Pittige paksoistamppot

door | 10 apr 2022 | aardappel, avondeten, bijgerecht, hoofdgerecht, Oosters, recept, salade, stamppot, varken, vlees

En het weekend is al weer om. Wat vliegt de tijd toch… Dochterlief was weer een weekendje thuis. Na vijf (!) weken. Het kwam zo uit, met corona van d’r broer en leuke weekend-plannen met haar studentenhuis. Maar nu was ze er gezellig weer. En wat voelt het nog gewoon en heerlijk vertrouwd als ze gewoon lekker haar eigen ding zit te doen in de woonkamer. Gisteravond hadden we een ouderwetse spelletjesavond. Erg gezellig!
Dit recept is niet van dit weekend. Want niet vegetarisch, maar het was zó lekker, dat ik het jullie niet wil onthouden. Het recept idee is van Hello Fresh. En het is echt súper lekker: de stamppot is heerlijk smeuig door de zoete aardappels en heerlijk op smaak door de gember, knoflook, rode peper en sojasaus. Aanrader!
En de limoen zou er vast ook heel lekker bij zijn, maar die ben ik bij de bereiding helemaal vergeten.

Ingrediënten
150 gram spekblokjes
2 flinke zoete aardappels
6 aardappels
2-3 stronken paksoi
1 rode peper
1 stukje gember (ongeveer 3 cm)
3 tenen knoflook
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels sesamzaadjes
een klontje boter
2 komkommer
2 eetlepels witte wijn azijn
3 theelepels kristalsuiker
1 limoen
zout, peper

Bereiding
Schil de komkommers en snij in dunne plakjes. Roer de suiker door de witte wijnazijn en doe komkommer en het suiker-azijn mengsel in een mengkom en roer goed door. Laat het zoet-zuur intrekken, terwijl je de stamppot bereidt.

Schil de aardappels en snijd in stukken. Schil de zoete aardappels en snij in stukken. Doe de aardappel en zoete aardappel in een pan en voeg zoveel water toe tot ze onder staan. Breng aan de kook en kook in 15-20 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen. Stamp dan de aardappels met het klontje boter tot een smeuige puree.
Snij het wit van de paksoi in halve maantjes. Snij het groen van de paksoi in reepjes. Hou het wit en het groen apart. Pel de tenen knoflook en snij fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snij fijn. Schil de gember en snij fijn.

Rooster in een droge wokpan (dus zonder olie) de sesamzaadjes tot ze licht beginnen te kleuren. Bewaar de geroosterde sesamzaadjes in een kom.
Verhit een eetlepel olie in de wokpan (waar je net de zaadjes in hebt geroosterd) en bak daarin de spekblokjes.

Schep de gebakken spekblokjes uit de pan. Voeg een eetlepel olie toe aan het bakvet van de spekblokjes en bak daarin de knoflook, gember en rode peper voor een paar minuten. Voeg dan het wit van de paksoi toe en bak dat ongeveer 5 minuten. Roerbak dan het groen van de paksoi een minuutje mee en blus af met de sojasaus.

Roer het paksoi-mengsel door de zoete aardappelpuree. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Schep wat van de stamppot op een bord en schep er wat van de zoetzure komkommer naast. Strooi wat geroosterde sesamzaadjes over zowel de stamppot als de komkommer. Schep wat spekblokjes over de stamppot. Serveer eventueel met een partje limoen.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Preistamppot met kipsaté

Stamppot van gestoofde andijvie met kaassaus

Chinese koolstamppot met speklapjes

Raapstelen-stamppot met lentekaas en een vega gehaktbal

Stamppot met veldsla en erwtjes

Stamppot rauwe andijvie met kaasschitzel

Langedijker koolstamppot

Witlofstamppot met camembert, walnoten en vijgen

Kaasomelet met spinaziestamppot

Plaattaart met Paksoi en paddestoelen

Paksoistamppot met cashewnoten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *