Zuurkooltaart met kerriegehakt, spekjes en ananas

door | 10 nov 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, rund, varken, vlees

Vandaag, 10 november, is altijd een beetje een moeilijke dag, want het is de sterfdatum van mijn vader. De afgelopen jaren gingen we altijd rond deze tijd een weekendje weg. Naar Centerparcs. Met mam. Maar dat zit er dit jaar, met Corona, niet in, natuurlijk. Vandaag is daarom gewoon een rotdag. Volgende week, op mijn vaders verjaardag, neem ik een dag vrij en ga ik samen met mam een bollenmand maken, bij een bollenboer. Samen de zinnen verzetten. Vandaag heb ik gewoon gewerkt. Thuis, natuurlijk, ivm corona.
Wij eten vandaag Edwin’s macaroni. En nu zet ik even dit recept op mijn blog, dat we vorige week al aten: een heerlijke zuurkooltaart, met gehakt en gerookte spekreepjes en ananas. En dan kruip ik lekker onder de wol. Morgen weer een dag. Ik denk dat ik lekker iets ga bakken. Koekjes. Of een taart, ofzo. Daar heb ik zin in.

Ingrediënten
1 pak zuurkool (1 pond)
300 gram gehakt (half om half)
100 gram gerookte spekreepjes
1 blik ananasschijven op siroop
1 rol hartigetaartdeeg (koelvers)
3 eieren
100 gram geraspte kaas
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels kerriepoeder
3 eetlepels broodkruim (of paneermeel)
zout, peper,
olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verhit een heel klein beetje olie in een koekenpan (of wok) op middelhoog vuur en bak daarin de spekjes uit. Neem de spekjes uit de pan. Giet er ongeveer een eetlepel olie bij en bak nu het gehakt rul. Als het gehakt rul is, voeg dan de kerriepoeder toe en roer goed door.

Laat het overtollige vocht uit de zuurkool lopen. Spoel eventueel (bijv als er kinderen mee eten) de zuurkool uit onder de kraan in een vergiet. Knijp de zuurkool uit, zodat er zo min mogelijk vocht aan blijft hangen. Doe de zuurkool in een mengkom en pluk het wat los met twee vorken. Voeg de spekjes toe. Hou 3 schijven ananas opzij en snijd de rest in stukjes. Meng de zuurkool, spekjes en ananas goed door elkaar.

Vet een taartbodem in met wat olie en bekleed de vorm met het hartige taartdeeg. Dit gaat het makkelijkst als je het deeg met papier en al uitrolt op het aanrecht en de ingevette vorm er -op zijn kop- boven op legt. Keer met behulp van het papier dat er onder zit om en geef de zijkanten iets meer ruimte, zodat het deeg in de vorm zakt.
Strooi het broodkruim en de rozijnen over de bodem.

Verdeel het kerrie-gehakt mengsel erover. Leg daar het zuurkool-spek-ananas mengsel over. Druk de zuurkool wat aan. Klop de eieren los en giet dat over het zuurkoolmengsel. Strooi tot slot de geraspte kaas over.

Snij de opzij-gehouden schijven ananas in tweeën en verdeel die halve plakken over de zuurkooltaart.

Bak de taart een half uur in de voorverwarmde oven, tot het deeg gaar is en de kaas gesmolten is en licht begint te kleuren.

Laat de taart een paar minuten afkoelen en snij dan in punten.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zuurkool-filotaart met kip, spek, druiven en pistachenoten

Zuurkoolovenschotel met (vega) ham en kaas

Zalm op zuurkool

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Bigos – Poolse stoofschotel met zuurkool uit de slowcooker

Zuurkooltaart met kip, spekjes, druiven en walnoot

Banaan en kaastaart

Quiche met tonijn, sperziebonen en tomaatjes

Gekarameliseerde knoflooktaart

Preitaart met gerookte spekreepjes

 

2 Reacties

 1. Mechthild

  Hoi,

  Wat te doen met de eieren in de zuurkooltaart met Kerrie gehakt en ananas?

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Mechtild, dankjewel voor je vraag, want zo te zien ben ik dat vergeten op te schrijven. De eieren heb ik losgeklopt en over het zuurkool-mengsel in de taartvorm gegoten. Daarmee krijgt het zuurkoolmengsel wat stevigheid. Daarna strooi je de kaas er nog over. Ik zal het ook in het recept hierboven aanpassen.
   Ik hoop dat je zuurkooltaart ondanks de niet complete beschrijving toch (is ge)lukt en dat je ‘m lekker vindt! 🙂
   Groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *