Hartige taart met zuurkool en zalm

door | 12 jan 2021 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, varken, vis, vlees

Vanavond aten we deze hartige taart met zuurkool en zalm. Ik vond ‘m bijzónder geslaagd! En manlief en zoonlief hebben er ook van gesmuld! De baktijd van de taart weet ik niet helemaal zeker, want ik heb de taart tijdens de persconferentie uit de oven gehaald en toen ben ik vergeten op de klok te kijken. (sorry!)
Nou, de lockdown wordt een paar weken verlengd, hè? Tja, eerlijk gezegd verwachtte ik dat eigenlijk al wel.
Hoe gaat het met jullie, deze lockdown? Hier beter dan de vorige keer, moet ik zeggen. Het scheelt nu ook wel dat ik tot nu toe het grootste deel vakantie had. Maar ik doe ook mijn best om het schoolwerk van zoonlief los te laten en dat komt de sfeer in huis merkbaar ten goede. Ik betwijfel eerlijk gezegd wel of hij aan het einde van het jaar over zal gaan, als ik hem niet meer achter zijn vodden aan zit, maar misschien zou het eigenlijk ook wel goed zijn als hij dit jaar over zou doen. Er van uitgaand dat ze volgend schooljaar wel weer gewoon naar school kunnen, natuurlijk. En als dat niet zo is, dan zien we dat dan wel weer.
Zoonlief geniet zichtbaar van de rust aan zijn hoofd en ik geniet ervan dat we niet om de haverklap meer grote ruzie hebben. We hebben zelfs het plan opgevat om samen de programmeertaal Python te leren aan de hand van het boek “Programmeren met Minecraft“. Leerzaam en leuk! We hebben daarnet de benodigde programma’s op zijn computer geïnstalleerd. Gelukkig kunnen we, als we er niet uitkomen, hulp vragen aan manlief of -als ze hier is- dochterlief, want die kennen allebei al Python.

Ingrediënten
1 rol hartige taart deeg (rond, koelvers)
1 pak zuurkool (500 gram)
200 gram zalmsnippers
100 gram gerookte spekreepjes
4 eieren
1 bekertje creme fraiche (200 gram)
3-4 eetlepels broodkruim
1/2 bosje bieslook
100 gram geraspte kaas
olie om in te vetten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de spekreepjes in een wokpan, in het eigen vet. Spoel de zuurkool in een vergiet onder de kraan, zodat de zuurkool niet al te zuur meer is. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Snij (of knip) de zuurkool, zodat er geen lange slierten meer in zitten. Voeg de zuurkool toe aan de spekreepjes en bak een minuut of vijf mee. Roer regelmatig om. Neem dan de pan van het vuur en roer de zalmsnippers door de zuurkool.

Vet een taartvorm in met wat olijfolie en bekleed de taartvorm met het hartige taartdeeg. Ik heb een beetje een leuk randje gemaakt, door met mijn vingertoppen in het deeg te knijpen, maar je kunt het deegrandje ook gewoon laten zoals het is. Strooi broodkruim over de bodem, zodat de bodem niet zompig wordt door vocht uit de zuurkool. Verdeel het zuurkoolmengsel over de taartvorm.

Breek de eieren in een mengkom en klop ze los. Knip de bieslook erboven fijn en klop die, samen met de creme fraiche erdoor heen. Giet het ei-mengsel over de zuurkool.

Strooi de geraspte kaas erover en zet in de voorverwarmde oven.

Bak de zuurkooltaart in ongeveer 30-45 minuten tot het deeg gaar en lichtbruin is en de kaas gesmolten en mooi goudbruin is.

Laat de taart een beetje afkoelen en haal ‘m dan -voorzichtig- uit de vorm.
Snij de taart in punten.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zalm op zuurkool

Zuurkool-filotaart met kip, spek, druiven en pistachenoten

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Bigos – Poolse stoofschotel met zuurkool uit de slowcooker

Zuurkooltaart met kerrie-gehakt, spekjes en ananas

Asperge-zalmtaart

Freddie’s zalm-roomsaus

Quiche met tonijn, sperziebonen en tomaatjes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *