Augurken met crème fraîche en honing

door | 12 apr 2022 | recept, snel, tussendoortje, vegetarisch, voorgerecht

Ja, écht: augurk met crème fraîche en honing… Ik weet dat het gek klinkt, maar het is onwijs lekker! Dit heb ik voor het eerst zo’n 20 jaar geleden op. Ik was zwanger van Lone en ik was als onderzoeker in opleiding voor mijn werk naar een workshop in Finland. De organisatoren hadden kosten nog moeite gespaard en we gingen elke avond in een ander restaurant uit eten. Één van de avonden gingen we naar een chique Russisch restaurant in Helsinki. Ik koos, tot grote hilariteit van mijn tafelgenoten, dit als voorgerecht: augurk met (een soort) crème fraîche en honing. Ik vond het zalig! Dat werd natuurlijk op mijn zwangerschap geschoven, maar het was écht super lekker: de knapperige bite van de augurk, de romige crème fraîche en zout, zuur en zoet in één hap. De augurken zijn wel iets anders dan de augurken hier, heb ik later begrepen. Russische augurken: ingemaakt met zout en gefermenteerd, in plaats van zoet-zuur. Een paar jaar later heb ik het zelf eens gemaakt. Om te zien of het inderdaad zo lekker was als ik me herinnerde, of dat mijn zwangerschapshormonen inderdaad een grote rol speelden. En wat denk je? Het was écht zo lekker!

Toen Lone laatst met een paar huisgenoten naar een Russische supermarkt zou gaan, heb ik haar gevraagd om uit te kijken naar die Russische augurken. Ze kwam met deze Russisch ogende pot thuis. Niet helemaal die ik bedoelde (toch zoet-zuur), maar erg lekker met kersen-blad. Maar ze hadden echt onwijs veel soorten, en hebben sowieso bizar veel soorten augurken in Duitsland, zei Lone, dus ik kan het nog een paar keer proberen. En dat is echt geen straf, hoor…

Ingrediënten
3-4 Augurken (bij voorkeur ingelegd in zout, maar zoet-zuur mag ook)
1 eetlepel creme fraiche
1 eetlepel honing

Bereiding
Snij de augurken in plakjes of repen. Roer de creme fraiche even door en schep dan een lekkere klodder naast de augurken. Giet de honing over zowel de augurken als de creme fraiche.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Gravad Lax

Freddie Mercury’s Champignons

Snoeptomaatjessoep

Kerstsalade met mozzarella, mandarijn en prosciutto

Heldere paddestoelensoep

Steak tartare

Zoetzure rauwkost

Aardappel-courgette-rösti met zalm en crème fraîche

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *