Beetje zout en peper erover malen en smullen maar! Je kunt ook dikke plakken snijden van de courgette en die aan een spiesje rijgen. Maar gewoon zo’n halve courgette is veel makkelijker. En net zo lekker.

Paprika’s
Ik heb wel eens paprika’s in zijn geheel op de barbecue gelegd, maar dat vond ik niet zo’n succes met die zaadjes er nog in. Daarom heb ik ze doorgesneden en de zaadlijsten verwijderd. En daarna gewoon zo op het rooster leggen. Wel in de gaten houden en af en toe even omkeren. Maar het geeft niet als het velletje gaat blakeren. Dat kun je, als je dat niet wilt eten, er vanaf schrapen met je mes. En dan blijft er heerlijke zoete gegrilde paprika over. Lekker met een heel klein beetje zout en peper. Zelf heb ik het liefst rode paprika, maar je kunt natuurlijk ook gele of groene nemen.

Aubergine
Snij de aubergine in de lengte door, maar doe dat pas vlak voor je ‘m wilt gaan grillen, dan verkleurt ‘ie niet. Besmeer het snijvlak met wat olijfolie en leg -net als de courgette- met het snijvlak op het rooster. Draai om als de onderkant begint te kleuren en laat ‘m op zijn velletje verder garen. Je kunt de kleur zien veranderen als de aubergine gaar is. Strooi er wat zout en peper over. Het velletje kan stug en hard zijn; schraap het zachte, gare vruchtvlees van het velletje af: héérlijk!

Maiskolven
Ik koop meestal van die vacuum-verpakte, voorgekookte suikermais. Bestrijk de maiskolf met een kwastje met wat olijfolie en leg op het rooster. Draai regelmatig een slagje. Als ‘ie rondom gebruind is, dan even met wat zout en peper bestrooien. Een klontje kruidenboter is ook heel lekker. Je kunt de maiskolven ook inpakken in alu-folie en er een klontje boter of kruidenboter bovenop leggen, maar zo los op het rooster vind ik het makkelijker in de gaten houden of ‘ie niet aan brandt.

Padron pepertjes
Ik vond het erg leuk dat ik deze hier tegenkwam. Ze heten wel pepertjes, maar ze zijn niet heet! Jaren geleden ben ik met zijn moeder naar Barcelona geweest en daar hebben we ze ook op bij een tapas-menu. De eerste hap vond ik toen heel spannend, ik was bang dat het veel te heet zou zijn, maar ze waren héérlijk! Ik heb ze op het rooster gebakken. Pas bij de kleintjes op dat ze niet tussen het rooster doorvallen. Je kunt ze dus het beste dwars leggen. Als ze rondom gaar en bruin zijn, strooi er dan wat zout over. Pak beet bij het steeltje en kluif af.

Portabello
Ik had lekker portabello’s meegenomen voor mezelf, van die mega-champignonnen, weet je wel? Voor mezelf, want ik de rest hier in huis hoeven dat niet. Dit was eigenlijk het enige dat wat íets meer voorbereiding vergde, maar dat was ook zo gedaan. Check even of de portabello schoon is en veeg eventuele viezigheid met een keukenpapiertje of champignonborsteltje weg. Bestrijk de hoed van de portabello met wat olijfolie. Duw de steel voorzichtig opzij, zodat ‘ie afbreekt. Doe een lepeltje kruidenroomkaas in de hoed van de portabello en smeer het een beetje uit met het lepeltje. Hak een handje hazelnoten grof en strooi die gehakte noten over de kruidenroomkaas. Leg de gevulde portabello op het rooster. Wacht tot de hoed een beetje verschrompelt en de kaas begint te koken.

Groene asperges
Als je maar één soort groente op de barbecue doet, kies dan voor groene asperges! Die zijn wat mij betreft het lekkerste! Bestrijk ze voordat je ze op de barbecue legt even met wat olijfolie. Grill aan beide kanten. Zorg dat het kopje van de asperge naar buiten wijst en de dikke steel in het midden van de barbecue. Je hoeft het onderste, houtige deel trouwens niet van te voren af te breken of snijden. Als ze gaar zijn merk je bij het snijden vanzelf wel waar het houtige deel begint. En dat laat je gewoon liggen. Strooi er een beetje zout en peper op: héérlijk!

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kip, panir en champignons uit de tandooroven

Huzarensalade

Rood-geel-groen salade

Guacamole

Bieten-walnoten hummus

De gelaarsde kat kruidendip

Burger met gegrilde groenten, parmezaanse kaas en dragonmayonnaise

Plaattaart met groene aspergetips, pesto en granaatappelpitjes

Vegetarisch gourmetten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *