Stamppot van gestoofde andijvie met kaassaus

door | 8 jan 2022 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, kaas, recept, snel, stamppot, vegetarisch, vlees, zowel vlees als vega

Toen ik mijn boodschappen bestelde wist Lone nog niet of ze dit weekend weer naar haar studentenkamer zou gaan, of niet. In principe is het hoger onderwijs natuurlijk nog gesloten, ivm de corona-maatregelen, maar het is niet helemaal duidelijk of inhaal-practica wel of niet doorgaan. En dus heb ik maar voor de hele week vegetarisch eten besteld. Met hier en daar een vleesje voor Edwin en Free, want die zijn niet zo dol op vegetarisch eten. Inmiddels heeft ze besloten om, hoewel het nog niet helemaal zeker is of haar practicum doorgaat, toch maar terug te gaan, morgenavond. Ik moet er nog even over denken of wij deze week grotendeels vega eten, of dat ik de vleesvervangers vervang door vlees. Daar zou ik zowel man- als zoonlief wel een plezier mee doen. Vanavond aten we deze andijviestamppot van gestoofde andijvie met kaassaus. Voor Lone en mijzelf had ik er gebakken halloumi bij. Voor Edwin en Free een hamburger.

Ingrediënten (voor 4-5 personen)
1,2 kilo aardappelen
1 kilo fijngesneden andijvie
1 pakje kaassaus (poeder voor 250 ml saus)
50 gram boter
1 pakje halloumi (200 gram)
2 hamburgers
olie, zout, peper

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Spoel de aardappelblokjes af en doe ze in een grote pan met ruim water. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot ze goed gaar zijn.

Verhit de boter in een wokpan en voeg de andijvie toe, steeds een paar handen tegelijk. Voeg meer andijvie toe als de vorige portie voldoende is geslonken. Voeg dan een borrelglaasje water toe en laat met de deksel op de pan gaar stoven. Roer, als de andijvie gaar is, de kaassauspoeder erdoor.

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een pureestamper. Roer de aangemaakte andijvie erdoor. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Verdeel de halloumi in vier plakken (let op: soms is halloumi al voorgesneden in “burgers”). Leg de halloumiplakken tussen twee keukenpapiertjes en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Verhit in twee koekenpannen een scheutje olie en bak in de ene pan de hamburgers en in de andere pan de halloumiplakken.

Schep wat andijviestamppot op en leg er ofwel halloumi, ofwel een hamburger bij.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Gegratineerde andijvieschotel

Andijviestamppot

Andijvietaart

Stamppot rauwe andijvie met kaasschitzel

Andijviestamp “four cheese”

Andijviestamp met kaaskletskoppen

Andijviesalade met champignons, mandarijn en pijnboompitten

Andijvie met Quorn

Andijvie-sla-stamppot met fenegriekkaas

Raapstelen-stamppot met lentekaas en een vega gehaktbal

Preistamppot met vegetarische kaas schnitzel

Curry met spinazie en halloumi

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *