Chinese koolstamppot met speklapjes

door | 12 dec 2021 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, stamppot, varken, vlees, zowel vlees als vega

Free heeft goed zijn snij-techniek kunnen oefenen, vandaag. Hij heeft twee Chinese kolen in reepjes gesneden. En de gember en de knoflook gesnipperd. Hártstikke handig, zo’n snijhulp in de keuken. En nog gezellig ook om samen te koken. Ik kom wel wat minder aan foto’s maken toe als we gezellig staan te keuvelen in de keuken, merk ik. Maar misschien zitten jullie ook helemaal niet te wachten op een foto waarop een kool in reepjes wordt gesneden en speklapjes in de marinade?
Dit is een heerlijke stamppot! Ik heb het recept uit de stamppot bijbel een klein beetje getweaked. Voor ons had ik er speklapjes met knoflook, gember en sojasaus bij. Voor Lone een vegetarische krokante kipfilet. Er zaten vijf speklapjes in ’t bakje, maar ze waren maar klein. Dus voor wie nog een tweede portie lustte was er dus nog een stukje speklap bij. Ik had een flinke hoeveelheid stamppot gemaakt, zodat ik dochterlief een lekkere portie mee kon geven. Dus die eet van de week, op haar studentenkamer, nóg een keer deze heerlijke smeuïge stamppot. Mag ze er zelf iets vegetarisch bij bakken.

Ingrediënten (5-6 personen)
2 Chinese kolen
1,5 kilo aardappelen
350 gram speklapjes
1 vegetarische krokante kipfilet (of een ander vegetarisch vleesje)
5 eetlepels zoete chilisaus
2 eetlepels sojasaus (low-salt)
1 eetlepel sesamolie
2 tenen knoflook
4-5 cm verse gember
75 gram boter (gezouten)
75 ml melk
olie, zout

Bereiding
Hak de gember fijn: snij eerst in plakken, daarna in repen en dan in blokjes. Hak de blokjes kruislings fijn. Pel de tenen knoflook en snij ze op dezelfde manier fijn. Roer de gember, knoflook, sojasaus en sesam olie door elkaar. Doe de speklapjes in een kom, giet de marinade erover en roer goed om, zodat de speklapjes helemaal bedekt zijn. Laat intrekken tot je de speklapjes gaat bakken.

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Doe zoveel water in de pan tot de aardappelen onder staan. Strooi er wat zout over en breng aan de kook. Zet half en laat met deksel op de pan doorkoken tot de aardappelen goed gaar zijn. Giet dan af.
Snij beide kolen in reepjes. Doe de koolreepjes in een grote pan (ik heb mijn grote soeppan gebruikt). Giet er zoveel water bij tot je een laag van ongeveer 1-2 cm hebt (de hoeveelheid verschilt uiteraard per pan). Strooi er wat zout over en breng aan de kook. Laat op een laag pitje met de deksel op de pan gaar stomen, tot de groenten geslonken is. Giet af en laat goed uitlekken.

Doe de aardappels bij de kool in de pan, met het klontje boter, de melk en de zoete chilisaus. Stamp met een pureestamper goed door elkaar. Proef even en breng indien nodig op smaak met wat zout.

Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en bak daarin de gemarineerde speklapjes aan beide kanten bruin. Verhit een paar eetlepels olie in een andere (kleine) koekenpan en bak daarin de vegetarische kipfilet bruin en krokant.

Schep een flinke schep stamppot op een bord en leg er een speklapje op. Schep er wat van het bakvet met gember over.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pindaburgers met Chinese koolsalade

Geroerbakte Chinese kool met speklapjes in ketjapsaus

Langedijker koolstamppot

Indische koolsoep met biefstukreepjes

Spitskoolschotel

Japanse roerbakgroenten met kip in gember-ketjapsaus

Wittekoolschotel met gehakt en kaas

Aardappelen, tuinbonen en speklapjes

Spruitjes en speklapjes in ketjapsaus

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *