Plaattaart met Paksoi en paddestoelen

door | 30 dec 2021 | avondeten, eenpansgerecht, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, lunch, oven, recept, snel, traybake, vegetarisch

Ik kan bijna niet geloven dat het al bijna Oud&Nieuw is… Stop de tijd! Ik ben voor mijn gevoel nog helemaal niet klaar voor ’t nieuwe jaar. Ik hoop dat ik er morgen aan toekom om oliebollen te bakken, maar vandaag gooi ik er nog even dit recept van deze heerlijke plaattaart tegenaan, die ik eind vorige week maakte. Het was eigenlijk een beetje improvisatie, maar het pakte bijzonder goed uit! Na mijn wortelkanaalbehandeling (en vooral de na-pijn) heb ik vorige week een aantal avonden niet gekookt. Maar ik had wel al mijn boodschappen voor de hele week in huis. Er stond o.a. miso-zalm van Gordon Ramsay op het menu. De zalm heb ik in de diepvries gestopt, voor een andere keer, maar dat kon -uiteraard- niet met de verse groenten zoals paksoi en de paddestoelenmix. Dus toen ik weer enigszins opgekalefaterd was, heb ik daar deze plaattaart mee gemaakt. Bijzonder geslaagd, al zeg ik het zelf. Manlief vond het niet zo’n succes, maar die houdt ook niet van paddestoelen. En al helemaal niet van die exotische exemplaren. Maar ik vond het heerlijk!

Ingrediënten
1 rol bladerdeeg (koelvers)
1 stronk paksoi
125 gram creme fraiche
1 ui
1 teen knoflook
200 gram gemengde paddestoelen (kastanjechampignon, oesterzwam, bundelzwam)
1 takje tijm, 1 takje verse oregano
100 gram geraspte kaas
olie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel en snipper de ui. Pel de teen knoflook en hak fijn. Maak de paddenstoelen schoon: veeg eventueel vuil eraf, en snij in plakjes of (niet te kleine) stukken. Snij de paksoi, inclusief het blad, in repen.

Verhit een paar eetlepels olie in een wokpan. Fruit daarin de ui en knoflook aan. Voeg de paddestoelen toe en bak die even mee. Rits de blaadjes van de tijm en de oregano en bak die mee. Roerbak tot slot de paksoi mee. Voeg een paar eetlepels water toe en bak tot het paksoi-blad is geslonken. Breng op smaak met zout en peper.

Rol de rol bladerdeeg uit op een met bakpapaier beklede bakplaat. Besmeer het deeg met creme fraiche. Verdeel de roergebakken groenten en paddestoelen over het besmeerde deeg. Strooi tot slot wat geraspte kaas over de plaattaart.

Bak de plaattaart 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg gaar, bruin en knapperig is en de kaas gesmolten.

Neem de plaattaart uit de oven en snij in stukken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Plaattaart met regenboogwortelen

Omgekeerde plaattaart met kip en bloemkool

Plaattaart met groene aspergetips, pesto en granaatappelpitjes

Prei-plaattaart

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Plaattaart met groene asperges, camembert en cashewnoten

Vegetarische kipstuckjes met paksoi en mango in sweet chilisaus

Paksoistamppot met cashewnoten

Risotto met paddestoelen

Heldere paddestoelensoep

Pannenkoeken met champignons en gorgonzola

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *