Plaattaart met pastinaak en pecannoten

door | 20 feb 2022 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, snel, traybake, vegetarisch

Ik begin aardig te wennen aan het koken in mijn nieuwe keuken, maar het wil nog niet zo lukken om het bloggen weer op te pakken. Dit aten we meer dan een week geleden. En ik heb nóg een paar gerechten liggen, of in ieder geval de foto’s, maar ik kan nog niet echt de rust vinden om ’s avonds met mijn laptop op de bank te kruipen om de recepten uit te werken. Er moet nog zoveel gebeuren in het huis. Maar goed, komt wel weer. Voor nu smeer ik het uitwerken maar over een paar dagen uit. De ene dag de foto’s uitzoeken, een andere dag het recept uit typen en er een inleidend stukje bij schrijven. En tadaaaaa! Hier is er weer eentje: pastinaaktaart met blauwe kaas en pecannoten! Een heerlijk makkelijk recept! En nog vegetarisch ook. Op sommige dagen maak ik niet eens foto’s om het stuwmeer niet al te erg op te laten lopen. En daar heb ik dan achteraf natuurlijk spijt van, als het súper mooi en lekker is geworden. Maar ach, dan kan ik het nóg een keertje maken, dus dat is eigenlijk ook wel weer een voordeel.

Ingrediënten
3 pastinaken
1 ui
1 stukje Danish Blue (of een andere pittige blauwschimmelkaas)
4 eieren
100 gram pecannoten
1 rol bladerdeeg
olie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel en snipper de ui. Schil de pastinaken met een dunschiller en snij ze in kleine stukjes. Verhit een paar eetlepels olie in een wokpan en fruit daarin de ui aan. Bak, als de ui zacht is, de pastinaakblokjes even aan. Giet er een paar eetlepels (ongeveer 3 eetlepels of 50 ml) water bij en laat op een zacht pitje met de deksel op de pan in ongeveer 15 minuten gaar stoven. Roer af en toe even om en voeg indien nodig nog wat water toe.

Breek de eieren in een kom en verkruimel de blauw kaas erboven. Klop de blauwe kaas door de eieren.

Leg de bladerdeeg met het bakpapier in een kleine, diepe bakplaat (ik heb zelf een metalen brownievorm van 17×27 cm gebruikt), zodat je een opstaande rand en een overhangend deel hebt. Verdeel het pastinaak-ui-mengsel over de bladerdeegbodem. Giet het blauwe kaas-ei-mengsel erover en verdeel de pecannoten erover. Bestrijk het overhangende bladerdeeg met het restje ei-kaas-mengsel dat nog in de mengkom zit. Je hoeft dus niet speciaal wat ei-mengsel achter te houden, he, haal gewoon je kwastje door de kom die je net leeg hebt gegoten en dan heb je nog genoeg om het deeg mee te bestrijken.

Bak de plaattaart ongeveer 25 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is en het ei-mengsel gestold.

Neem de plaattaart uit de oven en snij in 4 stukken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Mac ‘n Cheese met pastinaak en prei

Pastinaakrisotto met prosciutto-roosjes

Pastinaak-hutspot met vegetarische shoarmareepjes

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Pastinaaksoep van Jamie

Plaattaart met Paksoi en paddestoelen

Plaattaart met regenboogwortelen

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Witloftaart met appel en walnoot

Orzo met Castello Blue-champignon-ragout

Pastinaak-tomatensoep

Groene pasta met blauwe kaas

1 Reactie

  1. Mevrouw Niekje

    Lekker hoor, ik ga binnenkort ook weer eens een plaattaart maken, beetje zoals die van jou maar dan met knolselderij en champignons denk ik. Zo’n blogdip kan gebeuren, ik heb het af en toe ook. Niet mee zitten, het is hobby en geen werk en moet dus leuk blijven!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *