Zalm en croûte

door | 23 sep 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, oven, recept, snel, vis

Maken jullie je ook zorgen over hoe het gaat met Corona? Ik ook/wel. Ik hou mijn hart vast en zie het vrij somber in. Vandaag heb ik boodschappen gedaan met een mondkapje op. Ik denk dat als veel meer mensen een mondkapje zouden dragen (op drukke plekken, binnen), dat het heel wat besmettingen zou kunnen voorkomen. Ik vind het een eng idee dat van 75% van de besmettingen in Nederland de bron niet te achterhalen is. Dat kan dus óveral zijn… Ik vind niet dat het verplicht moet worden (daar is duidelijk geen draagvlak voor). Maar ik zou het fijn vinden als het Outbreak Management Team het in ieder geval zou aanraden. Want je wordt hier in Nederland wél een beetje raar aangekeken als je met zo’n mondkapje op boodschappen doet. Maar goed, ik voel me er wel veilig bij, dus ik blijf het gewoon doen. Zéker als de aantallen alleen maar blijven stijgen.
We aten vanavond de zalm die ik gisteren bij de vis-kar in de wijk had gekocht. Ik maakte er deze “Easy zalm en croûte” mee, uit Jamies nieuwe boek “7 x Anders”. Hartstikke lekker en nog lekker makkelijk ook. De spinazie was al helemaal ontdooid, omdat ik die gisteren al uit de vriezer had gehaald. Ik heb ‘m in een bakje in de koelkast gezet. Daardoor was het meeste overtollige vocht al uit de spinazie en dat was eigenlijk hartstikke handig.

Ingrediënten (voor 3 personen)
1 rol bladerdeeg (koelvers)
ongeveer 300 gram zalm-filet (zonder huid en graten)
1 pak gehakte spinazie (ontdooid)
2 uien
3 tenen knoflook
3 eieren
1 flinke eetlepel rode pesto
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Pel en snipper de uien. Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en fruit daarin de uien zachtjes aan. Pel de tenen knoflook en snij in plakjes. Voeg, als de ui glazig is, de knoflook aan de pan toe. Bak een minuutje of tien mee en roer regelmatig. Giet het overtollige vocht van de ontdooide spinazie weg. Voeg de spinazie toe aan de pan en roer goed door. Laat zachtjes op staan, tot het spinaziemengsel vrij droog is. Breng op smaak met zout en peper.

Leg het bladerdeeg met bakpapier en al in een -niet te grote- braadslee. Verdeel het spinazie-mengsel erover, maar laat een rand van ongeveer 5 cm vrij. Snij de zalmfilet in drie repen. Leg de repen zalm op de spinazie, een stukje uit elkaar. Vouw de randen van het bladerdeeg luchtig een beetje naar binnen.

Klop de eieren los. Besmeer de bladerdeegrand met het opgeklopte ei. Zet de braadslee met bladerdeeg, spinazie-mengsel en zalm een kwartier in de oven. Klop de rode pesto door de geklutste eieren. Haal na een kwartier de braadslee uit de oven. Giet het ei-mengsel over de zalm en de spinazie.

Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet nog een kwartier in de oven, totdat het ei gestold is.
Laat iets afkoelen en snij dan in stukken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Witte lasagne met spinazie, zalm en worteltjes

Zalmlasagne

Tagliatelle met zalm en peultjes

Pasta-ovenschotel met asperges en zalm

Tagliatelle met zalmroomsaus en roergebakken spinazie

Gebakken krieltjes, aspergesalade met balsamico aardbeien en warmgerookte zalm

Zalm-courgettetaart

Zalm met kruidenroomkaas in bladerdeeg

Zalm op zuurkool

Asperge-zalmtaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *