Gekarameliseerde-knoflooktaart

door | 13 sep 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vegetarisch

“Ik hoop niet dat je amoureuze activiteiten had gepland, dit weekend…” zei ik tegen dochterlief. Dat had ze gelukkig niet. Wist ik ook eigenlijk wel, want we hadden gezellig een spelletjesavond. Lone mocht het spel kiezen. Het werd Elfenland. Of eigenlijk: Elfensea. Het was hartstikke leuk en gezellig! En heus niet alleen omdat ik heb gewonnen… 🙂

Ik weet niet óf en hoe erg we stonken, vandaag. Als je allemaal knoflook hebt gegeten, dan ruik je het niet van elkaar, hè? En de knoflook was gekookt, gebakken en daarna nog in de oven, dus heel goed gaar. Dan ruik je natuurlijk wel nog iets, maar in mijn ervaring is het vooral rauw knoflook waar je écht heel erg van gaat stinken. Dit recept komt uit Plenty van Ottolenghi. In het kookboek staat erboven dat degene die het recept had uitgeprobeerd zei “Ik denk dat dit het allerlekkerste recept ter wereld is!”. Ik denk dat ze gelijk heeft. Ik raad iedereen aan om deze hartige taart een keertje te maken. Het pellen van die teentjes knoflook is wel even werk. Maar het eindresultaat is echt on-ge-loof-lijk lekker!

Ingrediënten
1 rol quiche- en taartdeeg (koelvers)
3 bollen knoflook
250 gram harde, belegen geitenkaas
100 gram zachte romige geitenkaas
125 ml slagroom
125 gram creme fraiche
1 theelepel balsamico azijn
1 flinke theelepel suiker
1 takje rozemarijn
een paar takjes tijm
3 eieren
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal de teentjes knoflook los van de bollen en pel ze. Doe de gepelde teentjes in een steelpannetje. Kook wat water in de waterkoker en giet dat over de knoflooktenen. Zet de pan op het vuur en kook de teentjes 3 minuten.
Giet ze dan af.

Droog het pannetje en doe er een scheutje olijfolie in. Doe de gekookte tenen knoflook erbij en bak een paar minuten of hoog vuur. Voeg dan de balsamico-azijn en 100 ml water toe. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken.

Rits de naaldjes van het takje rozemarijn en de blaadjes van de takjes tijm en hak fijn. Voeg de suiker, de gehakte rozemarijn en tijm en een snuf zout toe. Laat op halfhoog vuur staan tot de vloeistof is ingekookt en de knoflooktenen gekarameliseerd zijn.

Vet een taartvorm in met wat olijfolie en bekleed met het taartdeeg. Snij de harde geitenkaas in kleine blokjes en breek de zachte geitenkaas in stukjes en verdeel die over de deegbodem.

Verdeel de gekarameliseerde knoflooktenen over de geitenkaas. Breek de eieren in een mengkom en klop ze los. Klop de slagroom en de creme fraiche en wat zout en peper erdoor. Giet het ei-mengsel over de geitenkaas en de knoflooktenen.

Bak de hartige taart in 35-40 minuten gaar en goudbruin.
Laat de taart iets afkoelen voor je ‘m aansnijdt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Knoflooksoep

Bloemkool-Gorgonzolataart

Radijsjestaart

Groentetaart

Andijvietaart

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Hartige clafoutis met prei, artisjok en kerstomaatjes

Spinazie-brietaart

Sperziebonentaart

Preitaart

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *