Orzo Carbonara

door | 17 mei 2022 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, pasta, recept, snel, varken, vlees

Dit orzo recept is lekker snel klaar. En het is niet alleen een peuleschilletje om te maken, het eet ook nog eens makkelijk weg. Ik vind spaghetti carbonara ook erg lekker, maar dat vind ik eigenlijk een beetje lastig eten. Als je spaghetti netjes volgens de regelen der kunst eet, dan moet je het natuurlijk netjes om je vork draaien. Maar dan blijven bij mij altijd de spekjes achter op het bord. Ik moet bekennen dat ik heel vaak de spaghetti gewoon stuk snij. Dan blijft het tenminste op mijn lepel liggen. Dit is echt vloeken in de kerk, natuurlijk. En misschien word ik hiervoor wel levenslang uit foodbloggersland verbannen? In een Italiaans restaurant zal ik nooit, maar dan ook nooit mijn spaghetti snijden. Al zal ik daar om die reden waarschijnlijk al geen spaghetti bestellen. Maar thuis moet het wel een beetje praktisch blijven. Én wil ik mijn spekjes samen met mijn spaghetti eten en niet pas daarna. Nou, die hele ellende daar heb je dus met orzo geen last van. Makkelijk op te scheppen. En het is heerlijk smeuïg. Veel smeuïger dan risotto, zelfs.
Je moet, net als bij de gewone carbonara, alleen even oppassen als je het ei erbij doet. Als de pan of de pasta dan nog te heet is, dan stolt het ei meteen en dan krijg je roerei. Maar als je de pan van het vuur neemt en de orzo al roerend iets laat afkoelen en het ei er heel langzaam en al roerend bij giet, dan gaat het gewoon goed.
Wij hadden er geen groenten bij. Had ik niet in huis. Maar ik raad aan om er een lekkere frisse groene salade bij te eten.

Ingrediënten (voor 3 personen)
350 gram orzo
100 gram pancetta blokjes
90 gram geraspte parmezaanse kaas
4 eieren
2 teentjes knoflook
zout, peper en olie
optioneel: een paar blaadjes basilicum om te garneren

Bereiding
Doe een eetlepel olie in een wokpan en doe daar -als de pan nog koud is- de spekjes in. Plet en pel de tenen knoflook en doe die heel in de pan erbij. Bak de spekjes op middelhoog vuur tot ze lekker knapperig zijn. Haal dan de knoflooktenen uit de pan. Strooi royaal (ruim een theelepel) gemalen peper over de spekjes en hou de pan op een heel laag pitje warm.

Klop de eieren los met 3/4 van de parmezaanse kaas.
Breng een pan licht gezouten water aan de kook. Kook daarin de orzo beetgaar in 6-7 minuten. Giet de orzo af, maar vang het kookvocht op.

Neem de pan met spekjes van het vuur en doe de afgegoten orzo erbij. Roer goed door, zodat het geheel een beetje afkoelt. Giet dan een heel klein beetje van het ei-parmezaan mengels erbij en roer door. Kijk goed wat er gebeurt: als het ei niet stolt of klonterig wordt, dan is de temperatuur goed. Giet dan al roerend de rest van het ei-parmezaan mengsel erbij. Voeg wat van het opgevangen orzo-kookvocht toe om het nog wat smeuïger te maken. Proef even en breng indien nodig verder op smaak met zwarte peper.

Schep wat van de orzo op en strooi er nog wat parmezaanse kaas over. Maal er nog wat zwarte peper over en garneer met een blaadje basilicum.

Eet smakelijk

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spaghetti Carbonara

Spaghetti carbonara met prei, courgette en bloemkoolrijst

Penne Carbonara met courgette van Jamie

Farfalle met ricotta en pancetta

Orzo met pompoen en spinazie

Tomaten-orzo met roerbakgroenten en chipolataworstjes

Orzo uit de oven met snoeptomaatjes en basilicum

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *