Galette met prei en Castello Blue

door | 1 mei 2022 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vegetarisch

Nou, dit was me het weekend wel weer, zeg. Zaterdag begon heel productief: ik had een lange ladder gehuurd en heb de klimop die langs en -inmiddels- half voor ons woonkamerraam groeide weg gehaald. Er zat bladluis in en allerlei andere kriebelbeestjes, dus daarna ging ik lekker in bad. Terwijl ik in bad zat belde onze dochter. Helemaal in tranen: ze had keelpijn, had een zelftest gedaan en was positief. En ze zou vandaag met haar studievereniging op studiereis naar Zagreb gaan. Nou, dat feest ging dus niet door… K#$-corona! Ik hoop dat ze er niet te ziek van zal worden, dat ze er geen lange-termijn klachten aan over zal houden en dat ze (iig een deel van) haar geld terug kan krijgen. En dat er volgend jaar weer een studiereis wordt georganiseerd en dat ze dan wél mee kan. Ik had zó met haar te doen. Mijn arme moppie! ’s Avonds ben ik samen met Free naar Gronau gereden om haar een Corona Survival Pakket te brengen. Met paracetamol, repen chocolade, tissues, mango en blauwe bessen, keel tabletten, honing, chips, instant pasta, hoestdrank, knijpzakjes yoghurt, muffins en donuts, chocolademelk, appelsap en thee en nog veel veel meer. Om haar een beetje op te beuren en haar de isolatie-periode door te helpen.

Bovenstaande heeft niks (maar dan ook helemaal niks) te maken met dit recept. Deze hartige taart aten we afgelopen week. Ik noem ‘m galette, dat klinkt wat sjieker dan hartige taart. Een galette is een taart waarvan de deegrand deels over de vulling is gevouwen. Kan zowel zoet als hartig zijn. Edwin keek er enigszins wantrouwend naar, omdat er blauwe kaas in zat, maar zelfs hij moest bekennen dat ’t hartstikke lekker was. De castello blue was ook niet heel overheersend, moet ik zeggen. En het zure van de citroenrasp was een mooie tegenhanger voor het zoete van de prei. Enorme aanrader, deze hartige taart/galette. Niet moeilijk, ook. Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, dan zou je een zak gesneden (en gewassen) prei kunnen gebruiken. Dan is het helemaal een eitje!

Ingrediënten
1 rol taartdeeg (koelvers)
3 preien
2 eieren
100 gram creme fraiche
50 gram parmezaanse kaas
100 gram castello blue
1 citroen
een paar takjes tijm
25 gram boter
peper, zout, olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de prei-stengels in ringen en was de preiringen in ruim water. Laat goed uitlekken. Verhit het klontje boter in een braadpan of wokpan en bak daarin de prei aan. Voeg ongeveer 50 ml water toe en laat met de deksel op de pan stoven tot de prei zacht is. Breng op smaak met zout en peper. Als de prei zacht is, neem dan de pan van het vuur.
Splits één van de eieren. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit de rest van de citroen.

Doe de prei in een mengkom en laat iets afkoelen. Doe de creme fraiche, parmezaanse kaas, de helft van de castello blue, één ei en het eiwit van het gesplitste ei, citroen rasp en ongeveer een eetlepel sap van de citroen, blaadjes tijm, zout en peper. Roer goed door elkaar.

Vet een taartvorm in en bekleed met het taartdeeg. Doe het prei-mengsel in de taartvorm. Vouw het overhangende deeg over de vulling. Klop de dooier van het gesplitste ei los met een eetlepel water. Bestrijk het overhangende deeg met het eigeel.

Zet de hartige taart 20 minuten in de voorverwarmde oven en zet dan de oven naar 180 graden en bak de hartige taart nog 10-15 minuten.

Neem de hartige taart uit de oven en laat een paar minuten afkoelen voor je de taart aansnijdt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hartige taart met pastinaak, paprika en zoete aardappel

Prei-plaattaart

Prei-plaattaart

Preitaart met gerookte spekreepjes

Banaan en kaastaart

Plaattaart met groene asperges, camembert en cashewnoten

Preitaart

Orzo met Castello Blue-champignon-ragout

Plaattaart met pastinaak en pecannoten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *