Turkse hamburger

door | 26 mrt 2022 | avondeten, brood, burger, recept, rund, salade, Turks, varken, vlees

Mijn hoofd staat even niet zo naar een gezellig stukje, boven dit recept. Mijn moeder is behoorlijk ziek en daar maak ik me best wel een beetje zorgen over. Al lijkt het, nu ze antibiotica krijgt, wat beter te gaan. Lekker kokkerellen, dat lukt wel. Recept uitwerken ook nog wel. Maar een stukje schrijven? Het zit er gewoon even niet in, mensen. Volgende keer weer. Denk ik. Hoop ik. Meteen maar door naar ’t recept, dus maar. Eigenlijk wel een beetje zonde, want dit recept is hartstikke lekker en verdient eigenlijk iets meer glorie. Maar het is even niet anders. En misschien zitten jullie, mijn blog-lezers, ook eigenlijk helemaal niet te wachten op een heel verhaal. Ik vind het zelf soms best wel irritant, namelijk, als ik eerst mijlenver naar beneden moet scrollen voor ik eindelijk bij het recept ben. Snap ik natuurlijk wel: dat is dan het verdien-model om lezers zoveel mogelijk advertenties voor te schotelen. Maar ja, mijn blog heeft geen advertenties en er zit geen verdienmodel achter. Maar zonder een introotje zou ik het wel een beetje kaal vinden, denk ik.
We aten vanavond weer eens hamburgers, op verzoek van Free. Dit keer met een Turkse twist, geïnspireerd op broodjes döner. Op smaak gebracht met uiensap, tijm, zwarte peper en gerookte paprikapoeder. Lekkere frisse, knapperige koolsalade erbij. En een komkommersalade met yoghurt en knoflook. Héérlijk, al zeg ik ’t zelf. 

Ingrediënten
500 gram gehakt (half-om-half)
2 uien
1/2 bosje tijm
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel gerookte paprikapoeder
3 beschuiten
1 ui
1 komkommer
1/4 bosje bieslook
1 teen knoflook
2 eetlepels mayonaise
3 eetlepels Griekse yoghurt
1/4 witte kool
1 eetlepel witte wijnazijn
3 tomaten
1 rode ui
zout, peper, olie
6 witte bollen

Bereiding
Pel de witte uien en snij ze in stukken. Snij de uien fijn. Maal de stukjes rauwe ui door een passeerzeef en vang het vocht op.

Kneed het sap van de uien, zout (ongeveer een theelepel), paprikapoeder, zwarte peper, de blaadjes van de tijm, de verkruimelde beschuiten en het ei door het gehakt. Zet het gehaktmengsel een half uur in de koelkast, terwijl je de koolsalade en komkommersalade klaar maakt.

Snij de harde stronk uit de kool en snij de kool in dunne reepjes. Hussel de koolreepjes in een mengkom met de azijn en het zout. Zet apart zodat het zuur en zout goed kan intrekken.

Schil de komkommer met een dunschiller en snij in dunne plakjes. Hak de bieslook fijn. Pers de knoflook uit. Roer de komkommer, bieslook, mayonaise, yoghurt en knoflook met wat peper en zout door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat even staan, zodat de smaken goed kunnen vermengen.

Neem het gehaktmengsel uit de koelkast en verdeel het in zes gelijke delen. Vorm er zes burgers van. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en bak daarin de burgers gaar en aan beide kanten bruin.

Snij de tomaten in plakjes. Snij de rode ui in halve ringen. Snij een broodje door en leg op de onderste helft wat koolsalade, een burger, een paar plakjes tomaat en wat uienringen. Schep op de andere helft wat komkommersalade. Klap het broodje dubbel en prik er een saté prikker in.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Döner

Zelfgemaakte hamburgers

Megaburger

Bladerdeeg burger

Hamburger ovenschotel

Caprese burger

Caesar Burger

Mexicaanse burger met guacamole

Burger met asperges, brie en ei

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *