Traybake met hummus

door | 15 feb 2021 | avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, traybake, vegetarisch

Een lekker makkelijke traybake, vandaag. Met zelfgemaakte hummus. Of humus, of hoemoes? Hoe je het ook schrijft. Ik hou het op hummus. Ik weet niet of je wel eens hummus in de supermarkt koopt, maar zelfgemaakte hummus vind ik dus echt veel lekkerder! En het is dus echt een fluitje van een cent om zelf te maken. Het meest exotische ingredient dat je nodig hebt is tahin: sesam pasta. Maar dat kun je tegenwoordig in de meeste supermarkten wel vinden. En als je eenmaal zo’n pot in je keukenkastje hebt staan, dan kun je echt tíjden vooruit.
De hummus is -vind ik- een súper goeie aanvulling op de traybake. En het is nog gezond ook. Het idee van traybake met hummus en vegetarische balletjes komt van de AH site. Dat recept is helemaal súper makkelijk: met voorgesneden ovengroenten en kant&klare hummus. Maar terwijl je groenten in de oven staan heb je echt wel even de tijd om die hummus te maken. Gewoon doen! Daarna wil je nooit meer anders…
Wél even rekening houden met de knoflook, wanneer je dit eet. Er zit namelijk rauwe knoflook in de hummus, en daar ga je wel enigszins (of, nou ja, best wel erg) van uit je mond stinken. Veel meer dan van meegebakken of -gekookte knoflook. Dus als je de volgende dag mensen tegenkomt, dan zou ik dit niet eten. Maar als je nou toch thuis zit, met de lockdown, dan kan het best.

Ingrediënten
1 kilo zoete aardappelen
1 stronk broccoli
4 paprika’s (2 rode, 2 gele)
5 niet te grote aardappelen
2 theelepels ras el hanout kruidenmix
2 bakjes vegetarische balletjes
1 blik kikkererwten
2 eetlepels tahin (sesam pasta)
1 dessertlepel gemalen komijn
1 sjalotje
2 tenen knoflook
een snuf paprikapoeder
olijfolie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de groenten schoon: was de paprika’s en snij ze doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in stukken. Snij de roosjes van de broccoli. Breek of snij eventuele grote roosjes doormidden. Snij de stronk in plakken. Schil de aardappelen en snij die in parten.
Schil de zoete aardappels en snij die in plakken en de plakken vervolgens doormidden.

Bekleed een bakplaat (of twee) met bakpapier en verdeel de groenten erover. Sprenkel wat olie over de groenten en strooi de ras el hanout erover.

Verdeel de vegetarische balletjes over de groenten. Zet de bakplaten 40 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de bakplaten halverwege om (achterkant voor, voorkant achter).

Terwijl de groenten in de oven staan, kun je mooi de hummus maken. Giet de kikkererwten af, maar van het vocht op. Pel en snipper het sjalotje. Pel de knoflooktenen. Hou een paar kikkererwten apart en doe de rest van de uitgelekte kikkererwten samen met de tahin, komijnpoeder, sjalot en knoflook in de keukenmachine. Giet er een scheutje olijfolie bij. Zet de keukenmachine aan en maal fijn. Voeg een beetje van het kikkererwtenvocht toe, tot de hummus de gewenste smeuïgheid heeft. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de hummus in een schaaltje en giet er een scheutje olijfolie over. Garneer met de achter gehouden kikkererwten en strooi er een snuf paprikapoeder over.

Schep wat van de geroosterde groenten en vegaballetjes op een bord en schep er wat hummus naast of over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bieten-walnoten hummus

Regenboog traybake

Traybake met abrikozen, pistachenoten en camembert

Traybake met wintergroenten met notencrumble

Traybake met gnocchi en La Vache kaasjes

Traybake met gnocchi, pastinaak, punt-paprika en ricotta

Spruitjes en broccoli met harissa en kaasburgers van de bakplaat

Traybake van groene groenten en bulgur met amandelen en ricotta

Traybake met koolraap, pastinaak en roseval aardappelen

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *