Witloftaart met appel en walnoot

door | 19 jan 2022 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, snel, vegetarisch

Dit receptidee heb ik uit de Allerhande. Ik hield en beetje mijn hart vast voor de geitenkaas, want daar houden Edwin en Free -naar eigen zeggen- niet zo van. Maar ze hebben er niet over geklaagd. De smaak is ook niet heel overheersend, moet ik zeggen, gewoon lekker hartig. Maar het is een heerlijke combi, dit: witlof, ui, appel, walnoot, geitenkaas. En die dille past er ook goed bij!
En ’t is een heerlijk makkelijk recept. Da’s fijn, want met de verhuizing in ’t vooruitzicht (Aaaaah, over 9 dagen al…?!) staat mijn hoofd niet zo erg naar uitgebreid koken. Al heb ik wel nog een stuk zalm en twee lamsschenkels in de vriezer liggen. En aangezien ik de eerste tijd nog geen vriezer in mijn nieuwe huis heb, moet mijn vriezer leeg en zal ik komende week toch nog wel even aan ’t kokkerellen moeten. Want ’t zou zonde zijn om die niet te gebruiken, natuurlijk. Die zalm en lam waren voor recepten van Gordon Ramsay, die had ik in de week voor Kerst in huis gehaald, maar toen werd ik ziek (enorme napijn van een wortelkanaalbehandeling) en heb ik ze maar in de vriezer gedaan.

Ingrediënten
1 rol bladerdeeg (koelvers)
4 stronken witlof
3 rode uien
1 appel
50 gram walnoten
3 eieren
150 gram zachte geitenkaas
1/2 bosje dille
olie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel de rode uien en snij ze in halve ringen. Snij de witlof in ringen. Verhit een scheutje olie in een wokpan en bak daarin de ui en witlof aan. Neem de pan van het vuur als de groenten zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Rol het bladerdeeg uit en bekleed er een taartvorm mee. Laat de randen iets overhangen. Splits één van de eieren. Klop de twee andere eieren en het eiwit van het gesplitste ei los. Klop de zachte geitenkaas erdoor. Giet het ei-geitenkaas-mengsel op het deeg. Schep het ui-witlof-mengsel over de taartbodem. Snij de appel door midden en verwijder het klokhuis. Snij de appel, met schil en al, in dunne partjes. Verdeel de appelpartjes over het ui-witlof-mengsel. Vouw de deegrand naar binnen, deels over de vulling. Klop het eigeel van het gesplitste ei los en bestrijk de deegrand ermee.

Zet de taart 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Strooi dan de walnoten erover en zet nog ongeveer vijf minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin en gaar is.
Bestrooi de taart dan met plukjes dille.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Witlofstamppot met camembert, walnoten en vijgen

Witloftaart

Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Witlofsoep

Witlof-salade met peer, blauwe kaas en walnoten

Gekarameliseerde-knoflooktaart

Radijsjestaart

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Kaas-uien plaattaart

Quiche met rode ui, gruyère en rozemarijn

Salade met roquefort, abrikozen en walnoten

1 Reactie

  1. Jan

    Bedankt! Ziet er goed uit. Je zou zo in een kookclub kunnen

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *