Pompoen uit de braadslee met eekhoorntjesbrood, olijven en feta

door | 10 okt 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, recept, rijst, saus, traybake, vegetarisch

Vandaag deed ik mijn boodschappen in een andere supermarkt dan normaal. In mijn “eigen” supermarkt draagt namelijk bijna niemand een mondkapje, ondanks het dringende advies. Het personeel ook niet en mijns inziens is dát een bepalende factor of men wel of geen mondkapjes draagt in een winkel. Ik informeerde eens onder mijn Facebookvrienden uit Wageningen en omgeving hoe dat zit in de supermarkten waar zij hun boodschappen doen. Naar aanleiding van hun reacties ging ik vandaag naar de Albert Heijn. Daar droeg het voltallige personeel een mondkapje en inderdaad een ruime meerderheid van de bezoekers. Fijn, vond ik dat! In mijn oude supermarkt kon ik blindelings vinden wat ik nodig heb. Vandaag moest ik flink zoeken en een paar keer vragen voor ik mijn hele boodschappenlijst bij elkaar had. Maar dat went vast wel, na een paar keer.
Gisteravond aten we deze “zalige groenten uit de oven” uit 7xAnders van Jamie Oliver. Eerlijk gezegd vond ik het in eerste instantie een beetje tegenvallen. Het was best te eten, maar om ’t nou “zalig” te noemen? De hoeveelheid was nogal aan de ruime kant voor met zijn vieren: er was nog ongeveer een derde van de braadslee over. Dat hebben Lone en ik vandaag tussendemiddag gegeten. En het was héérlijk!!! Echt tien keer lekkerder dan gisteren! Dus een kleine toevoeging aan Jamie’s recept: maak ’t klaar, laat afkoelen, laat lekker een nachtje staan en warm het de volgende dag weer op. Súper lekker!!!

Ingrediënten
1 flespompoen
2 stengels bleekselderij
2 rode paprika’s
2 winterwortels
2 rode uien
2 tenen knoflook
2 blikken cherry tomaatjes (of gepelde tomaten)
1 blik cannellinibonen
25 gram eekhoorntjesbrood (gedroogd)
1/4 liter rode wijn
10 zwarte olijven (gevuld met roomkaas)
200 gram fetakaas
een paar takjes rozemarijn
1 theelepel oregano
1/2 theelepel Siciliaanse kruidenmix (of chili-vlokken)
275 gram meergranenrijst
50 gram rucola
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Knip de eekhoorntjesbrood in stukjes en giet er 100 ml kokend water op. Laat wellen.
Maak de flespompoen schoon: was ‘m onder de kraan, snij het kontje eraf zodat je ‘m makkelijk neer kunt zetten en snij in de lengte doormidden. Lepel de pitten eruit. Snij de pompoen in blokjes. Snij de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in grove stukken. Schil de winterwortel en snij ze in grote stukken. Was de bleekselderij, snij het topje en het brede deel van de stengel af en snij in maantjes. Pel de rode uien en snij ze in parten. Doe alle gesneden groenten in een braadslee.

Pers de knoflooktenen uit. Rits de naaldjes van de rozemarijn. Snij de zwarte olijven in plakjes. Giet wat olijfolie over de groenten en strooi de oregano en wat zout en peper erover. Hussel alles goed door. Zet de braadslee in de voorverwarmde oven en rooster de groenten ongeveer 40 minuten.

Neem de braadslee uit de oven en blus af met de rode wijn. Knijp de tomaatjes uit blik fijn boven de geroosterde groenten en giet het tomatensap erover. Voeg de bonen met vocht en al toe. Verdeel de gewelde eekhoorntjesbrood over de braadslee. Verkruimel de feta erover. Zet de braadslee nog een keer 40 minuten in de oven.

De geroosterde groentensaus is het lekkerst als je de saus nu af laat koelen, een nachtje laat staan en morgen weer opwarmt. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook nu al serveren.

Strooi wat blaadjes rucola over de braadslee. Kook de meergranenrijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Schep wat meergranenrijst op en schep er royaal van de tomaten-groenten-saus over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Traybake van wintergroenten met notencrumble

Pastasaus van geroosterde tomaten en paprika’s

Pasta met overheerlijke tomatensaus

“Cavatelli ricci” met verse tomaten-paprikasaus

Spaghettipompoen met tomatensaus

Pompoenstoof uit de slowcooker met kikkererwten en abrikozen

Traybake met pompoen, gort en passievrucht

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *