Bananenbrood met kokos en noten

door | 12 okt 2021 | banaan, brood, cake, ontbijt, oven, recept, tussendoortje, vegetarisch, zoet

Bananenbrood… het klínkt gezonder dan het is. Het is misschien wel iéts gezonder (of “minder ongezond”) dan gewone cake, omdat er iets minder boter en iets minder suiker aan toegevoegd wordt, maar het ís en blijft cake. Als je gezond wilt doen, dan kun je beter een volkoren-boterham nemen. Maar dat is natuurlijk lang zo lekker niet… Maar bananenbrood hóeft ook helemaal niet gezond te zijn. Het is een ideale manier om zo eens in de zoveel tijd de bananen op te maken die al veel te lang op de fruitschaal liggen: bananen tóch nog gebruikt en jij een heerlijk bananenbrood! Voor zo’n bananenbrood kan een banaan niet bruin genoeg zijn! Zo lang er geen schimmel op groeit (been there…) gebruik ik ze nog. Dit basis recept heb ik uit De Dikke Vegetariër. Die kokos proef je amper terug, eigenlijk, maar geeft een lekker zoet accentje. In bananenbrood wordt vaak kaneel of vanille gebruikt als smaakmaker, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. De bananen en noten geven eigenlijk al genoeg smaak. Ik heb in dit bananenbrood een notenmix gebruikt, maar gebruik gerust de noten die je zelf het lekkerste vindt: walnoten of pecannoten of welke je maar lekker vindt. Of studentenhaver. Als het maar ongezouten is. 

Ingrediënten
4 over-rijpe bananen
100 gram boter (op kamertemperatuur) + extra om in te vetten
200 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram havermout
1 theelepel zout
150 gram kristalsuiker
2 eieren
75 gram ongezouten noten (bijv. notenmix)
35 gram geraspte kokos

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel de bananen en prak ze fijn met een vork. Klop de boter romig en roer de bananen en de eieren erdoor.

Roer het zelfrijzend bakmeel, havermout, zout, kristalsuiker, noten en kokos door elkaar. Roer dit mengsel door het boter-mengsel.

Vet een brood- of cakevorm in met wat boter. Spatel het cake-beslag in de ingevette vorm. Zet de cake ongeveer 3 kwartier in de voorverwarmde oven.

Als de cake los komt van de rand en een saté prikker er los uit komt, dan is de cake gaar.

Laat een minuut of tien afkoelen in de vorm en laat dan verder op een rooster afkoelen.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Heerlijk bananenbrood van Mireille

Bananenbrood (bananencake)

Suikerbrood van Arjen Lubach

Free’s bananen-maracuja smoothie

Bananen-yoghurtijs

Bladerdeegtaart met gekarameliseerde banaan en tijm

Bananensoep

Bananenmuffins met chocola

Breakfast bowl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *