Gravad Lax

door | 29 sep 2021 | avondeten, kids, lunch, no-bake, recept, vis, voorgerecht

Weten jullie mijn swiepswoepswap van deze maand nog? Ik werd door Mandy gekoppeld aan Monique kookt ook. En dan weten jullie vast ook nog wel dat zoonlief op slag verliefd was op de Gravad Lax? En dat ik voor een zuurkool-schotel met chorizo koos. Maar dat ik toen al aan zag komen dat ik héél misschien óók nog wel de Gravad lax zou maken? Nou, vandaag was het zo ver! Eergisteren had ik de zalm al in de marinade gezet en vandaag konden we hem eten. Ik vond het wel nog een beetje eng, hoor, het idee van rauwe vis, maar het was hartstikke lekker! Free (zoonlief, dus) heeft de borden opgemaakt. Ik heb er heel veel uitgeswoept, uit het recept van Monique: eigenlijk heb ik alleen de basis gemaakt: de droog-gemarineerde zalm. Én natuurlijk de borden mooi op laten maken door zoonlief.
Wat heb ik er allemaal uitgeswoept? Allereerst de mierikswortel-crème, want ik hou absoluut niet van mierikswortel, veel te scherp. Het mosterd-dille sausje heb ik ook achterwege gelaten, al schijnt dat er eigenlijk wel echt bij te horen, bij Gravad Lax. En ik had ook geen krokante aardappeltjes, zeekraal of zoetzure rode ui.
In plaats van de creme en het sausje had ik hüttenkäse met peper en zout en een snufje mosterdpoeder. En dat vond ik eerlijk gezegd ook al te scherp. Eigenlijk was het wel jammer dat ik er niet iets van een saus of crème bij had gemaakt. Zoonlief kijkt graag naar programma’s zoals Masterchef en die koks die maken altijd zo’n veeg over het bord met een saus of puree. Dat wilde hij eigenlijk ook, maar ja… dat had ik er dus niet bij. Maar hij heeft in opperste concentratie plakjes en takjes en rolletjes over de borden verdeeld.
Het was een Groot Succes: hij is deze avond al wel vier keer komen zeggen dat hij het zo leuk vond... 🙂

Ingrediënten
2 moten zalm met huid (zo vers mogelijk!)
2 bosjes verse dille
20 gram grof zeezout
20 gram witte basterdsuiker
1 citroen
5 jeneverbessen
1/2 bosje radijsjes
1 komkommer
1 kuipje huttekäse
een paar snoeptomaatjes
snufje mosterdpoeder
peper, zout
lekker met vers gebakken brood of knäckebrood

Bereiding
Leg de zalm met de huid naar beneden in een ovenschaal. Maal de jeneverbessen fijn en meng ze dan met het zeezout, de basterdsuiker en rasp van de schil van de citroen.

Verdeel dit mengsel over de zalmmoten.

Hou een half bosje dille apart en hak de rest van de dille fijn. Bedek de zalm met de fijngehakte dille. Dek de schaal af met plastic folie. Leg er een bakje of plankje bovenop en leg daar iets zwaars op (ik heb er een kan melk opgelegd). Zet de zalm 48 uur in de koelkast.

Neem de vis uit de koelkast en haal de marinade ervan af. Dep de vis droog en leg op een snijplank.

Snij de droog gemarineerde zalm in dunne plakken en rol die op tot roosjes.

Giet het vocht van de hüttenkäse en breng op smaak met zout en peper en -als je dat lekker vindt- met een snufje mosterdpoeder. Maak het bord op met rolletjes zalm, wat hüttenkäse, plakjes en/of rolletjes komkommer, snoeptomaatjes, plakjes radijs en takjes dille. Lekker met vers-gebakken witbrood of knäckebrood.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Aardappel-courgette-rösti met zalm en crème fraîche

Zalmlasagne

Freddie’s zalmroomsaus

Steak tartare

Eggs Benedict

Entrecote Niçoise

Free’s bananen-maracuja smoothie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *