Pavlova met stoofpeer

door | 25 dec 2020 | nagerecht, oven, recept, tussendoortje, zoet

Het was een gekke eerste kerstdag, zo, maar ik vond het eigenlijk ook wel relaxed. We hebben heerlijk uitgeslapen en hebben gezellig gezamenlijk Kerst-ontbeten. Of eigenlijk: gebrunched. Daar hebben we meestal geen tijd voor, omdat we ons dan aan het klaar maken zijn om te vertrekken. Maar nu dus wel. Ik had lekker kaas-croissantjes gemaakt. En croissantjes met rambol (die walnoten-kaas). En ik heb mini-frikandel-broodjes gemaakt, want dat vindt zoonlief zo lekker. Lekker gekookte eitjes erbij. En kaiser-broodjes. En druiven, blauwe bessen, mango en worteltjes. En verse jus d’orange. En natuurlijk een kerststol. Niet zelfgemaakt, hoor, gewoon zelf-gekocht.
’s Middags hebben mam en Free en ik nog een wandelingetje gemaakt, door het park. Even een frisse neus halen, want het was héérlijk weer, met een zonnetje.

En natuurlijk stond de hele dag de radio aan, op de Top2000. Daar geniet ik zó van! Ik was eigenlijk een beetje bang dat ik de halve Top2000 zou lopen huilen. Van mooie liedjes, en gewoon van alles van het afgelopen jaar. Maar dat is gelukkig niet zo. Eigenlijk voelt het niet echt als Kerst, maar meer als gewoon een gezellig, fijn en ontspannen weekend. Met lekker eten. We aten vanavond biefstuk met gember-fruit-saus en aardappel-torentjes. Het was heerlijk! Als ik er aan toe kom, dan zal ik die morgen op mijn blog zetten.
Als toetje hadden we deze stoofpeer-pavlova. De stoofpeertjes heeft mam gemaakt. Ik zal eens vragen of we die een keer samen kunnen maken, zodat ik het recept ook op mijn blog kan zetten. Ze heeft ze súper lang laten stoven en ze zijn dus echt boter-zacht. Nog los van de peertjes, die een tijd op moeten staan, moeten de meringues ook een paar uur in de oven. Trek dus wél genoeg tijd uit voor dit toetje, als je het wilt maken.

Ingrediënten
6 hele stoofpeertjes.
250 gram mascarpone
250 ml slagroom
200 gram suiker
2 eetlepels suiker
6 eieren (alleen de eiwitten)
1 theelepel kaneel
1 eetlepel maizena
1 theelepel citroensap
1 eetlepel amandelschaafsel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 120 graden.
Doe de citroensap in een metalen mengkom en veeg met een keukenpapiertje de hele binnenkant van de kom hiermee in. Zo maak je de kom goed vetvrij. Splits de eieren: breek ze één voor één boven een kommetje. Giet het ei in je holle hand en laat het eiwit tussen je vingers door lopen. Doe het eiwit in de vetvrije kom en doe het ei-geel in een andere kom. Als het ei-geel stuk gaat, en er komt eigeel in het eiwit, dan kun je die niet meer gebruiken! Pak in dat geval een schoon kommetje en begin opnieuw. Doe dit met alle zes de eieren.
Klop het eiwit stijf met de mixer. Voeg dan, al mixend, met kleine beetjes tegelijk de 200 gram suiker toe en klop door tot je stijve pieken hebt. Zeef de maizena erboven en mix die erdoorheen.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat leg daar zes flinke klodders eiwit op. Smeer een beetje uit met een spatel. Bekleed een tweede bakplaat met bakpapier.

Spuit hierop, van de rest van het eiwit-mengsel toefjes met een spuitzak. Zet beide bakplaten in de oven. Laat de eiwitten twee-en-een-half uur in de oven bakken.
Haal de bakplaten uit de oven en laat ze afkoelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn, dan kun je de eiwitten héééééél voorzichtig het bakpapier ervan af trekken.

Klop de slagroom met de kristalsuiker lobbig. Als de slagroom lobbig is, klop dan de mascarpone erdoor heen. Klop daarna de kaneel door het slagroom-mascarpone-mengsel. Als je het mengsel iets smeuïger wilt maken, klop er dan een paar eetlepels perensap door. Snij, héél voorzichtig, het klokhuis en het kroontje van onderen uit de stoofpeertjes.

Leg een meringue op een schoteltje en schep daar een flinke klodder kaneel-mascarponeroom op. Zet daar heel voorzichtig een stoofpeer op. Leg er een paar mini-schuimtoefjes op. Rooster in een droge koekenpan de amandelsnippers en strooi die om de stoofpeer en toefjes heen op de kaneel-mascarpone creme.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pistache-merenguetaart met frambozen

Vegan chocolademousse

Stoofpeertoetje

Tataaaaaaaaaa tapioca

Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes

Dé semi-freddo (met hazelnoot en karamel)

Advocaat-tiramisu

Appelstrudel

No-bake s’morestaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *